Potrivit premierului, uzina de la Dragomireşti este prima capacitate economică care a pus în funcţiune liniile automatizate pentru producerea a două tipuri de măşti de protecție pentru populație.

„Am purtat prima mască FFP2, de fapt e FFP3 din punct de vedere al certificării materialului utilizat, care e produsă în România, la Uzina de produse speciale Dragomireşti. Încă de la debutul epidemiei am avut dificultăţi foarte mari în ceea ce priveşte aprovizionarea unităţilor sanitare, a tuturor angajaţilor care se luptă în prima linie a bătăliei contra COVID cu echipamente de protecţie şi ne-am fixat ca obicetiv să producem cantităţile necesare în România.

Practic, Uzina de produse speciale Dragomireşti este prima capacitate economică ce a achiziţionat utilajele şi a pus în funcţiune liniile automatizate pentru producerea pe scară largă a două tipuri de măşti, acest tip de mască care e denumită N95, după standardul asiatic, dar are echivalent de FFP3. Materialul utilizat pentru această mască a fost testat într-un laborator din Belgia şi are grad de protecţie de 99,8%. De asemenea, tot la această unitate economică intră în fabricaţie măştile chirurgicale, aşa cum sunt cunoscute, măştile de largă utilizare, care vor fi folosite după data de 15 mai, şi în ceea ce priveşte masca chirurgicală, este vorba de această mască, care este binecunoscută, pe care o să o şi port (…)”, a precizat premierul.

Cum este materialul noilor măști

În ceea ce privește materialul utilizat pentru noile măști, acesta este certificat cu „un procent foarte mare de protecţie, de aproape 80%”. Se pare că acest lucru atenstă faptul că gradul de penetrabilitate al măștii de către virus este unul foarte mic.

„Materialul care este utilizat conform certificării de un procent foarte mare de protecţie, de aproape 80%. Adică gradul de penetrabilitate a măştii de către virus e foarte mic, inclusiv pentru această mască chirurgicală.

Au fost achiziţionate utilaje care permit producţia acestor măşti în sistem automatizat, cu o capacitate de producţie pentru măşti chirurgicale între 300 şi 350 de mii de măşti pe zi, iar pentru măştile de tip N95, după standardul european FFP3, capaciatea de producţie va fi între 70 şi 75 de mii de unităţi pe zi. Îl felicit pe ministrul economiei, echipa /…/ şi echipa de aici care s-a mişcat de repede şi ccare practic va permite ca pe piaţa româneascăă intre astfel de produse care sunt realizate în România”, a adăugat Ludovic Orban.

Mai multe companii vor să producă măști

Potrivit premierului, în prezent există mai multe companii care doresc să obțină autorizație pentru a putea produce măști de protecție.

„Trebuie să vă informez că sunt şi alte companii care au solicitat autorizarea pentru producţia de măşti şi alte echipamente de protecţie.

La ora actuală au fost avizate în cadrul enntităţilor din subordinea Ministerului Apărării nouă companii pentru producţia de măşti chirurgicale”, a mai spus Orban.