Ziua de 13 noiembrie este una extrem de importantă în calendarul ortodox. Biserica îl pomenește astăzi pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Deși ziua este marcată în calendar cu cruce neagră și nu roșie, sunt interzise mai mult lucrururi pentru că este o zi bogată în tradiții și superstiții, mai ales că este și 13.

Astăzi nu este bine să speli hainele cu mâna, dar este în regulă să le bagi la mașina de spălat. De asemenea nu trebuie să faci nimic ce are legătură cu croitoritul, pentru că vei avea parte de ghinioane mai ales în relațiile cu cei din jur. Nu este bine nici să muncești sau cel puțin nu în prima parte a zilei, atunci când are loc slujba religioasă din biserici și mănăstiri. Totodată, nu e bine să te cerți cu nimeni, pentru că altfel riști să ai multe conflicte cu cei din jur până la finalul zilei.

Ioan Gură de Aur s-a născut cândva între anii 344 și 354, într-o regiune numită Antiohia. A fost botezat creștinește abia la vârsta de 20 de ani și a studiat filosofia, îndrumat de renumitul Andragațiu. A devenit diacon și preot, urmându-l pe marele Meletie, iar după moartea lui Nectarie, patriarhul Constantinopolului, acesta i-a luat locul. El a fost hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei pe 28 februarie 398. Sfântului Ioan Gură de Aur îi sunt atribuite o serie de merite printre care reformarea preoțimii și a cetății bisericești, care în vremurile în care a trăit au trecut prin momente grele, de decădere. L-a avut ca dușman pe Teofil al Alexandriei.

iată și rugăciunea pe care este bine să o rostești astăzi. „O, luminătorule a toată lumea, prea­bunule Părinte Ioane Gură de Aur, stâlp și întărire a Bisericii, povățuitorule al pocăinței, ajutător al bolnavilor și apărător al celor ne­căjiți, sărguiește degrab a ne ajuta; izbă­vește turma lui Hristos de lupii ce o ră­pesc și pe toți creștinii îi păzește de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor nea­muri, de robie, de sabie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de secetă, de boli și de moarte năprasnică. Miluiește-ne și pe noi, cei care cu mintea, cu lucrul și cuvântul suntem întru întunericul păcatelor, pentru ca prin rugăciunile tale, să ne izbăvim de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic. Dă­ruiește-ne iubirea și râvna ta pe care le-ai arătat Bisericii lui Hristos. Luminează mintea noastră cu lumina dumnezeieștilor învățături și ajută-ne să ajungem întotdeauna la înăl­țimea gândului smerit, spre slava lui Dum­nezeu și a noastră mântuire. Amin”, conform doxologia.ro.