Xella Ro, producător al blocurilor de zidarie YTONG, este anul acesta partener al iniţiativei Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) în construirea primei case pasive certificate din România. Casa Pasivă Politehnica Bucureşti, situată în incinta Universităţii Politehnice Bucureşti şi proiectată pe o suprafaţă de 160 mp, pe sistem P+1, urmează să fie finalizată până la finele anului 2010, se arată ăntr-un comunicat al companiei.

“Ytong a acceptat o nouă provocare în 2010: o casă care consumă puţin mai mult decât un bec, dar oferă randament şi confort la nivel maxim, folosind surse de energie clasice şi/sau regenerabile”, a declarat Marius Dragne, Marketing Manager Xella Baustoffe South-East Europe (BG-HU-RO).

Economii de energie de până la 90%

Casa pasivă este acea construcţie pentru care factorul decisiv este eficienţa energetică. În cazul acestui gen de clădire vorbim, în primul rând, despre economii de energie de până la 90% în comparaţie cu un proiect convenţional şi reducerea emisiilor de CO2, astfel încât impactul asupra mediului să fie minimizat.

0-53928-airstreamtrailer4223.jpgCondiţiile de construire şi atestare ale Casei Pasive Politehnica Bucureşti includ respectarea standardelor de etanşeitate, împreună cu un sistem “verde” de asigurare a climatului interior şi garanţia unor costuri scăzute ale construcţiei. În acelaşi timp, s-au luat în considerare caracteristicile de eficienţă termică şi difuzia la vapori foarte bună. 

Consumul unei case construite după conceptele arhitecturale obişnuite ajunge la valori cuprinse între 200-240 kwh/m2/an. Noile cerinţe generale de performanţă energetică a clădirilor de Clasa A încearcă un consum general sub 70 kwh/m2/an. În aceste condiţii, casa pasivă ajunge la un consum general sub 15 kwh/m2/an pentru încălzirea ambientală.

Reprezentantul ISPE – coordonatorul proiectului „Case Pasive adecvate condiţiilor climatice din România” şi membru în cadrul reţelei europene de promovare a casei pasive PASS-NET a declarat: “Specialiştii implicaţi în realizarea acestui proiect vor  demonstra că parametrii tehnici ai acestor blocurilor vor contribui la limitarea consumului de energie pentru încălzire/răcire sub valoarea de 15 kWh/m2/an, pentru respectarea criteriilor conceptului de Casă Pasivă”.

Datorită standardelor foarte ridicate de construcţie ale Casei Pasive, certificarea ei se va face de către “Passivhaus Institute” – Germania, institutul fondator al acestui concept. Detaliile de execuţie şi materialele folosite urmăresc să respecte integral principiile eficientizării consumurilor de exploatare în condiţiile specificului climatic din România.

Iniţiativele de construire a clădirilor pasive sunt mult mai prezente în alte state europene. În Germania, de exemplu, s-au construit până în prezent peste 8.000 de case pasive, în timp ce în Austria există peste 1500 de astfel de clădiri.