Protecţia mafiei “nu a fost pe gratis”, afirmă Curtea de Casaţie, precizând că magnatul media a fost victima extorcării de bani.

“Berlusconi a înmânat sume de bani considerabile mafiei”, se arată în documentul de 146 de pagini prin care Curtea îşi motivează decizia de casare a acţiunii împotriva lui Marcello Dell’Utri, un sicilian care a lucrat pentru Berlusconi în acei ani, şi este în prezent senator al partidului Poporului Libertăţii.

Vittorio Mangano, un mafiot sicilian condamnat ulterior pentru asasinat, a locuit, la mjlocul anilor 1970, la reşedinţa lui Berlusconi de lângă Milano, unde, după cum se spunea, avea grijă de cai. La acea vreme magnatul avea doi copii mici cu prima sa soţie.
În 2008, Berlusconi declara că Mangano “s-a comportat perfect, locuind cu noi şi însoţindu-mi copiii la şcoală”.

Vittorio Mangano a murit în anul 2000, din cauze naturale. Celebrul procuror din Palermo Salvatore Borsellino l-a descris ca unul dintre pivoţii intereselor Cosei Nostra în nordul Italiei, într-unul din ultimele interviuri acordate de magistrat înainte de a fi asasinat de mafie în 1992.

Deşi numele lui Berlusconi este menţionat în decizia Curţii de Casaţie, fostul premier nu este implicat în acest caz. Instanţa supremă a anulat condamnarea la 7 ani de închisoare a lui Dell’Utri pentru legături cu Cosa Nostra, din cauza probatoriului insuficient al magistraţilor din Palermo. Împotriva lui Marcello Dell’Utri urmează să fie deschis un nou proces.
SURSA: Agerpres