Cel putin cinci retele de sali de jocuri au aparut in ultimii doi ani in Bucuresti

Incurajate de apetitul tot mai mare al romanilor pentru jocurile de noroc, o serie de firme straine transforma spatiile comerciale aflate la parterul blocurilor in sali moderne de jocuri electronice.




Daca faci o scurta incursiune prin cartierele Bucurestiului te frapeaza numarul mare de “cazinouri de cartier” amenajate la parterul blocurilor. Practic, in aproape toate zonele gasesti o astfel de sala de jocuri. Reclamele luminoase, pentru care proprietarii investesc cateva zeci de mii de euro, schimba fata cartierelor.


Pe Valentin Tudor, un tip in jur de 30 de ani, l-am gasit intr-o astfel de sala din cartierul Drumul Taberei. Spune ca obisnuia sa joace, pusti fiind, la celebrele “pokere” care impanzisera mai toate baruletele deschise imediat dupa Revolutie. Dupa ce au facut furori prin anii ‘90, aparatele au disparut incet-incet de pe piata, pentru ca in anul 2004 sa revina in forta. De data asta, masinile de joc sunt mult mai performante. In plus, sunt amplasate in sali moderne dotate cu sisteme de climatizare si supraveghere video, cu bar si televizoare. “Prefer sa-mi petrec o parte din timpul liber in acest mod. Imi plac jocurile de noroc, dar nu imi permit sa merg intr-un cazinou live”, spune Tudor. El adauga ca vine aproape in fiecare weekend in sala de jocuri, dar nu cheltuieste mai mult de doua-trei milioane de lei pe seara. Desi joaca de placere, au fost zile cand a castigat si 20 sau chiar 30 de milioane de lei.Pe aceasta categorie de clienti au mizat si companiile care au deschis asemenea cluburi. Adica, pe cei care vor sa joace, au aceasta pasiune, dar nu isi permit sa mearga intr-un cazinou de lux. De aceea, au ales sa se indrepte spre cartiere, acolo unde locuiesc potentialii clienti.


Zona este foarte importanta in alegerea unui spatiu. “Toate salile pe care vrem sa le deschidem au o suprafata de peste 150 de metri patrati si sunt amplasate in zone cu trafic intens, atat pietonal, cat si rutier”, spune Adrian Georgescu, administrator al firmei Intertop, reprezentant in Romania al grupului Novomatic, care opereaza salile Admiral. Spatiile sunt amplasate in intersectii, in imediata vecinatate a unor piete si zone comerciale importante ale Bucurestiului. Cu exceptia celei deschise in Sala Palatului, salile Admiral sunt situate la partere de bloc, avand o compartimentare similara cu cea de tip “club”, cu o sala de jocuri “open space” si compartimentari suplimentare pentru bar, casierie, toalete si vestiar.




“Foarte important este faptul ca in toate aceste locatii exista posibilitati de parcare, aceasta fiind una din conditiile eliminatorii in alegerea unui spatiu de catre Admiral”, spune Daniel Nistor, senior broker in cadrul departamentului de spatii comerciale al Eurisko, firma care a intermediat inchirierea a cinci sali de joc pentru Intertop.

Compania a deschis in ultimii doi ani in Bucuresti 15 sali si vrea sa mentina acest ritm si in acest an. Mai mult, cei la Intertop si-au propus sa atace si orasele mari din provincie. Costul pentru amenajarea unei sali de joc este cuprins intre 300 si 800 de euro pe metru patrat, in functie de dotarile si caracteristicile spatiului pe care il inchiriaza.
“Este cunoscut faptul ca in ultimii ani modul de petrecere a timpului liber – pentru persoane din toate categoriile de varsta – imbraca si aceasta forma de distractie moderna, intr-un astfel de club”, spune Georgescu.


Si ca afacerea este pe tren ascendent o arata si cifra de afaceri care a atins in 2005 un nivel de 2,7 milioane de euro, comparativ cu 1,2 milioane in 2004. “Pentru acest an, estimam mentinerea ritmului de crestere inregistrat in prezent”, anticipeaza Georgescu.
Costurile aparatelor cu care sunt dotate salile de joc variaza intre 12.000 si 14.000 de euro, toate fiind proprietatea firmei.


Grupul Novomatic a fost fondat in Austria de catre Johann F. Graff, in 1980. Firma a vandut peste 120.000 de echipamente in 250 de modele diferite, prin cele 350 de licente din peste 30 de tari.
Un alt brand international care a intrat pe piata romaneasca este Max Bet. Firma a deschis 11 sali in Bucuresti si vrea sa ajunga in acest an la un numar de 30. “Noi mizam pe un rulaj cat mai mare. Strategia pe care o urmarim este de a avea un numar cat mai mare de clienti. Aparatele sunt programate sa retina un castig de 5%”, spune unul dintre directorii de la Max Bet Romania.
Spatiile pe care aceasta companie le cauta sunt de peste 200 mp si trebuie sa aiba aceleasi caracteristici ca si cele pe care le cauta firma Intertop. si daca ne gandim ca pe aceasta piata mai sunt cel putin inca trei astfel de companii, batalia pentru asemenea locatii va fi crancena.
Vorbind despre castigurile care pot fi obtinute in astfel de sali, directorul de la Max Bet spune ca au fost clienti care au plecat acasa cu 700 de milioane de lei, dupa ce au “investit” cam 50 de milioane. Numarul celor care frecventeaza asemenea cluburi variaza intre 35 si 95 de persoane pe zi, in functie de dimensiunea salii, amplasament, anotimp si ziua saptamanii.
Concernul Max Bet detine peste 140 de sali in Rusia, Ucraina si Romania.

Extindere rapida, clienti garantati

• Chiriile aferente spatiilor cautate de firmele care deschid sali de jocuri de noroc variaza intre 25 si 40 de euro pe metru patrat.


• Pretul unui aparat performant cu care sunt dotate cluburile variaza intre 12.000 si 15.000 de euro.


• Suprafetele cazinourilor de cartier variaza intre 100 si 200 de metri patrati. Exista insa si sali care
au suprafete de peste 500 de metri patrati.


• Numai doua dintre firmele care activeaza pe piata bucuresteana detin impreuna 26 de sali. Iar numarul acestora ar putea depasi 45 de unitati in acest an.


• Circa 700 de milioane de lei au fost castigate de un client in astfel de sali de jocuri intr-o zi.


• Costul amenajarii unui spatiu de acest gen variaza intre 300 si 800 de euro/mp, in functie de dotarile initiale si dimensiunea salii.


• Cinci firme detin sali de jocuri de noroc de cartier in Bucuresti.


• Numarul clientilor care joaca zilnic intr-o sala se situeaza intre 35 si 95 de persoane, in functie de pozitia si dimensiunea salii, anotimp si ziua din saptamana.