Conform unui studiu realizat de McKinsey & Company, până la 59 de milioane de locuri de muncă sunt expuse riscului de reducere a programului sau de remunerare, a problemelor temporare sau a concedierilor permanente, în special în industrii precum transportul și comerțul cu amănuntul, potrivit nytimes.com 

De asemenea, Banca Centrală Europeană a declarat săptămâna trecută că șomajul este probabil să crească și să rămână ridicat chiar și atunci când economiile se vor recupera după pandemie.

Potrivit sursei menționate, programele guvernamentale, care au contribuit la menținerea a aproximativ o treime din forța de muncă din Europa, se vor relaxa în perioada următoare, fapt care semnalează un lucru îngrijorător: vin concedierile.

Cine va reduce schemele de angajați

„Directorii companiilor își dau seama că pierderile vor dura mult mai mult decât pot supraviețui în baza programelor de sprijin guvernamental, așa că vor începe restructurări.

Dacă sunteți Lufthansa, în martie și aprilie probabil ați crezut că această criză este ca SARS și că va trece repede. Supraviețuim acum și revenim la afaceri. Astăzi, estimările lor arată că ne vom întoarce la nivelurile de activitate pre-pandemice abia din 2025”, a transmis Sebastian Stern, co-autor al raportului.

Printre cei care vor să reducă schemele de angajați se află următorii: Airbus, BP, Renault, Lufthansa, Air France, lanțul de magazine Debenhams, Bank of Ireland, retailerul WH Smith și chiar McLaren Group, care include echipa de curse Formula 1, împreună cu nenumărate companii mai mici.

Guvernele se vor confrunta cu o alegere dificilă cu privire la continuare subvenționării lucrătorilor din sectoarele în car există dubii.

Risc de tensiuni sociale

Disponibilizările aduc după ele tensiuni sociale, având în vedere că Europa trece prin cea mai grea recesiune de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Comisia Europeană este de părere că economia mondială se va micșora cu 8,3 procente în acest an. În plus, în Italia, Spania și Franța se așteaptă ca economia să scadă cu 10 procente înainte de o revenire în 2021.

„Vedem un val uriaș de restructurare care vine, în special în Germania, Franța și Statele Unite”, a declarat Christophe Catoir, președintele celei mai mari agenții de angajare temporară din Europa.