Catedrala Notre-Dame de Paris a fost mistuită de un incendiu teribil în urmă cu doi ani, ar putea să se redeschidă în anul 2024. Promisiunea a fost făcută miercuri de ministrul francez al culturii, Roselyne Bachelot. Mai mult, conform AFP, ministrul a mai transmis că apelul public lansat pentru strângerea fondurilor în scopul restaurării a dat rezultatele așteptate, fiind strânși aproape un miliard de euro.

Macron, vizită la Catedrala Notre-Dame

Datorită unor donații în valoare de 833 milioane de euro, proiectul ar putea să fie terminat mai repede.

”Vă pot spune că în 2024 catedrala Notre-Dame de Paris va fi redeschisă”, a transmis ministrul Roselyne Bachelot.

Ministrul urmează să meargă în cursul zilei de joi, alături de președintele Emmanuel Macron, la doi ani de la ziua incendiului care a devastat parțial catedrala gotică, pe 15 aprilie 2019.

Construcția nu va fi terminată, însă publicul va putea să o viziteze

Reprezentantul președintelui pentru reconstrucție, generalul Jean-Louis Georgelin, a dat asigurări că Notre-Dame se va redeschide în 2024 și că un Te deum va fi sărbătorit acolo pe 16 aprilie a acelui an. Totuși, nu toate lucrările vor fi finalizate până la această dată.

La data de 15 aprilie 2019, atunci când se afla în plin proces de restaurare, celebra catedrală gotică, veche de 850 de ani şi un adevărat simbol al Franţei, şi-a pierdut turla, acoperişul şi orologiul. Mai mult, și o parte din bolta sa a fost distrusă de flăcări, sub privirile uimite ale francezilor și ale lumii întregi.

Catedrala, o atracţie obligatorie pentru zeci de milioane de turişti care vizitau Parisul,  a fost aproape distrusă. Mai mult, lăcașul de cult a trezit un interes mondial şi datorită lui Victor Hugo şi romanul său „Notre-Dame de Paris”.

„A avut un efect ca de 11 septembrie. Să vezi incendiul în direct, pe toate posturile din lume. Din Brazilia până în Asia, prăbuşirea turlei a fost pentru tânăra generaţie ceea ce a reprezentat prăbuşirea turnurilor din New York pentru părinţii lor”, a explicat pentru AFP Stanislas de Laboulaye, responsabil cu coordonarea reconstrucţiei la nivel internaţional.

Sursa foto: Dreamstime