Cinci femei între 20 şi 50 de ani mor zilnic, în medie, de cancer de col uterin, în România, ţara cu cea mai mare mortalitate din UE. Până la vârsta de 25 de ani, vaccinarea protejează femeile, iar după această vârstă este esenţială testarea periodică. Doctorul Florian Nicula, coordonatorul uneia dintre cele mai importante campanii de testare HPV din ţară, a explicat de ce este esenţială depistarea precoce a acestui tip de cancer.

Peste 3.000 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin şi mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta, România fiind ţara din UE cu cea mai mare mortalitate cauzată de această boală. Cinci femei din grupa de vârstă 20-50 de ani mor zilnic, în medie, în România, de cancer de col uterin, o boală a femeilor tinere, ce poate fi prevenită numai prin vaccinarea împotriva virusului HPV. Perioada ideală pentru vaccinare este până la vârsta de 15 ani. Se mai poate face cu efecte pozitive vaccinul şi între 15 şi 25 de ani.

Femeile pot participa la programe de screening

În luna iunie a început una dintre cele mai importante campanii de screening pentru cancerul de col uterin din România care va fi coordonată de Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

Pe lângă testul Babeş-Papa Nicolau, pentru femeile între 30 şi 64 de ani se va introduce testul HPV, care determină dacă există o infecţie persistentă, având în vedere că s-a demonstrat că aceste infecţii sunt la originea cancerului de col uterin. Campania prevede ca până la finele lui 2023 să fie testate minimum 170.000 de femei între 25 şi 64 de ani pentru fiecare dintre regiunile Nord-Vest, Nord-Est, Centru şi Sud Muntenia, în total 680.000 de femei. Testele şi tratamentul vor fi gratuite.

Coordonatorul programului, Dr. Florian Nicula, specialist de chirurgie generală supraspecialist de chirurgie şi ginecologie oncologica, a vorbit despre importanţa depistării precoce, despre tratament, şanse de supravieţuire şi riscuri.  Medicul susţine că esenţial în tratamentul cancerului de col uterin este descoperirea precoce.

„Atunci când apar simptome, de obicei, sunt etape avansate ale cancerului, care de cele mai multe ori sunt fie incurabile, fie beneficiază de tratamente cu intenţie chiar curativă, dar cu consecinţe mai severe asupra calităţii vieţii pacientelor” , a transmis medicul.

Testarea HPV și Papanicolau

„În România există un program naţional de screening organizat pentru cancer de col uterin, care funcţionează din 2012 şi care asigură pe întreg teritoriul ţării testarea gratuită Babeş-Papanicolau a femeilor cu vârste între 25 şi 64 de ani, prin invitarea acestora, în cea mai mare măsură de către medici de familie, dar este posibilă invitarea şi mobilizarea spre program prin cabinete de ginecologie, planning familial, ONG-uri şi aşa mai departe. Noutatea acestei campanii constă în faptul că în patru regiuni alte ţării (din cele opt în care funcţionează programul de screening): Nord-Vest, Nord-Est, Centru şi Sud-Muntenia – se vor introduce testări HPV la femeile de 30-64 de ani.

În aceste judeţe va fi folosit testul de determinare a infecţiilor cu virusul HPV pentru a determina dacă femeile respective riscă să facă un cancer de col uterin. Cazurile descoperite pozitive cu această nouă testare vor fi triate cu testul Babeş-Papanicolau, ne aşteptăm ca în jur de 15% să fie pozitive, iar cele care vor fi confirmate citologic vor trece la evaluări colporscopice şi tratament. Institutul Oncologic din Cluj a fost abilitat de către Ministerul Sănătăţii din România cu finanţare de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene să organizeze la nivel naţional metodologia, strategia, protocoalele de lucru, noul tip de program specifice pentru testările HPV şi să le disemineze în toate cele 4 regiuni într-o primă etapă a proiectelor POCU.

În a doua etapă a proiectelor POCU, cele patru regiuni urmează să implementeze programul prin testare până la finele lui 2023 a minim 170.000 de femei din populaţia la risc, adică femeile între 25 şi 64 de ani. Femeile între 25 şi 29 de ani vor fi testate în continuare Babeş-Papanicolau ca şi până acum, urmând ca femeile între 30 şi 64 de ani să fie testate în loc de testul Babeş-Papanicolau cu test iniţial HPV.”, a transmis medicul Florian Nicula, potrivit adevărul.ro

Când va începe programul și cât timp va dura?

„Programul începe în luna iunie, în ceea ce priveşte înscrierile şi credem că vom trece efectiv la testări HPV din luna iulie. Programul este început, acum se fac teste Babeş-Papanocolau gratuit la femei. În momentul în care vom începe testarea HPV, în iulie, vom schimba sursa de finanţare. Nu va mai fi plătit din bugetul Ministerului Sănătăţii, ci din fonduri europene structurale în proporţie de 85% şi 15% cofinanţarea Ministerului Sănătăţii.

Programul va dura până în 2023, dar va avea sustenabilitate şi după, chiar sunt prevăzute fonduri crescute în acest scop cu o extindere şi pentru celelalte regiuni care fac acum numai testul Babeş-Papanicolau.  În paralel, avem un program pilot multiregional pentru screeningul mamar, care va beneficiat în 2023 de o extindere naţională. „, a spus medicul.

Sursă foto: Dreamstime