Există un risc asumat al unor pierderi de vaccinuri, dar numărul este foarte mic, respectiv 87 de doze, a declarat, marţi, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, dr. Valeriu Gheorghiţă.

„Există un risc asumat al unor pierderi de vaccinuri, având în vedere că sunt vaccinuri multidoză, având în vedere că au o stabilitate limitată, şi acest risc practic este asumat din motive absolut neimputabile.

”Pot să fie pierderi neimputabile”

Se pot sparge anumite flacoane, din momentul în care le reconstitui, se pot întâmpla evenimente care nu ţin neapărat de managementul activităţilor dintr-un centru de vaccinare”, a declarat Gheorghiţă într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

El a precizat că numărul de doze pierdute este foarte mic – 87.

„M-am uitat şi eu pe datele legate de pierderile de vaccinuri. (…) Practic, avem un stoc existent la ora 8 dimineaţă, pe măsură ce persoanele se vaccinează şi sunt introduse în registrul electronic naţional al vaccinării, acel stoc scade.

Iar la ora 20,00, când se face bilanţul, vedem câte doze am avut în stoc, câte persone s-au vaccinat şi dacă am avut doze pierdute. Numărul este foarte mic.

Sunt peste 64.000 de doze deja distribuite, deci practic există un număr mic de doze asumat că pot să fie pierderi neimputabile.

Sunt 87 de doze declarate practic irosite sau pierdute”, a precizat oficialul, care a adăugat că datele sunt centralizate în Registrul Electronic Naţional al Vaccinării.

Vaccinul a ajuns la Slobozia în cutii de pizza

Potrivit acestuia, zilnic, necesarul de doze este reevaluat de centrul de vaccinare respectiv.

„Zilnic, fiecare responsabil din centru îşi reevaluează necesarul, aşa încât să existe suficiente doze pentru a asigura vaccinarea tuturor celor care se prezintă la un centru de vaccinare. Deci, practic, motivele sunt multiple. Sunt multe motive care se pot ivi. Important este ca acest număr să fie din ce în ce mai mic”, a adăugat dr. Valeriu Gherghiţă.

Întrebat dacă ştie despre situaţia de la Slobozia unde presa locală a relatat că vaccinul ar fi ajuns în cutii de pizza, Gheorghiţă a răspuns: „Nu ştiu despre această situaţie. Cutiile care sunt livrate de producător sunt asemănătoare unei cutii de pizza, dar conţin cele 195 de flacoane.

Este doar o întâmplare să semene foarte mult cu o cutie de pizza, aşa sunt ele livrate. Practic, un pachet conţine cinci astfel de cutii, ceea ce înseamnă aproximativ 5.000 de doze”.

”Important este să se respecte lanţul de frig”

La insistenţele ziariştilor, care au spus că există fotografii în care se vede clar că vaccinul este transportat în cutii pe care scrie „pizza”, Valeriu Gheorghiţă a completat: „Cred că acest lucru nu are impor…, adică nu are legătură cu siguranţa în care sunt transportate, este doar o modalitate în care sunt separate acele doze din pachetul iniţial.

Important este să se respecte lanţul de frig, pentru că ele nu sunt transportate efectiv în cutii de carton, ci în cutii frigorifice cu data logger care monitorizează în permanenţă temperatura, iar acest lucru se poate proba în orice moment, pentru că este o datorie a noastră de a asigura condiţiile lanţului de frig.

Evident că la preluarea dozelor de vaccin în centrul regional există un proces-verbal de predare-preluare şi există un aviz de însoţire a acestor doze, unde este obligatoriu să se specifice şi să se verifice respectarea condiţiilor de temperatură”.

Sursă foto: Inquam / Octav Ganea.