Francisc Lulea (36 ani) este electrician de meserie şi acum doi ani a investit toţi banii adunaţi din muncă într-o fermă de capre. În prezent, a obţinut un contract de la un procesator pentru a furniza toată cantitatea de lapte produsă la fermă sa din comuna Văleni, satul David, judeţul Neamţ.

Fermierul îşi promovează afacerea prin internet, are site şi foloseşte mijloace social media.

„Am lucrat la combinatul din Săvineşti, la Avicola, în construcţii, prin toată ţara. De meserie sunt electrician şi am şi o firmă de construcţii. Fiind mai mereu plecat de acasă, prin 2011, m-am tot gândit cum să procedez ca să pot menţine o legătură cât mai strânsă cu familia mea din Neamţ. Am făcut o fermă de capre la câţiva kilometri de satul unde locuieşte familia mea. Astfel, deşi continui să activez şi în domeniul construcţiilor şi sunt nevoit să particip la lucrări în special în zona Bucureştiului, având ferma lângă satul meu din judeţul Neamţ, am reuşit să îmbin cele două activităţi. Cu multă muncă, ferma Domniţa pe care am dezvoltat-o în doi ani a devenit profitabilă”, spune Francisc Lulea.

Ferma de capre a lui Francis Lulea din satul David se încadrează la categoria gospodăresc spre industrial, numără 130 de capete. Din punct de vedere al producţiei este o afacere integrată, pe lângă saivanul propriu-zis de capre existând o suprafaţă de cultură de aproape 60 de hectare. Dacă în primul an, fermierul a fost nevoit să transforme aproape întreaga producţie de lapte în brânză, în prezent, întreaga cantitate de lapte produsă la fermă este contractată de un procesator din zonă.

Producţie contractată integral

„Am întâmpinat fel de fel de probleme. E nevoie de foarte multă muncă pentru a rezista, dar odată pusă afacerea pe picioare, lucururile încep să meargă. Anul trecut de exemplu, pe lângă seceta gravă care a fost, m-am confruntat şi cu furturile. Aşa sunt oamenii, unii nu au învăţat încă să fie cinstiţi. Am avut anul trecut o pagubă de 40.000 lei doar din ce mi-au furat unii. Sunt oameni care îţi dau terenul în arendă şi au impresia că pot să îţi ia banii pentru arendă, dar şi să ia oricând ce doresc de pe terenul arendat. E dificil, dar trebuie să mergi mai departe dacă vrei să faci treabă. Anul trecut, din laptele de la capre am produs 2-3 tone de brânză pentru vânzare. Anul acesta însă, lucrurile s-au schimbat, toată cantitatea de lapte este contractată integral – 250 litri pe zi”, povesteşte Francisc Lulea.