În ceea ce privește bancnotele euro falsificate, în 2012 au fost retrase din circulație aproximativ 531.000 de bucăți, conform cifrelor furnizate de Banca Centrală Europeană, care este responsabilă cu protejarea bancnotelor împotriva falsificării.
Măsurile preventive, inclusiv legislația, analizele tehnice, coordonarea aplicării legii și cooperarea judiciară le-au permis statelor membre să facă progrese în ceea ce privește eliminarea monedelor euro falsificate din circulație.
Cu toate acestea, normele penale actuale trebuie să fie consolidate pentru a îmbunătăți prevenirea, investigarea și sancționarea falsificării euro pe întreg teritoriul UE, deoarece statele membre au norme și niveluri de protecție divergente.
În acest context, Comisia a adoptat la 5 februarie 2013 o propunere de directivă care stabilește reguli minime privind sancțiunile (a se vedea IP/13/88). Aceasta va introduce instrumente de anchetă eficace și va consolida măsurile preventive, permițând analizarea falsurilor de către autoritățile competente, cu scopul de a crește protecția euro și a altor monede prin intermediul măsurilor penale.
Intrarea în vigoare, la 1 ianuarie 2012, a regulamentului privind autentificarea monedelor euro, care stabilește normele aplicabile instituțiilor financiare pentru a se asigura că toate monedele euro pe care acestea le repun în circulație sunt autentice este, de asemenea, un instrument puternic de protejare a monedei euro împotriva falsificării.