Von der Leyen și echipa sa au fost alese pentru agenda lor reformatoare și ambițioasă. Obiectivele, care vizau cele mai ample transformări de câteva zeci de ani încoace în cadrul blocului, au fost niște puncte centrale pe care Comisia, în ciuda contextului extraordinar de dificil, a continuat să le dezvolte pe parcursul anului acesta. Această viziune va rămâne o piatră de temelie pentru Programul de lucru al Comisiei pentru 2021. Agenda care le-a câștigat mandatul a fost bazată pe viziunea unei Europe mai echitabile, mai verzi și mai digitale.

Acești 3 piloni s-au păstrat și în strategia Comisiei pentru 2021, pe lângă planul istoric de redresare NextGenerationEU, care cuplat cu bugetul pe termen lung al Uniunii, va reprezenta cel mai mare pachet de stimulare finanțat de bugetul European vreodată. În total, 1,8 trilioane de euro vor fi investite în reclădirea unei Europe post covid.

NextGenerationEu este un instrument temporar de redresare, în valoare de 750 de miliarde de euro, care va permite Comisiei să obțină finanțări de pe piața de capital. Planul este o unealtă esențială ce va ajuta la repararea daunelor economice și sociale cauzate de pandemie și este bazat pe mai multe puncte cheie. Nucleul inițiativei este Mecanismul de redresare și reziliență, care prevede împrumuturi în valoare de 672,5 miliarde de euro, disponibile pentru țările din UE cu scopul de a le sprijini în derularea reformelor și investițiilor.

 

Europa
Europa

 

Mecanismul a fost dezvoltat pentru susținerea statelor în contextul pandemic, dar și în tranziția către o economie mai verde și mai digitală. Alte 47,5 miliarde se vor duce spre REACT-EU, inițiativă ce contribuie la redresarea ecologică, digitală și robustă a economiei, direcționând investiții suplimentare spre Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane. Cele 30 de miliarde rămase din bugetul alocat pentru planul de redresare NextGenerationEu vor fi direcționate către alte programe sau fonduri europene, precum Orizont 2020, InvestEU, Dezvoltare rurală, Fondul pentru o tranziție justă și RescEU.

Comisia se va asigura ca 30% din cele 750 de miliarde vor fi colectate prin intermediul unor obligațiuni verzi. Până în iunie, aceasta va trebui să elaboreze o propunere legală pentru un standard oficial al UE privind acest tip de obligațiuni. Comisia susține că, având în vedere că euro este deja moneda principală de emitere la nivel global a obligațiunilor verzi, un standard oficial al acestora ar putea să consolideze rolul Uniunii de pilon mondial al finanțării verzi și să întărească rolul internațional al monedei euro.

Popularitatea acestui tip de obligațiuni a crescut în ultimii ani, pe măsură ce investitorii sunt din ce în ce mai interesați în modalitățile de contribuție la finanțarea tranziției către o economie durabilă din punct de vedere ecologic.  În 2019 au fost vândute obligațiuni verzi în valoare de 250 de miliarde de dolari. Există posibilitatea ca măsurile luate de Comisia Europeană să ducă UE pe locul întâi al emitenților acestor obligațiuni. S&P Global Ratings, agenția de evaluări, a estimat că Uniunea Europeană s-ar putea să aibă emisiuni totale de obligațiuni verzi în valoare de 225 de miliarde de euro.

Transpunerea în realitate a celor 6 obiective

În Programul de lucru al Comisiei pentru 2021 se regăsesc continuarea și pașii de punere în practică a celor 6 planuri emblematice ale anului 2020 și inițiativele planificate anterior, care au fost amânate din cauza pandemiei. Acest Program va fi ghidat de Agenda 2030 și de obiectivele sale de dezvoltare durabilă, dar și de Acordul de la Paris.

Viziunea Pactului verde european este dusă mai departe, iar în 2021 Comisia se va axa pe revizuirea legislației relevante în domeniul climei și al energiei, cu scopul de a atinge obiectivul de a reduce emisiile de carbon cu cel puțin 55% până în 2030, comparând cu nivelurile din 1990. Acțiunile incluse în Program, referitoare la Pactul verde, se centrează pe 4 piloni centrali: pachetul de măsuri pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon; pachetul privind economia circulară; pachetul privind biodiversitatea și un mediu fără substanțe toxice; mobilitatea sustenabilă și inteligentă. Una dintre modalitățile prin care Comisia își propune să-și atingă obiectivele pentru 2030 este mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon, prin care să motiveze importatorii din UE și producătorii străini să reducă emisiile, în același timp păstrând condiții de concurență echitabile.

Industria Tech este luată în vizor

Un alt pilon al Programului este planul de tranziție digitală pentru Europa. Comisia va propune Deceniul digital al Europei, care cuprinde obiective pentru 2030 privind conectivitatea, competențele și serviciile publice digitale. Exemplul GDPR va fi urmat, astfel fiind propuse mai multe inițiative legislative de reglementare a datelor, inteligenței artificiale și a competiției pe piața digitală.

Două proiecte de anvergură vor fi și EU Digital Services Act și Digital Markets Act, prin care Comisia își propune să reformeze piața digitală, inclusiv modul de operare al giganților din industria tech. Începând cu 2021 un alt obiectiv al Comisiei va fi conturarea unei noi identități digitale europene pentru a facilita accesul la serviciile online din întregul bloc. În cazul în care eforturile sale de a încheia un acord internațional privind un sistem fiscal al pieței digitale nu vor da roade, Comisia are o alternativă – propunerea unei taxe digitale pentru marile companii din industria tech.

Pilonul european al drepturilor sociale este un reper solid al Programului pentru 2021, mai ales în contextul pandemic dificil și sub presiunea necesității de a proteja veniturile lucrătorilor și întreprinderile. Planul de acțiune va fi un instrument cheie în redresarea socio-economică a Uniunii Europene și în consolidarea rezilienței pe termen lung al blocului. Un alt proiect care face parte din Program, anunțat inițial în Orientările politice ale Ursulei van der Leyen, este Garanția europeană pentru copii, care urmărește reducerea sărăciei și inegalităților în rândul copiilor și asigurarea accesului la educație.

Unul dintre obiectivele Comisiei la preluarea mandatului a fost consolidarea unui rol mai puternic al Uniunii Europene pe scena internațională prin promovarea intereselor strategice și apărarea unei ordini internaționale bazată pe norme și valori. Pe lângă efortul de a asigura un vaccin sigur și accesibil, priorități vor fi și  parteneriatele bilaterale, regionale și mondiale, iar zonele din estul și sudul Uniunii vor continua să aibă o importanță deosebită în agenda Comisiei, alături de Balcanii de Vest și Africa.

Pe hârtie, Programul de lucru al Comisiei pentru 2021 prezintă o viziune, un plan și surse de finanțare noi. Să vedem dacă sub conducerea lui von der Leyen, Comisia va reuși să navigheze un an plin de provocări și necunoscute, în același timp în care își va duce și planul la bun sfârșit.

 

Articolul face parte din ediția print a Revistei Capital, numărul 1, ianuarie 2021 pe care o puteți găsi pe agoramag.ro.