Medici au câteva sfaturi pentru noi când vine vorba despre carnea făcută la grătar. Astfel, recomandarea ar fi ca friptura să fie nu foarte făcută.

În timpul gătitului se pot forma doi compuşi diferiţi, atrage atenţia medicul Colleen Doyle, director de nutriţie şi activitate fizică la Societatea Americană de Cercetare a Cancerului. Cei doi compuşi de care vorbeşte aceasta sunt HCA (amine heterociclice), care se formează în alimentele bogate în proteine în momentul când sunt gătite la o temperatură foarte înaltă, şi PAH (hidrocarbura aromatică policiclică), o substanţă care se formează în momentul în care grăsimea scursă din carne provoacă fum, prin intermediul căruia compuşii se depozitează pe friptură pregătită.

Consumul acestor substanţe periculoase creşte riscul apariţiei cancerului

Medicii spun că aceşti compuşi pot duce, în timp, la formarea cancerului. Un studiu citat de Health.com susţine că un consum de carne prea prăjită poate creşte posibilitatea de a dezvolta cancer de pancreas cu 60%.

Institutul pentru Cancer din Statele Unite trage deasemenea un semnal de alarmă pentru persoanele care consumă alimentele foarte prăjite şi gătite la temperaturi foarte înalte, adica ingerează aminele heterociclice produse: ei se pot confrunta cu boli oncologice grave, precum cancerul de sân, de colon, ficat, piele, plămân sau prostată. Cei care consumă hidrocarburi aromatice policiclice pot ajunge şi ei să sufere de leucemie, infecţii gastrointestinale şi cancer pulmonar, scrie voxbiz.ro.

Medicul Colleen Doyle vine şi cu o soluţie pentru cei preocupaţi de sănătatea lor: carnea ar trebui gătită la temperaturi mai mici, pentru că aminele heterociclice se formează la 162 grade Celsius. În plus, medicul recomandă consumul mai mare de peşte sau carne de pasăre.

Mai mult, dacă marinaţi carnea timp de 30 de minute înainte de a o aşeza pe grătar, condimentele vor diminua formarea compuşilor cancerigeni. Specialiştii recomandă să folosiţi pentru asta ardeiul gras, cimbrul, salvia, usturoiul şi în special rozmarinul.