Comisia Europeana (CE) a adoptat un nou regulament de exceptari in bloc in domeniul ajutorului de stat, se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei (CC).

Noul regulament integrează cinci categorii de ajutoare care pana acum nu au facut obiectul unor exceptari pe categorii: ajutoarele pentru mediu, ajutoarele pentru inovare, ajutoarele pentru cercetare si dezvoltare in favoarea intreprinderilor mari, ajutoarele sub forma capitalului de risc si ajutoarele pentru intreprinderi nou-create de femeile de afaceri.

Regulamentul va intra in vigoare in termen de 20 de zile de la publicarea sa in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, extinde tipul ajutoarelor de stat care pot fi acordate de statele membre fara notificarea prealabila a Comisiei. Astfel, orice schema de ajutor de stat exceptata de la obligatia notificarii, care va fi implementata dupa data intrarii in vigoare a noului regulament, va trebui sa respecte criteriile impuse de acest nou regulament.

Ca urmare, furnizorii si/sau initiatorii de ajutor de stat pot opta:

Fie pentru implementarea pana la data intrarii in vigoare a regulamentului general de exceptari in bloc schemele de ajutor de stat aflate in curs de elaborare, daca intentioneaza ca aceste scheme sa se supuna regulilor existente in prezent.

Fie vor revizui schemele aflate in curs de elaborare pentru a fi in conformitate cu noile reguli.

In ambele cazuri, furnizorii si/sau initiatorii de ajutor de stat vor trebui sa respecte normele procedurale existente in domeniu, respectiv sa transmita Consiliului Concurentei fisele de informare pentru respectivele masuri de ajutor de stat in vederea avizarii si, ulterior, aceste fise vor fi transmise Comisiei Europene, spre informare.

Regulamentul general de exceptare pe categorii consolideaza si armonizeaza normele prevazute inainte in patru regulamente diferite. Acestea sunt Regulamentul (CE) nr.1628/2006 de aplicare a articolelor 87 si 88 din Tratatul CE ajutorului regional national pentru investitii, Regulamentul (CE) nr.70/2001 de aplicare a articolelor 87 si 88 din Tratatul CE ajutorului pentru intreprinderile mici si mijlocii, Regulamentul (CE) nr.68/2001 de aplicare a articolelor 87 si 88 din Tratatul CE ajutorului pentru instruire, Regulamentul (CE) nr.2204/2002 de aplicare a articolelor 87 si 88 din Tratatul CE ajutorului pentru ocuparea fortei de munca.