Ouăle reprezintă un aliment foarte bun: ele conţin proteine de bună calitate, vitamina D, potasiu, magneziu şi alte minerale. Cu toate acestea, medicii avertizează că ele trebuie consumate cu moderaţie, pentru că pot fi periculoase în anumite condiţii.

Spre exemplu, copiii mici ar trebui să nu mănânce ouă. Medicii spun că albuşul de ou poate fi periculos pentru aceştia şi poate cauza alergii.

Ce bolnavi trebuie să evite consumul de ouă

Persoane care suferă de hepatită, gută sau boli renale ar trebui, la fel, să nu consume ouă. Proteinele din ouă cresc ureea sau creatinina. În cazul celor care au ciroză hepatică, consumul ridicat de proteine poate cauza encefalopatie.

O altă categorie de persoane care ar trebui să evite ouăle sunt diabeticii. Astfel, un studiu realizat la Brigham and Women’s Hospital din Boston, al doilea cel mai mare spital didactic al Harvard Medical School, a demonstrat că ouăle sunt periculoase pentru pacienţii care suferă de diabet. „Cu cât consumă mai multe ouă, cu atât riscul de a muri este mai mare“, potrivit Luc Djousse, epidemiolog la Brigham and Women’s Hospital.

Consumul recomandat de ouă pentru o persoană sănătoasă este de 2-3 pe săptămână. Medicii spun că cel mai bun ou este cel fiert, tare. Nu trebuie prăjit sau fiert mai moale, pentru că va fi mai greu de digerat, scrie voxbiz.ro.

În plus, cei cu colesterolul mare nu ar trebui să consume ouă sau măcar să consume doar albuşul. Consumul zilnic de colesterol recomandat este de 300 mg, iar un ou conţine circa 200 mg de colesterol, întreaga cantitate fiind în gălbenuş.


Te-ar putea interesa și: