Un studiu recent realizat în Austria, în locul considerat cel mai grav focar de COVID-19 din această ţară, vine cu noi date privind răspunsul imunitar al organismului la acest virus. Cât de mult durează imunitatea în faţa bolii la persoanele care au fost deja infectate?

Ce au descoperit autorii cercetării realizate pe rezidenţii din Ischgl?

Studiul a fost realizat pe rezidenţii din staţiunea montană Ischgl, considerată cel mai grav focar de coronavirus din Austria. Cercetarea a relevat faptul că, la cel puţin 8 luni după ce au contractat virusul, majoritatea localnicilor şi-au păstrat imunitatea dobândită faţă de COVID-19, transmite Reuters.

Studiul din Austria sugerează faptul că imunitatea de grup ar putea să înceapă să se manifeste mai devreme decât se credea până acum pe scară largă, spun autorii cercetării.

Focarul din Ischgl, în care mii de persoane din întreaga Europă au fost infectate, a apărut în februarie 2020, înainte ca primele cazuri de infectare cu noul coronavirus să fie detectate în Austria, potrivit AGES, principala agenţie austriacă de sănătate publică.

Universitatea Medicală din Innsbruck a analizat această situaţie anul trecut

Un alt studiu a fost realizat în aprilie anul trecut de către Universitatea Medicală din Innsbruck. Cercetătorii de acolo au descoperit că 42% din populaţia din Ischgl avea anticorpi la coronavirus. Un studiu ulterior, realizat în noiembrie 2020 şi ale cărui rezultate au fost publicate joi, a descoperit că vasta majoritate a rezidenţilor care aveau anticorpi în cadrul studiului iniţial prezentau anticorpi şi în a doua etapă a acestei cercetări.

“Pentru aproape 90% dintre cei testaţi seropozitiv în aprilie, anticorpii au fost detectaţi şi în noiembrie. (…) În pofida unei scăderi uşoare a concentraţiei de anticorpi, putem să spunem că imunitatea este relativ stabilă”, spune specialista în virusologie Dorothee van Laer, care a participat la realizarea studiului.

Noua cercetare a vizat puţin peste 900 de persoane, dintre care 801 au fost incluse şi în studiul iniţial.

Imunitatea de grup s-ar manifesta mai devreme decât au sugerat numeroşi alţi cercetători

Potrivit Universităţii Medicale din Innsbruck, studiul său este unul dintre cele mai ample de acest tip şi vizează una dintre cele mai îndelungate perioade de monitorizare de până acum, contribuind astfel la obţinerea unor răspunsuri la întrebările legate de cât de mult durează imunitatea după infectarea cu SARS-CoV-2.

Noua cercetare sugerează, totodată, că imunitatea de grup începe să se manifeste mai devreme decât au sugerat numeroşi alţi cercetători, întrucât staţiunea Ischgl s-a confruntat cu un al doilea val mult mai redus de infecţii în noiembrie în raport cu oraşele comparabile din aceeaşi regiune.

“Se pare că această situaţie a imunităţii, care era cuprinsă între 40% şi 50% din populaţie în noiembrie, protejează cu adevărat populaţia de infectare”, a declarat Dorothee van Laer într-o conferinţă de presă. Ea a mai precizat că măsurile de bază privind distanţarea socială au fost adoptate de atunci în Ischgl, precum obligativitatea purtării măştilor sanitare şi închiderea barurilor.

Sursă foto: Pexels.com