Comisia Europeană (CE) va solicita Greciei, săptămâna viitoare, să ia până la mijlocul lunii mai măsuri suplimentare, de urgenţă, pentru redresarea situaţiei economice dezastruoase prin care trece .

Potrivit publicaţiei elene Ta Nea citate de Mediafax, CE va publica pe 3 februarie recomandări petru Grecia care vor include măsuri de urgenţă, precum reducerea salariilor din sectorul public şi impunerea unor limitări în privinţa pensiilor mari. Acestea vor trebui implementate până pe 15 mai, notează Ta Nea.

Grecia încearcă să obţină aprobarea Uniunii Europene pentru un plan de austeritate prezentat în ianuarie vizând reducerea deficitului sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2013, de la 12.7% din PIB în 2009.

Prin acest plan, autorităţile de la Atena doresc, totodată, evitarea unei crize a datoriilor, considerată o ameninţare pentru zona euro.

Ministerul de Finanţe elen a anunţat că CE şi-a exprimat deja sprijinul pentru programul guvernamental. Planul elen nu prevede diminuarea salariilor, însă conţine reducerea unor alocaţii speciale, care constituie o parte importantă a veniturilor funcţionarilor publici. Sindicatele susţin că aceste reduceri echivalează cu diminuarea cu 3-4% a salariilor din sectorul public.

Datoria de stat a Greciei este echivalentă cu peste 120% din Produsul Intern Brut (PIB), nivel care a determinat agenţiile de evaluare financiară să reducă ratingul ţării. Această situaţie a dus la speculaţii în piaţă în legătură cu capacitatea statului de a-şi respecta obligaţiile financiare şi de a rămâne în zona euro.

SURSA: Mediafax