Ce se știa până acum despre persecutarea uigurilor și altor musulmani din provincia Xinjiang de către China era legat mai mult de genocidul cultural: lagăre de concentrare concepute pentru a le eradica limba, tradițiile și modul de viață. Cruzime, fără îndoială. Însă au ieșit la lumină noi probe care arată că China le-a impus de asemenea și o formă de genocid demografic, prin sterilizare forțată și alte forme de diminuare a populației.

Dezvăluirea a apărut într-un articol de investigație al Associated Press și într-un nou raport științific al cercetătorului Adrian Zenz de la Jamestown Foundation. Noile probe arată cum China recurge sistematic la teste de sarcină, dispozitive intrauterine implantate forțat, sterilizare și chiar avort pentru a reduce populația de uiguri și alți musulmani din Xinjiang. Mai mult, a avea prea mulți copii e motiv de pedeapsă cu internarea în lagărele de concentrare. Conform unui set de informații scurse în presă, obținut și verificat de AP, din cei 484 de deținuți dintr-un lagăr din districtul Karakax din Xinjiang, 149 se aflau acolo pentru că aveau prea mulți copii, acesta fiind și cel mai frecvent motiv de detenție. Detenția în lagăre – despre care guvernul pretinde că ar fi educație profesională – reprezintă o politică confirmată în scris în cel puțin trei districte pentru părinții cu prea mulți copii.

AP a scris că autoritățile s-au apucat să vâneze astfel de părinți, smulgându-i din sânul familiei dacă nu își permit să plătească niște amenzi enorme.

Dl Zenz a descoperit că autoritățile din Xinjiang plănuiau în 2019 să supună cel puțin 80% din femeile aflate la vârsta procreării din patru prefecturi rurale sudice la operații chirurgicale riscante pentru prevenirea nașterii, implantare de dispozitive intrauterine sau la sterilizare. Mai mult, în 2018, 80% din toate implanturile de dispozitive intrauterine din China au fost efectuate în Xinjiang – în ciuda faptului că în regiune nu trăiește decât 1,8% din populația țării.

Campania de reducere a populației de uiguri pare să funcționeze. Rata natalității în regiunile predominant uigure Hotan și Kashgar s-a prăbușit cu peste 60% în perioada 2015-2018, ultimul an pentru care sunt disponibile statistici guvernamentale. În întreaga provincie Xinjiang rata natalității continuă să scadă, reducându-se cu aproape 24% anul trecut, comparativ cu 4,2% la nivel național.

China s-a folosit multă vreme de coerciție în viața familială prin politica sa a unui singur copil, acum abandonată. În Xinjiang a încercat să mușamalizeze ororile la care-i supune pe oameni. Noile dezvăluiri fac și mai urgentă necesitatea ca liderii Chinei să fie trași la răspundere pentru aceste atrocități. Măsurile adoptate se încadrează la definiția genocidului din Convenția pentru Prevenirea și Pedepsirea Crimei de Genocid din 1948, care include „impunerea de măsuri menite a împiedica nașteri în interiorul grupului”. China este semnatară, dar nu recunoaște jurisdicția Tribunalului Penal Internațional.

Președintele Trump tocmai a semnat o lege privind noi sancțiuni împotriva indivizilor găsiți responsabili de abuzuri în Xinjiang. Însă tratamentul aplicat de China uigurilor este atât de condamnabil încât se pune la modul serios întrebarea dacă ar trebui să i se mai permită să găzduiască la Beijing Jocurile Olimpice de Iarnă din 2022. De ce ar trebui comunitatea sportivă mondială să onoreze o țară care comite genocid?