vila potrivita, cu o suprafata mai mare de 250 mp si situata intr-o zona infloritoare, cu vecini de bon-ton, intr-un oras mare se poate cumpara, de regula, cu 150.000 euro. Cele mai multe oferte de vile compartimentate modern, pe doua niveluri, cu living la parter si mai mult de doua dormitoare la etaj se situeaza intre 120.000 si 170.000 euro, la o medie de 150.000 euro. Ca dotari nu lipsesc niciodata centrala termica proprie, termopanul, caloriferele de aluminiu, scara interioara de lemn masiv sau inox. Daca pentru bugetele mai mici, mai ales pentru cele sub 70.000 euro, acolo unde se puteau cumpara apartamente, esentiale erau numarul de camere si zona, la bugetul de 150.000 euro diferenta intre oferte se face mai ales la finisaje si facilitati.
Potentialii cumparatori care au acces la Internet pot gasi mii de oferte pe site-urile imobiliare (www.eimobiliare.ro, www.run.imobiliare.ro, www.eurisko.ro, www.zoltim.ro, www.regatta.ro, www.casadomi.ro, www.casainvest.ro, www.terraimobiliara.ro, www.impactsa.ro) si pot selecta din acestea locatiile preferate. Aproape intotdeauna exista si fotografii ale caselor, cu interioare si exterioare, astfel incat trierea se poate face mult mai usor si potentialul cumparator reduce astfel numarul vizionarilor.
In Bucuresti, potrivit afirmatiilor lui Vali Ichert, Senior Broker al agentiei Eurisko, se poate cumpara o vila noua (foto mare) in zona Pipera, construita pe trei nivele: parter, etaj si mansarda, cu un living de 40 mp, trei dormitoare cu suprafete de 10-22-24 mp, bai de 3-6-8 mp si un birou de 20 mp, iar ca facilitati, vila dispune de: bucatarie complet utilata, garaj, terase, 400 mp curte, sistem propriu de incalzire, spatii de depozitare, o mansarda de 40 mp, spatiu deschis, care poate fi compartimentata in functie de dorintele viitorului proprietar.
A doua optiune propusa de Vali Ichert ar fi o vila noua in complexul rezidential Ibiza, recent construit in cartierul Baneasa. Vila este construita pe doua nivele: parter si etaj, cu o suprafata totala de 272 mp si ofera trei dormitoare de 18-15-10 mp, un living de 40 mp, trei bai de 8-6-4 mp, o bucatarie de 12 mp si un birou de 16 mp. Ca facilitati, vila ofera sistem propriu de incalzire, garaj, aer conditionat, piscina si teren de tenis comun pentru tot complexul, curte cu zona verde.
In celelalte orase in afara de Bucuresti, cu acest pret se poate cumpara si o casa cu doua etaje sau cu etaj, mansarda si demisol. De exemplu, pe vila din foto 3, 4 si 5 din Brasov, cu demisol, parter, etaj si mansarda, proprietarul cere 130.000 euro, potrivit datelor agentie imobiliare Zoltim Trading din Brasov. Casa are sala de fitness la demisol, un living, bucatarie deschisa si baie de serviciu la parter, trei dormitoare si baie la etaj si inca doua dormitoare la mansarda, care este imbracata in lambriuri.
In orasul Brasov se mai gasesc case care sa se incadreze in 150.000 euro pe Strada Lunga, Cuza Voda si pe Drumul Poienii, cu mai putine finisaje si mai vechi.
In ceea ce priveste statiunile montane invecinate, Zoltan Haller, director al agentiei Zoltim Trading, afirma ca la acest pret se poate cumpara o locuinta mai modesta in cea mai scumpa statiune montana romaneasca, Poiana Brasov. In schimb, in zona Bran – Moeciu sunt de vanzare la acest pret pensiuni nou-noute, complet utilate si mobilate, cu cate 10-20 camere, care pot fi foarte bine considerate investitii imobiliare pe termen lung.

Ce diferentiaza o vila de 150.000 euro de una de 100.000 euro

· Calitatea finisajelor si a echipamentelor in dotare: o vila de 100.000 euro nu are intotdeauna geamuri tip termopan, parchetul este laminat, nu masiv, iar echipamentele bailor si mobilierul acestora nu este exceptional, ci bun, iar pentru 150.000 euro foarte bun. Pentru a vorbi de finisaje „exceptionale”, cota s-ar ridica busc si ar sari de 200.000 euro.
· Ca facilitati, o vila la 150.000 euro poate dispune de piscina, curte mai mare sau situare intr-un complex rezidential de lux.
· Comparand cu piata masinilor, o vila la 100.000 euro este o Skoda Octavia, o vila la 150.000 un model nou de Opel, iar pentru un Mercedes ne mai trebuie multi bani in buzunar.

Exemplu Vila Brasov PRET: 130.000 euro
Total: HHHH+
Vila din cartierul Nova este mai indepartata de centrul orasului, dar are toate atributele unei locuinte permanente de locuit si, in acelasi timp, datorita apropierii de munte, ale unei case de vacanta.

· Suprafata si confort: HHHHH
Constructia este dispusa pe patru nivele: demisol – cu sala de fitness, camara si camera pentru centrala termica, parter – cu living, bucatarie deschisa si baie de serviciu, etaj- unde se afla trei dormitoare si o baie, mansarda cu doua dormitoare si un birou, toate imbracate in lambriuri.
· Amplasament: HHHH
Locuinta se afla in cartierul Nova, intr-o zona in plina dezvoltare, indepartata insa de centrul orasului.
· Zona verde: HHHHH
Vila este aproape de o padure, de la etaj si mansarda panorama fiind superba.
· Finisaje si dotari: HHHHH
Casa are geamuri termopan, parchet in toate camerele, centrala termica proprie, gresie de calitate, bai bine utilate.