Economiştii băncilor au estimări cuprinse între 4,15 şi 4,5 lei/euro pentru luna decembrie 2009. Anticipează însă un leu mai puternic în faţa monedei unice la sfârşitul anului viitor.

Pariurile pe cursul de schimb sunt cel mai greu de câştigat. Cu atât mai mult, cu cât surprize de genul crizei politice din aceste zile sunt dificil de anticipat. Economiştii băncilor comerciale au previziuni diferite pentru sfârşitul anului, părerile fiind împărţite între cei care anticipează un leu mai puternic şi cei care cred că urmează o depreciere semnificativă.

Economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, apreciază că la sfârşitul acestui an cursul va fi de 4,15 lei pentru un euro. „Vedem un scenariu de stabilitate a leului, în condiţiile în care dezechilibrele din economie s-au corectat“, spune Dumitru. Şi preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, Florian Libocor, vede posibilă aprecierea leului la finele lui 2009. „Cel mai probabil, cursul va rămâne în intervalul 4,1 – 4,3 lei/euro în ultimul trimestru. Cu toate acestea, o „incursiune“, înspre 4 lei/euro nu ar trebui exclusa pe final de an“, spune Libocor. Argumentele sale: deja se observă o ameliorare a percepţiei asupra riscului de ţară, iar principala vulnerabilitate – deficitul extern – a înregistrat o corecţie consistentă.

Un nivel de 4,3 lei pentru un euro este considerat ca fiind maxim şi de către economistul-şef al BCR, Lucian Anghel. În opinia sa, atâta timp cât România respectă acordul cu FMI nu există motive care să determine deprecierea leului.

Argumentele deprecieriii

Economiştii altor bănci comerciale sunt însă mai puţin optimişti. Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit Țiriac Bank, anticipează o rată de schimb de 4,3 lei pentru un euro la finele acestui an, iar aceasta în condiţiile în care a revizuit prognoza iniţială de 4,5 lei/euro. Motivele revizuirii au fost intervenţiile Băncii Naţionale pe piaţa valutară, valul de optimism care a ajutat monedele din regiune să se aprecieze, dar şi intrarea banilor împrumutaţi de la Fondul Monetar Internaţional şi de la Comisia Europeană. În schimb, economistul-şef al ING Bank, Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, vede un curs de 4,5 lei pentru un euro la finele lui 2009, prognoză  mai pesimită decât cea avansată iniţial,  de 4,4 lei pentru un euro.

În condiţiile în care în ultima perioadă leul a fost susţinut de intervenţiile BNR, Alexandru-Chideşciuc aminteşte de finele anului 2008, când acţiunile băncii centrale au reuşit să ţină cursul sub pragul de 4 lei/euro. La începutul acestui an, cotaţiile au sărit însă peste acest nivel. „Un astfel de episod putem să mai vedem şi la sfârşitul lui 2009 şi începutul lui 2010. Este posibil să se ajungă la concluzia că susţinerea leului nu se justifică“, spune economistul-şef al ING, referindu-se la efectul temporar al intervenţiilor pe piaţa valutară şi la costul acestora.

În schimb, la sfârşitul lui 2010, analiştii văd un leu mai puternic decât la finele acestui an, cursul urmând să se situeze între 4,2 şi 4,3 lei/euro.

179-38855-29_panou_40.jpg