Aproape jumătate (45%) dintre români plătesc în mod obișnuit între 17 și 41 de euro pe noapte, este concluzia unui studiu al motorului gratuit de căutare a ofertelor de călătorie momondo. Dintre aceștia, cei mai mulți au vârsta cuprinsă între 23 și 55 de ani. Mai puțin de un sfert (22%) dintre călătorii români alocă un buget mai mare, de până la 58 de euro pe noapte, în principal cei între 56 și 65 de ani. Costuri mai mari pentru cazarea la hotelul, de până la 81 de euro pe noapte, sunt dispuși să plătească 11% dintre români, cei mai mulți având vârsta cuprinsă între 36 și 55 de ani.

„Unul dintre principalele aspecte de care mai mulți dintre noi ne ocupăm atunci când începem să ne plănuim concediul este alegerea locului de cazare. În funcție de cât de clar este ceea ce ne dorim să facem odată ajunși la destinație, putem opta pentru cea mai bună variantă de cazare: mai aproape de plajă sau de obiective turistice, deconectați sau nu de la internet, cu opțiunea de mic dejun inclusă în preț sau posibilitatea de a ne ocupa independent de asta. Deși pentru 47% dintre românii participanți la studiu este importantă găsirea unei cazării ieftine, acesta nu este principalul criteriu, fiind mult mai atenți la servicii accesibile și de calitate, care se intre în bugetul de care dispun”, a declarat Mircea Giurcă, reprezentantul momondo în România.

Din studiu mai reiese că, pentru servicii optime, majoritatea românilor (69%) nu sunt dispuși să facă economii atunci când călătoresc, preferă mai degrabă să cheltuiască mai puțin pe cumpărăturile la destinație (43%). De asemenea, mai mult de jumătate (53%) dintre respondenți au declarat că preferă să stea la hotel pe durata concediului, în special de cei cu vârsta de peste 23 de ani.

O altă variantă atractivă pentru călătorii români este închirierea unei camere, a unui apartament sau a unei case pentru vacanță. 29% dintre aceștia au în vederea această opțiune de cazare în călătoriile pe care le fac în acest an, mai ales tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 22 de ani. Doar 8% dintre români preferă să stea la un prieten sau la un membru al familiei pe durata concediului.

Aceeași tendință este întâlnită în rândul călătorilor de celelalte țări la nivel global și, în medie, 55% aleg să stea la hotel. Studiul citat mai arată că, atunci când aleg hotelul ca opțiune de cazare pentru vacanță, românii se orientează în principal în baza a trei criterii, pe care le consideră esențiale. Cele mai importante sunt includerea micului dejun (66%) în preț, Wi Fi-ul gratuit (60%) și, bineînțeles, locație aproape de plajă (57%), căutate în proporții asemănătoare și de către călătorii la nivel global.

Pentru tinerii călători între 18 și 22 de ani, accesul la Wi Fi este primul criteriu (70%) atunci când rezervă o cameră la hotel, în timp ce pentru cei cu vârsta cuprinsă între 56 și 65 de ani conectarea la internet gratuit este a treia opțiune pe care o au în vedere.

Există, de asemenea, pe lista serviciilor importante pentru mai mulți români câteva opțiuni unde diferența de procentaj dintre răspunsurile date de femei, respectiv bărbați este mai mare: femeile sunt mai atente dacă există uscător de păr în baie, în timp ce bărbații se uită mai degrabă dacă există un mini-bar în cameră și condiții pentru activități sportive.

Când au fost întrebați care este, în schimb, cel mai important aspect atunci când aleg un hotel pentru vacanță, 62% dintre respondenții români au ales confortul, mai important în special pentru femei. Totodată, proximitatea față de obiectivele pe care doresc să le viziteze (56%) și de liniștea din cameră (54%) sunt alte două aspecte care contează în proporții asemănătoare atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Într-o proporție ușor mai mică, însă totuși importantă, se se numără faptul că oferta de hotel este una ieftină (47%) și că serviciile puse la dispoziție sunt de calitate (45%).