„Există o senzație profundă de nedreptate, de reguli care li se aplică doar unora, iar nu tuturor”, a declarat Louisa Slavkova, directoare la Sofia Platform, un ONG care urmărește să promoveze dialogul și educația civică.

Manifestanții cer demisia premierului Boiko Borisov și a procurorului general Ivan Geshev, în urma unei percheziții la sediul președinției. Președintele Rumen Radev critică dur guvernul și modul în care a acționat el împotriva corupției.

Raidul în cauză e văzut de mulți drept o tentativă de a-l reduce la tăcere pe popularul șef al statului, indicând existența unui conflict mocnit între cele două părți.

Luna trecută Borisov îl acuzase pe Radev că a folosit drone pentru a-l spiona.

Președintele Radev, pe de altă parte, a luat atitudine în favoarea protestatarilor, cerându-le să „scoată mafia din guvern”. El a apreciat de asemenea că nemulțumirea populară e profundă și se acumulează de ani.

Borisov a apelat la rețelele sociale pentru a transmite că e deschis la dialog. „Eu am respectat dreptul de a protesta și de a exercita puterea într-un mod responsabil.”

Borisov se află acum la cel de al treilea mandat de premier.

Fost pompier și fostă gardă de corp a ultimului conducător comunist și fost primar al Sofiei, el a urcat în ierarhie până a ajuns să dețină cea mai puternică funcție din țară timp de un deceniu.

În ciuda apelurilor de a demisiona, coaliția de guvernare a declarat că va rămâne la putere până la încheierea mandatului, în primăvara următoare.

 Vilă secretă

Între timp, publicul a aflat despre o vilă secretă pe care o are pe litoral fostul lider al partidului minorității turce, Ahmed Dogan (un protejat al lui Borisov) – fapt care a alimentat și mai mult manifestațiile în curs.

Scandalul a ajuns până la Bruxelles, unde președintele grupului liberal ALDE (sic!), Hans van Baalen, a luat poziție pe Twitter în favoarea lui Dogan. Postarea a generat o reacție adversă, Baalen etichetându-i pe protestatari „extremiști”.

Protestele, începute săptămâna trecută la Sofia, s-au răspândit în toată țara. Au ajuns acum în 10 orașe de pe întreg teritoriul Bulgariei.

Slavkova a subliniat că mulți dintre participanți fac parte dintre aceia care nu se bazează pe asistență socială de la stat și nu sunt angajați ai unor instituții de stat.

„Masa critică e formată din cei care au părăsit țara, cei care au plecat la studii în străinătate dar acum s-au întors. Ei sunt mai puțin dependenți de acest guvern, de realitatea politică din această țară și mai puțin temători că și-ar putea pierde slujba. Ei nu-s de fapt dependenți de nimic de aici.”

Studenți, tineri și antreprenori independenți s-au unit cu miile în ultimele zile, scandând lozinci antiguvernamentale în fața sediului guvernului din capitala Bulgariei.

„Sunt proteste extrem de tinerești. Vezi oameni care se apropie de 30 de ani, între 20 și 40. Protestele acestea reprezintă în opinia mea o furtună perfectă, întrucât vin după o lungă perioadă de carantină, oamenii vor să iasă și în străinătate nu pot călători”, a declarat Slavkova pentru EUobserver.

Protestele sunt exploatate

Andrei Kovatchev, europarlamentar din partidul lui Borisov, GERB, a declarat pentru EUobserver că președintele bulgar exploatează protestele.

„Motivația președintelui e clară. Dacă actualul guvern va demisiona, lui îi va reveni să formeze un cabinet interimar. Există temeri că acest potențial guvern interimar va fi unul cu orientare pro-Kremlin.”

EUobserver l-a contactat și pe purtătorul oficial de cuvânt al lui Borisov, dar nu a primit răspuns până la momentul publicării articolului.

Într-o încercare de a liniști protestele, Borisov și-a data afară joi trei miniștri.

Manifestanții au salutat vestea, dar nu după mult timp aproape 20.000 de oameni erau înapoi în stradă – cerând în continuare demisia lui Borisov.

Bulgaria e una dintre cele mai sărace țări din UE și, conform Indicelui Percepției Corupției, unul dintre cele mai corupte state membre, notează EU Observer.

La un recent sondaj Gallup 77% din bulgari au afirmat că consideră corupția larg răspândită la nivelul guvernului și instituțiilor statului.