În cazul alergiilor, deși pot reprezenta reale motive de îngrijorare pentru părinți, este mai bine ca acestea să apară în timpul copilăriei deoarece au șanse mari de vindecare aproape completă, odată cu transformările hormonale din timpul pubertății.

Cum se manifestă alergiile și la ce fel de factori poți fi alergic?

Medicii alergologi susțin că alergiile încep de la sistemul imunitar. Acest sistem care ne protejează corpul de tot felul de microorganismele care ne pot afecta sănătatea, face uneori erori de calcul și confundă substanțe absolut inofensive cu potențiali dușmani determinând astfel reacții alergice. Toate aceste substanțe care nu prezintă în general niciun pericol pentru un om cu un sistem imunitar obișnuit, se numesc alergeni și pot fi reprezentați de orice începând cu praful de casă, acarieni sau mucegai și continuând cu anumite metale, alimente sau chiar înțepături de insecte. Există și oameni alergici la chimicale, detergenți sau chiar frig, iar lista alergiilor neobișnuite nu se oprește nicidecum aici.

Expus la un alergen pe care îl consideră periculos, corpul uman produce anticorpi care odată eliberați în corp, vor fi mereu gata de luptă. Astfel, la următorul contact cu un alergen anticorpii secretă la rândul lor o serie de substanțe chimice care determină alergia. Histamina este o astfel de substanță chimică și are o acțiune violentă asupra vaselor de sânge făcându-le să se dilate.

În rândul celor mai cunoscuți alergeni se numără următorii factori:

Polenul platelor. Unii oameni pot fi alergici doar la un singur tip de polen cum ar fi cel de ambrozie, iar alții pot dezvolta alergii la orice tip de polen începând cu florile de câmp și continuând cu cele ale copacilor. Alergiile la polen sunt cele mai comune și în același timp cele mai solicitante pentru corp;

Produsele chimice. În general, persoanele care suferă de astm bronșic și alergii la polen, se confruntă cu reacții alergice și la detergenți și alte produse de curățat pe bază de substanțe chimice, sintetice;

Diferite tipuri de alimente. Mai ales copii pot fi alergici la semințe și nuci, dar și la fructele cu semințe mici, ce nu pot fi curățate înainte de consum, ca în cazul căpșunelor și zmeurei;

Metalele. Reacțiile alergice la diferite metale sunt destul de comune atât în rândul bărbaților, cât și în rândul femeilor. Însă mulți bărbați nu își dau seama că sunt alergici la metale precum nichel, crom, zinc sau cobalt deoarece nu poartă accesorii. Demeile pe de altă parte remarcă alergiile la metale de la prima purtare a cerceilor, brățărilor, lănțișoarelor sau inelelor confecționate dintr-un material pe care corpul îl percepe ca un alergen;

Părul de animale. Există nenumărați oameni care au alergii la blana de câine sau pisică din cauza excrementelor de acarieni care trăiesc la nivelul pielii animalelor lor de companie. De asemenea, există cazuri de alergie la pisici în care nu blana micuțelor feline este de vină, ci o proteină care se găsește în saliva acestora.

Tratamente pentru alergii

În funcție de tipul alergiei există nenumărate medicamente care pot ameliora simptomele. Cu toate acestea, singura soluție de durată este ca organismul să se vindece de la sine. Nu există încă medicamente care să vindece alergiile, dar așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, în cazul în care acestea au avut un debut timpuriu și au început să se manifeste încă din copilărie, există șanse să dispară în cursul pubertății datorită schimbărilor hormonale.

Pe de altă parte, pentru a nu resimți din plin efectele alergiilor, este bine să ne pregătim corpul cum se cuvine atunci când știm că urmează o perioadă cu risc major de declanșare a reacțiilor alergice. Consumul de suplimente alimentare pe bază de plante de la Vitacaps.ro poate ajuta organismul să facă față mai bine alergiilor. Pentru alergia la polen și iarbă de exemplu, cel mai comun tip de alergie, se recomandă ca remedii naturale, fără efecte secundare, extract de coacăz negru, miere, vitamina C, usturoi și ceai de trei-frați-pătați.