Evenimente Abonamente Comunicate

Cariere

Detalii neștiute despre viața lui Ion Țiriac. Cât de greu și-a terminat studiile și cu ce s-a ocupat până să devină miliardar

Ion Țiriac este cel mai bogat român cu o avere de aproape 2 miliarde de euro. De patru ani la rând miliardarul în euro ocupă primul loc în Top 300 Capital-Cei mai bogați români. Puțini știu însă cum a ajuns acesta să fie cel mai înstărit om de afaceri din România și care este povestea tumultoasă a tinereții lui.

Ion Țiriac are 79 de ani și afaceri în domeniul auto, imobiliar, sport, servicii financiare, dar și în energie. Cele trei reguli ale succesului omului de afaceri de la care acesta nu se dezminte sunt „Să încerci în fiecare zi să fii mai bun decât ieri. Să nu te uiţi împrejur, ci să le faci pe ale tale atât cât poţi. Să fii mulţumit cu tine însuţi când te uiţi în oglindă”

La 13 ani se angaja intr-o fabrica de camioane, pentru a supravietui in "obsedantul deceniu", cum numea Marin Preda anii ‘50. "Vremurile alea n-ar trebui sa se intoarca niciodata. Atunci s-a facut foamea. Dupa aia nu s-a mai facut foamea pana in ziua de astazi in tara asta", isi aminteste Tiriac.

„M-a ajutat foamea. E greu sa va spun eu, pentru ca e greu sa va identificati cu anii 50, cum faceai sa obtii un colac sau o bucata de paine. Trebuia sa inventezi tot felul de lucruri. Primele comerturi pe care le-am facut era sa iei de la Moscova doua ceasuri Pobeda si sa le vinzi in tara cu 2 lei, iar cu 2 lei sa cumperi 4 sticle de coniac si sa le vinzi la Moscova cu 6 lei si asa mai departe”, s-a destainuit Ion Tiriac, conform Libertatea.

Pentru că avea foarte multe antrenamente la hochei pe gheaţă, sport pe care-l practica atunci, Ion Ţiriac nu s-a mai ocupat de şcoală în timpul liceului, fiind exmatriculat. 

Invitat în trecut la "Europa FM" în emisiunea "La Radio cu Andreea Esca", Ion Ţiriac a povestit cum a fost nevoit să facă liceul pe fast forward. “Pot să-mi exprim încă o dată public recunoştinţă în faţa familiei Maurer ( n.r. Ioan Gheorghe Maurer, fost prim-ministru în epoca Ceauşescu). Cum la o vârstă foarte fragedă am început să joc tenis cu dumnealui, ştia situaţia mea. La un moment dat,  m-am dus la cadre la Ministerul Tineretului şi Sportului şi mi-au spus: Domnule, dumneata nu mai ai paşaportul. Eu am reacţionat: Sunteţi nebuni?! Eu mâine trebuie să plec la Moscova, spuneţi-le şefilor. Cum să nu am eu paşaport, ce, am omorât pe cineva?! Maurer dăduse ordin să-mi ia paşaportul până nu termin liceul. Ei, în patru luni de zile am terminat şi a IX-a şi a X-a şi Bacalaureatul. Si pe urma mi s-a spus: Uite paşaportul, dar ce facultate vrei să faci?”, a spus Ion Ţiriac.

 

Ion Tiriac si-a terminat studiile la Institutul de Cultura Fizica din Bucuresti. Turneele internationale de tenis castigate de Tiriac alaturi de Ilie Nastase l-au facut faimos in lumea sportului.

Ion Ţiriac este proprietarul turneului de tenis de la Madrid, are afaceri în domeniul importurilor şi comerţului cu maşini, al asigurărilor şi în domeniul bancar, iar de cinci ani a deschis la Otopeni Ţiriac Collection, un muzeu al celor peste 170 de maşini de epocă din colecţia personală.

In 1990, acesta a infiintat Banca Comerciala Ion Tiriac, care se numeste in prezent Unicredit Tiriac si care a ajuns sa detina sucursale in peste 10 tari din Europa. Pe langa faptul ca a ajuns in topul celor mai bogati oameni din lume, acesta este cunoscut si ca jucator de tenis si de hochei pe gheata. 

Un alt domeniu de activitate in care s-a implicat Tiriac este comertul cu combustibilii solizi, lichizi si gazosi dupa ce acesta a infiintat compania Oil Energy Trading. Ion Tiriac si-a extins afacerile si in afara Romaniei, investind in Madrid in constructia Caja Magica, in urma cu 14 ani, 200 de milioane de euro.

Asigurările și serviciile bancare au fost principalele surse de fabricat bani pentru fostul jucător de tenis.
on Țiriac (n. 9 mai 1939, Brașov), este un fost jucător profesionist de tenis român, jucător de hochei pe gheață, și actualmente un influent om de afaceri în Germania și România.

Între 1958 și 1964 Țiriac a fost membru al echipei de hochei pe gheață a României, cu care a participat la Jocurile Olimpice de Iarnă din Innsbruck și la Campionatele Mondiale.

În 1970, a câștigat împreună cu Ilie Năstase turneul de la Roland Garros. Talentul său pe teren s-a materializat mai ales la dublu, câștigând alături de Ilie Nastase, în afară de Roland Garros, numeroase alte turnee precum Foro Italico, Open Philadelphia Indoor (1970), Monte Carlo Open, Open Suedia, Italian Open și Canadian Open (1972), Arymehr Cup (1977), alături de Guillermo Villas la Baltimore International și Nice International (1977), Volvo International (1979) și, alături de Adriano Panatta, Campionatului Mondial de tenis, Sao Paolo (1974). Țiriac a fost component al echipei României în Cupa Davis între anii 1959 și 1978, disputând trei finale, cu SUA, în 1969, 1970 și 1972, în toate trei avându-l ca partener pe Ilie Năstase.

Din 1984 până în 1993 a fost managerul lui Boris Becker, tenisman german de clasă mondială.

Ion Țiriac este deținătorul licenței turneului de tenis "BCR Open Romania" din anul 1996. A zecea ediție a turneului (care a avut loc în luna septembrie a anului 2005) a oferit premii în valoare de 302.000 euro. Câștigătorul trofeului competiției, Florent Serra a primit un cec în valoare de 44.100 euro.

Între anii 1998 - 2004, a deținut funcția de Președinte al Comitetului Olimpic Român.

Capital - Twitter

Istoric! Un român se va ocupa de imaginea Americii în lume! Cine este și ce companie conduce

Istoric, Statele Unite au finanțat o agenție pentru promovarea imaginii în lume, organizație din care au făcut parte și Europa Liberă și Vocea Americii, instituții bine cunoscute în Romania în anii premergători revoluției. Această agenție, USIA, a fost desființată printr-un act al Congresului American în 1998.

Acum, Statele Unite au angajat un român pentru strategia de imagine a Americii în lume, după ce în 2018, Departamentul de Stat American (echivalentul Ministerului de Externe din România), a angajat compania Transiris pentru a crea strategia de imagine a Statelor Unite în lume, arată un comunicat.

Compania Transiris este condusă de un român, Silvian Cențiu, și are mai mult de jumătate din personal în România. Astfel, strategul principal, directorul de creație, coordonatoarea de proiect, și mare parte din echipa proiectului este formată din români, informează comunicatul.

Inițiativa de strategie se concentrează în prezent pe Europa și a început cu un proiect pilot în Austria, Cehia, și Ungaria. Strategia urmează să fie finalizată în ianuarie 2019 și va fi urmată de un proiect de implementare.

Transiris a fost contractată în exclusivitate pentru strategia acestui proiect, precum și pentru deciziile de a subcontracta unele componente tactice către alte companii locale.

“America, așa cum numim de multe ori Statele Unite ale Americii, nu este doar o țară, ci o idee, un set de principii de viață, un simbol cultural al drepturilor la viață, libertate și căutare a fericirii. Dar imaginea Americii este și sub continuă presiune și critică, atât din interiorul țării cât și din afară. Strategia noastră se concentrează pe crearea unei imagini care reprezintă adevărata America”, a declarat Silvian Cențiu.

Proiectul de strategie de branding este disponibil la acest link. (detalii la “View”)

Compania Transiris a fost înființată în 2012 în California și în București pentru a deservi în principal companii de top (Fortune 500) cu servicii și tehnologii de marketing. Între timp, a înființat birouri în Canada, Austria, Spania, și Marea Britanie. Biroul din Marea Britanie a fost înființat în cooperare cu Guvernul Scoțian.

Silvian Cențiu este cel care a fondat și conduce compania Transiris. Locuiește în California, dar este născut la Brașov, unde a urmat Liceul “Andrei Șaguna”. A studiat în cadrul Universității Politehnice din București, precum și la Universitatea Tehnică din Viena (TU Wien), Universitatea San Francisco (USF), Universitatea Stanford, și alte instituții de învățământ superior. De asemenea, a cercetat și predat în cadrul acestor universități, cât și la ASE București și Universitatea Transilvania.

În afara activităților profesionale din marketing, tehnologie, management, și antreprenoriat, Silvian este cunoscut și pentru activitățile sale în dramaturgie, în special cu piesa de teatru “A Transylvanian in Silicon Valley” (“Un Ardelean în Silicon Valley”), pe care a scris-o și a interpretat-o cu succes pe toate continentele, inclusiv în România, la Teatrul Național București și la Teatrul Notarra

Capital - Twitter

Scrisoare deschisă a editorilor de presă europeni pentru Guvernele Statelor Membre

In continuarea discutiilor avute in ianuarie 2018 pe tema drepturilor conexe, BRAT a continuat relatia cu asociatiile europene ce activeaza in domeniul presei (EMMA - European Magazine Media Association), ENPA - European Newspaper Publishers Association, EPC -European Publishers’ Council, NME - News Media Europe) si va aducem in atentie o noua initiativa comuna a editorilor europeni referitor la acelasi drept conex fata de care va ceream o opinie la inceputul anului (mesajul initial mai jos). La momentul respectiv un numar mare de editori romani au semnat scrisoarea propusa, care a fost utilizata ulterior in formularea unei opinii de catre Guvernul Romaniei. In septembrie 2018 Parlamentul European a adoptat in forma dorita Articolul 11 din Directiva pentru Dreptul de Autor pe Piața Unica Digitala.

„Domnului Valer Daniel Breaz, Ministrul Culturii si al Identității Naționale,

Domnului Secretar de Stat Razvan Rab,

Domnului Doru Adrian Paunescu, Director General ORDA

Stimați domni,

In prezent, se negociază ultimele detalii ale reformei Directivei pentru Dreptul de Autor pe Piața Unică Digitală intre Parlamentul European si reprezentanții guvernelor naționale.

Propunerea de directivăconținenorme legislativemenite să asigure sustenabilitatea jurnalismului profesionist, și mai important,să le ofere editorilor de presă posibilitatea de a-și monetiza conținutul online.

Dacă dorim un viitor sustenabilpentru presa independentă; dacăvrem si așteptăm un produs jurnalistic de calitate, daca vrem investiții in jurnalismul profesionist si dacăsunteți, ca si noi, din ce in ce mai alarmați de iminenta dispariție a unor titluri de presă, acum este momentul sa acționămîmpreună. Avem nevoie de sprijinul Guvernului Romaniei pentru introducerea unui drept conex pentru editorii de presă, identic cu cel votat de o vastă majoritate a Parlamentului European pe 12 Septembrie 2018, care reprezintă un prim pas esențial pentru a susține o presa independentădemnă de o societate democratică.

Momentan, uniicoloși digitali exercită presiuni puternice asupra guvernelor statelor membre UE siurmăresc sa dilueze acest drept cu orice preț. Potențiala diluare a dreptului conex ar da câștig de cauzăactivitățilorde preluare de continutpe care le realizeazăcoloșii digitali, practici pe care introducerea acestui drept urmărește sa le sisteze. Motoarele de căutare, agregatorii de știri si alte companii care îșibazează produsele pe conținut de presăpentru care nu au nici permisiuneași nici nu au platitdrepturi catreproducătoriiconținutuluirespectiv sunt aceiași actori care se opun introducerii unui drept conex pentru editori.

Scopul dreptului este de a echilibra balanța puterii de negociere intre editorii de presășiplatformele online. Ecosistemul digital trebuie săfuncționeze corect atât pentru producătorii de conținut, cât și pentru distribuitorii și consumatorii de continut, și nu in conditii de adeziune, dictate de câțivauriași digitali.

Singura șansă de a restabili echilibrul este adoptarea unui instrument legislativ puternic care va restabili rentabilitateașiviitorul conținutuluijurnalisticși a unei prese libere, independente.

Numai un drept conex identic cu cel adoptat de Parlamentul European in Articolul 11 din Directiva pentru Dreptul de autor pe Piața Unica Digitala va avea ca efect continuitatea rolului esențial al unei prese independente in dezbaterea publică.”

 

Capital - Twitter

Joburile momentului! Mii de tineri români au fost angajați

Aproape 4.000 de persoane au fost angajate în urma organizării bursei locurilor de muncă dedicată absolvenţilor, anunță marţi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Astfel, la o lună după desfăşurarea Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi, statisticile ANOFM indică încadrarea în muncă a 3.991 de persoane, din care 1.994 sunt absolvenţi.

Cei mai mulţi absolvenţi angajaţi au un nivel de pregătire liceal şi post liceal (1.172), profesional şi ucenicie (382), 230 fiind numărul celor cu studii superioare.

Persoanele fără studii superioare au fost încadrate în meserii precum: muncitori necalificaţi în diferite ramuri de activitate (416), lucrător comercial (111), vânzător (84), manipulant marfă (58), ospătar (49), lăcătuş (47), confecţioner asamblor articole textile (39), mecanic (34), operator confecţioner îmbrăcăminte (30), electrician (26) şi ajutor ospătar (22).

Cele mai multe posturi vacante ocupate de persoanele cu studii superioare au fost de: inginer în diferite ramuri de activitate (82), economist (15), asistent manager (13), contabil (7), farmacist (7), programator (6), consilier în economie generală (6), consilier juridic (6) persoane, tehnician în diferite ramuri de activitate (5), agent vânzări (5), medic stomatolog (5).

În top, cu cei mai mulţi absolvenţi încadraţi, au fost în judeţele: Constanţa (170), Bacău (152), Botoşani (144), Buzău (144), Bihor (142), Maramureş (123), Suceava (123), Iaşi (123), Mureş (121), Olt (96).

"Reamintim că, în situaţia încadrării în muncă pe durată nedeterminată a absolvenţilor, ANOFM acordă angajatorilor subvenţii în cuantum de 2.250 de lei/lună pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat. În cazul în care sunt încadraţi absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap, subvenţiile se acordă pe o perioadă de 18 luni", subliniază ANOFM, într-un comunicat. 

Capital - Twitter

Povestea EXTRAORDINARĂ a unei românce de doar 24 de ani. A plecat din Sibiu și a ajuns la Curtea Penală Internaţională de la Haga

A plecat din Sibiu, a fost șefă de promoție la Universitatea din Leeds și a primit o bursă de la Bill și Melinda Gates pentru a urma un master la Cambridge.

Imediat după absolvire, Universitatea din Leeds a vrut-o înapoi pentru a-și continua cercetările. După un an, a decis că vrea să-și deschidă și mai mult orizonturile, aplicând pentru un internship. Este povestea Georgianei Epure, o tânără sibiancă despre care ai crede că are cel puțin dublul vârstei, la câte lucruri a făcut până acum, informează Digi 24.

Momentan, lucrează în oficiul procurorului, cu echipa de investigații la Curtea Penală Internațională de la Haga.

Verile însă, le petrece la Oxford și Cambridge unde predă Relații Internaționale liceenilor de la școlile de vară.

Georgiana Epure are 24 de ani și o minte deschisă. A fost Secretar al Departamentului de Educație şi Comunicare din Consiliul Național al Elevilor și a absolvit la „Goga”. După bacalaureat a decis să plece în străinătate pentru a-și continua studiile. Astfel, a urmat cursurile de Relații Internaționale la Universitatea din Leeds. Cu toate că nu vorbea engleza nativ, tânăra a demonstrat că atunci când vrei ceva se poate, terminând șefă de promoție.

Capital - Twitter

Andra Măruță spune adevărul. Iată ce studii are și ce planuri de viitor

Andra Măruță, membru în juriul Vocea României, este una dintre cele mai apreciate vedete din țara noastră, iar fiecare melodie de-a ei devine hit. Recent, vedeta a dezvăluit ce planuri are pentru viitor.

După foarte mult timp s-a aflat, în sfârșit, adevărul! Ce studii are, de fapt, Andra Măruță.Dacă se va plictisi vreodată de scenă, de concerte și emisiuni, deși e greu de crezut asta, Andra poate trece la catedră! Îndrăgita vedetă a terminat Facultatea de Pedagogie Muzicală din cadrul Universității Spiru Haret! „Acum am posibilitatea ca, într-o zi, să mă pot dedica și laturii pedagogice. Știu că acest moment va veni și mă gândesc cu bucurie la viitorii mei elevi, cărora vreau să le transmit pasiunea mea pentru muzică”, declara Andra după examenul de licență.

Andra, pe numele din buletin, Alexandra Irina, face parte din categoria celor mai iubite şi talentate artiste din ţară. Fiecare piesă fie ea pop sau R&B pe care o lansează ajunge hit într-un timp scurt. Ea s-a născut pe 23 august 1986, în Câmpia Turzii. Vedeta e căsătorită din 23 august 2008 şi are doi copii cu soţul ei: David  şi Eva Maria Ioana.
Andra și Cătălin Măruță reprezintă unul dintre cele mai celebre cupluri din showbiz. Au o familie frumoasă și nu s-au remarcat prin niciun scandal. Și deși negativul vinde foarte bine, ei s-au îmbogățit oferind de fiecare dată publicului doar informații pozitive.

 

Capital - Twitter

REDACTOR POLITICĂ EXTERNĂ – EVENIMENTUL ZILEI

Evenimentul zilei angajează redactor de politică externă cu minimum trei ani experiență de presă în acest domeniu.

Dacă vrei să faci parte din echipa noastră, trimite-ne cv-ul tău pe [email protected], în atenția lui Adrian Pătrușcă, menționând postul pentru care aplici!

Capital - Twitter
Pagina 1 din 1