“Cea mai importantă decizie luată de Consiliul de Ministri al Uniunii Europene este menţinerea plăţilor pe suprafaţă până în 2020“- a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin, la seminarul „Viitoarea Politică Agricolă Comună: oportunităţi şi priorităţi pentru România”, organizat luni, la Hotelul Intercontinental, din Bucureşti. Constantin a anunţat că faţă de 146 de euro/ ha, cât este în acest an, subvenţia pe suprafaţă va fi, în anul 2014, de 154 de euro/ha, pentru producţia vegetală.

Prezent la această manifestare, comisarul european, Dacian Cioloş, care că a susţinut această prelungire a plăţilor directe pe suprafaţă, a declarat că încearcă să obţină acordul ţărilor membre pentru o reechilibrare a acestor plăţi în interiorul UE, în sensul reducerii sumelor pentru acele ţări care au alocaţii peste media europeană(264 euro/ha- n.red.) şi creşterea sumelor alocate ţărilor intrate mai târziu în UE, precum România. Ca o noutate legată de aceste subvenţii, Cioloş a anunţat că, în viitorul ciclu financiar 2014-2020,  tinerii fermieri vor primi, pe lângă prima de instalare, o majorare cu 25 la sută a subvenţiei pe suprafaţă, timp de cinci ani de la data instalării.

Fonduri mutuale, cu finanţare europeană
 
O altă noutate a noii politici agricole comune, anunţată de Cioloş la acest seminar constă în posibilitatea acordată României de a finanţa în perioada 2014-2020 diverse subprograme în cadrul PNDR, care să vină în sprijinul agricultorilor. Daniel Constantin a precizat că aceste subprograme vor viza zona montană, producătorii de lapte şi, probabil, pomicultura. „Din cele 7,1 miliarde alocate prin PNDR, vom folosi o parte pentru un program de reconversie în pomicultură, aşa cum a fost cel din viticultură, care s-a bucurat de succes”- a spus Daniel Constantin. Tot ca o noutate, Dacian Cioloş a anunţat că începând din 2014, în cazul unor calamităţi naturale, precum seceta şi inundaţiile, sau în cazul reducerii substanţiale a veniturilor, ca urmare a volatilităţii preţurilor pe piaţa internatională, agricultorii vor putea să-şi constituie fonduri mutuale, “cu finanţare europeană”.
 
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a organizat, luni, la Hotelul Intercontinental din Bucureşti,  un seminar cu tema „Viitoarea Politică Agricolă Comună: oportunităţi şi priorităţi pentru România”. La eveniment a participat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, precum şi secretarii de stat din cadrul MADR.

Au fost dezbătute mai multe subiecte de interes pentru agricultura României, printre care adaptarea instrumentelor de intervenţie ale PAC la situaţia din România în vederea sprijinirii competitivităţii acesteia în perioada 2014-2020 şi analizarea sectoarelor vulnerabile şi care au nevoie de sprijin structural (ajutoare cuplate în Pilonul I, eventual CNDP-uri, acolo unde este posibil).  De asemenea, s-a făcut o inventariere a domeniilor posibil candidate pentru viitoare programe sectoriale, precum şi a acelora pentru care sprijinul trebuie continuat, probleme legate de camerele agricole, asocierea fermierilor, cadastru, problema irigaţiilor, chestiuni care ţin de terenurile nelucrate şi de sprijinirea tinerilor fermieri.