Fondul pentru Dezvoltarea Activelor din Republica Elenă a anunțat încă de vineri că a primit două oferte din partea a două consorții. Ofertele au fost depuse de un consorţiu alcătuit din companiile Snam (Italia), Enagas (Spania) şi Fluxys (Belgia) şi de un consorţiu compus din spaniolii de la Reganosa, românii de la Transgaz şi BERD.

Transgaz a anunțat aseară, într-un comunicat remis BVB, că Reganosa, Transgaz și BERD, ca părți ale consorțiului condus de Reganosa, au depus o ofertă și își exprimă satisfacția de a fi în măsură să susțină un proces competitiv pentru privatizarea DESFA.

Cea mai mare rafinărie din Grecia – Hellenic Petroleum – îşi vinde participaţia de 35% deţinută la DESFA, restul până la 66% fiind vândut de statul elen. DESFA, care deţine şi operează reţeaua de gazoducte din Grecia şi un terminal LNG, este considerată un activ valoros deoarece consumul de gaze este în creştere în statul elen, care vrea să-şi extindă prezenţa pe piaţa regională a energiei. DESFA transportă gaze de la graniţele dintre Grecia şi Bulgaria şi de la graniţele dintre Grecia şi Turcia către consumatorii eleni, printr-o reţea de gazoducte de 1.459 km.

Aceasta este a doua încercare de vânzare a DESFA, după ce în 2016 un acord încheiat anterior cu compania SOCAR din Azerbaidjan a eşuat, pe fondul unor neînţelegeri legate de tariful la gazele naturale. Valoarea tranzacţiei a fost estimată la 400 de milioane de euro. Anul trecut, DESFA a raportat vânzări de 170 de milioane de euro şi un profit net de 34 de milioane de euro. Valoarea activelor sale fixe este de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

S-au mărit șansele Transgaz

Surse din sectorul energetic susțin că oferta consorțiului condus de spaniolii de la Reganosa, din care face parte și compania românească Transgaz, are șanse mari să fie declarată câștigătoare odată cu atragerea BERD în consorțiu.

“Până în aprilie, autoritățile elene și-au luat angajamentul să anunțe un căștigător. Rămâne să vedem cine va câștiga, cert este că atragerea BERD în consorțiul Reganosa-Transgaz îi oferă o greutate”, ne-au transmis sursele citate.

 

Conform comunicatul Transgaz, “BERD a contribuit la un proces competitiv care, indiferent de câștigător, va aduce o mai mare valoare pentru poporul grec”.

În data de 8 ianuarie, operatorul sistemului românesc de transport şi sistem al gazelor, Transgaz, a anunţat că vrea să se asocieze cu compania spaniolă Regasificadora del Noroeste (Reganosa) pentru a participa la procesul de privatizare a operatorului sistemului de conducte de gaze din Grecia, DESFA.  Reganosa va fi lider de consorţiu. 

La jumătatea lunii trecute, AGA Transgaz a dat aviz pozitiv acestui demers, fiind mandatat și directorul general al Transgaz să negocieze şi să semneze documentele aferente asocierii. 

„Întreaga responsabilitate privind încadrarea operaţiunii în normele legale aplicabile şi în prevederile bugetare aprobate, privind negocierea şi semnarea documentelor aferente asocierii, privind organizarea şi funcţionarea asocierii astfel încât să nu se producă prejudicii companiei şi statului român, aparţine conducerii executive şi administrative a Transgaz”, se menționa în comunicatul Transgaz de luna trecută. 

Iniţial, pe 26 iunie 2017, Transgaz a încheiat un acord de participare împreună cu francezii de la GRTgas SA, însă această asociere nu a fost calificată în etapa a doua a procesului de privatizare a DESFA, arată documentele publicate de Transgaz. 

Citiși și: Transgaz intenționează să facă investiții de peste 6 miliarde de lei până în 2020, inclusiv în achiziţia de acţiuni la operatori de profil din Europa

„La data de 22.09.2017, Fondul (pentru Dezvoltarea Activelor Republicii Elene – n. r.) a anunţat calificarea în etapa a doua a procedurii de achiziţie, pe de o parte, a Regasificadora del Noroeste şi, pe de altă parte, a unui consorţiu format din Snam SpA/Enagas Internacional SLU/ Fluxys SA/ NV Nederlandse Gasunie