Bărbaţii au căutat tehnologia, femeile, designul. Toţi s-au orientat după preţ, astfel că 55% din vânzările de ceasuri în 2009 au fost făcute de mărcile accesibile.

Carte de vizită sau bijuterie? În funcţie de cumpărător, ceasul spune o poveste diferită. Întotdeauna, pentru preţul potrivit. La nivelul întregii pieţe, cel mai bine s-au vândut modelele ieftine şi medii. „Dacă până acum nu s-a dat prea mare importanţă calităţii produselor, în ultimii doi-trei ani, oamenii au conştientizat că un ceas este o investiţie, preferând mărci cunoscute, de la magazinele autorizate, astfel că acestea au avut vânzări mai mari”, descrie principala tendinţă din sector specialistul în orologerie Claudiu Burlan.

În magazinele Galt, în care se găsesc la vânzare ceasuri cu preţuri între 800 şi 160.000 de lei, cel mai bine s-au vândut anul trecut modelele cu preţuri cuprinse între 2.000 şi 10.000 de lei. Andreea Dirzeanu, managing partner la Clockwise, companie care operează două magazine în Bucureşti şi un magazin online, spune că, dintre mărcile aflate în portofoliul firmei, Nooka este în topul preferinţelor. Acest model, cu un design aparte, este comercializat la preţuri ce pornesc de la 340 de lei şi ajung la 1.550 de lei, cele scumpe fiind la fel de solicitate ca şi cele ieftine.

Chronolink, distribuitorul mărcii de ceasuri de lux Rolex în România, a inaugurat recent un magazin multibrand, în urma unei investiţii de un milion de euro. O mutare cel puţin neobişnuită pentru o piaţă cu evoluţii contrarii. „În 2009, cifra de afaceri a depăşit-o pe cea din 2008, diferenţa fiind că vânzările şi traficul în magazin au devenit sensibil mai imprevizibile şi fluctuante”, spune Loucas Ellinas, managing director la Chronolink. Ca exemplu, el adaugă că, în ianuarie 2009, vânzările le-au depăşit pe cele din toţi anii trecuţi în aceeaşi perioadă, iar în luna iulie, când în general lumea este plecată în vacanţă, traficul în magazinul Rolex a fost de trei ori mai mare decât în 2008.

Care sunt preferinţele cumpărătorilor?

„Cele mai vândute branduri sunt de departe Casio, Orient, Festina, Seiko (seria 5) şi Skagen”, spune Iulian Neacşu, reprezentantul importatorului Tempora International, adăugând că vânzările celor mai scumpe modele scad vertiginos spre zero, cele mai mari volume fiind realizate de produsele cu preţuri între 70 şi 500 de lei. În acelaşi timp, reprezentanţii Cellini au nominalizat Tissot, Swa­tch şi Omega ca fiind cele mai populare mărci, fiecare pe segmentul său de preţ.

În ceea ce priveşte bugetul alocat acestei achiziţii, Alessandro Amato, directorul lanţului de magazine Cellini, spune că bărbaţii sunt cei care cheltuiesc mai mult, „deoarece, pentru majoritatea, ceasul este singura bijuterie pe care o poartă”. Iar Gabriel Vasile, de la watchshop.ro, completează: bărbaţii sunt mai conştienţi de faptul că ceasul este întocmai unei cărţi de vizită, motiv pentru care sunt mai atenţi la detalii”. Ceea ce, pentru retailerii autohtoni este de bun augur: Andreea Dirzeanu estimează că piaţa va creşte constant în următorii ani, dar nu va avea o contribuţie însemnată la cele peste 150 de miliarde de euro, suma la care se estimează că vor ajunge vânzările globale de ceasuri şi bijuterii în anul 2013.

Am încheiat anul 2009 cu o cifră de afaceri în creştere, dar cu un profit în scădere faţă de anul precedent.
Alessandro Amato, director general, Cellini

30-40 de milioane de euro este valoarea estimată a pieţei de ceasuri din România în 2009, ceasurile de lux reprezentând aproximativ 45%

Tic-tac, tic-tac

196-47247-35_casio_05.jpg

 

CASIO
Se fixează singur

Modelul Waveceptor îşi fixează ora automat prin unde radio după ceasul atomic de la Frankfurt. A fost cel mai vândut model din magazinul online Watchshop.

196-47249-35_zenith_05.jpg

 

 

 

Zenith
Pentru oameni de afaceri

Modelul Chronomaster Open, din oţel, cu o curea din piele de aligator, a fost cel mai bine vândut în rândul oamenilor de afaceri, clienţi ai magazinelor Galt.

196-47248-35_rolexdatejust_05.jpg

 

Rolex
La mare căutare în România

Modelul Datejust, lansat în 1945, disponibil în peste 100 de variante cu cadrane diferite, este încă printre cele mai cumpărate în lume, dar şi în reţeaua Chronolink. Dintre ceasurile Rolex vândute anul trecut, peste 60% s-au încadrat în categoria de preţ de 5.000-10.000 euro şi 30% au depăşit 20.000 de euro.

196-47250-35_nooka_05.jpg

 

Nooka
Patru tipuri de display

Este un ceas unisex cu ecran LCD electroluminiscent. Citirea orei se face de la stânga la dreapta. Ceasurile Nooka, cu preţuri cuprinse între 340 şi 1.550 lei, se află în topul preferinţelor clienţilor Clockwise.