După ce am văzut pentru ce a fost gândit telescopul Chandra, încercăm să dezlegăm o parte din misterul ce înconjoară "obiectul excepţional" promis de NASA pentru diseară. Ne ajută Adrian Şonka, astronom la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", din Bucureşti.

EVZ: NASA a anunţat un obiect din "spaţiul cosmic apropiat". La ce să ne aşteptăm?

Adrian Şonka: Acest anunţ lasă numai două variante: obiectul este fie din galaxia noastră (Calea Lactee), fie are legătură cu stelele apropiate acesteia. "Mai degrabă ar putea fi un obiect din afara sistemului solar decât ceva din el", spune Şonka.

Alte indicii asupra misteriosul obiect sunt date de specificul telescopului Chandra. El a fost trimis în spaţiu pentru a observa radiaţiile X emise de obiectele fierbinţi. Astronomul Şonka explică: "oriunde gazul sau materia devine mai fierbinte de câteva milioane de grade se pot observa raze x". Astfel încât "telescopul observă găuri negre, gaz ultrafierbinte, discuri de praf şi gaz care sunt înghiţite de stelele foarte massive, ciocniri de galaxii, coliziuni de stele", enumeră Şonka.

Aşadar, iată câteva variante pe care le are în vedere astronomul consultat:

Dacă obiectul e în afara sistemului solar:

    * o gaură neagră în vecinătatea cosmică;
    * sistem binar în contact.

Notă: Într-un sistem binar (stea care are ca satelit altă stea) are loc transfer de masă de la steaua mai puţin masivă la cealaltă. Gazul cade pe steaua masivă cu o traiectorie în spirală şi aşa apare un disc de gaz. În locul unde gazul cade pe discul de gaz temperatura creste foarte mult si se emit raze-X.

Dacă obiectul e în sistemul solar:

    * cometă;
    * ciocnirea a două obiecte;
    * marginea sistemului sistemului solar, unde vântul solar se ciocneşte cu gazul interstelar;

Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare la Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia), are la rându-i o listă scurtă a variantelor. "Se aşteaptă ca obiectul descoperit de CHANDRA să fie în zona învecinată – definită oricum ca fiind  la câteva milioane de ani lumină (deci nu e clar cât de apropiată)", spune cercetătoarea.

Ce poate fi obiectul NASA:

    * planeta asemănătoare Pământului;
    * un sistem solar "geamăn" cu al nostru;
    * o gaură neagră;
    * alt obiect de interes pentrut astronomi (ca de exemplu supernova sau alt gen de stele), care însă nu va impresiona prea mult publicul

Adrian Şonka crede că ar fi un pic ciudat ca Chandra să descopere o planetă. El se bazează pe argumentul că Chandra a fost trimis în spaţiu de NASA pentru a observa corpurile fiebinţi. "Planetele nu sunt atât de calde, asteroizii sunt foarte reci, soarele nu se poate observa cu Chandra", explică el.
SURSA: EVZ