Premierul Ludovic Orban afirmă că priveşte „cu atenţie şi îngrijorare” numărul record de infectări cu SARS-CoV-2 raportat miercuri, însă aşteaptă o analiză pe o perioadă mai lungă.

„Privesc cu atenţie şi îngrijorare această dată de astăzi, dar este o cifră relativă, aşteptăm analiza pe o perioadă mai lungă, pentru că întotdeauna am studiat pe perioade de trei zile, de cinci zile, de şapte zile, pentru a vedea cu exactitate.

Importanţa respectării măsurilor sanitare

Pe ultimele cinci săptămâni, numărul de infectări a fost relativ constant, ba chiar au fost două săptămâni în care a avut un trend uşor de descreştere numărul de persoane infectate.

E posibil să fi fost raportări care nu au fost făcute exact la momentul realizării analizelor”, a declarat Orban la Piteşti.

El a subliniat, din nou, importanţa respectării măsurilor sanitare pentru evitarea îmbolnăvirilor.

„Sunt extrem de puţine activităţi care au rămas sub restricţii, s-au reluat activităţile în aproape toate domeniile. Este evident că a crescut frecvenţa interacţiunilor sociale (…), este din ce în ce mai importantă respectarea măsurilor de protecţie sanitară, care nu sunt foarte complicate.

”Părinții să-i povățuiască pe copii”

Sunt lucruri normale, simple, care trebuie respectate”, a precizat prim-ministrul.

Ludovic Orban a menţionat, în acelaşi context, că regula purtării măştilor de protecţie în şcoli a fost decisă doar pentru s-i proteja pe copii.

„Îi rog pe părinţi să-i povăţuiască pe copiii lor să respecte aceste reguli în indiferent ce situaţie, oriunde se duc”, a mai spus premierul.

1.713 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în România faţă de ultima raportare, în urma testelor efectuate la nivel naţional, a anunţat, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică.

În context, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat din nou miercuri că luna septembrie va fi ”o lună de foc”, în ceea ce privește evoluția pandemiei de coronavirus, în condițiile în care cele mai multe restricții au fost ridicate de autorități.

Foto: INQUAM / Octav Ganea