Coloniștii englezi, stabiliți în 1638 pe cursul râului Belize, și-au consolidat treptat autoritatea în regiune, dobândind, în 1798, recunoașterea Spaniei. Sub numele de Hondurasul Britanic, teritoriul a fost declarat în 1862 colonie a Coroanei, apoi, sub numele de Belize, și-a proclamat, la 21 septembrie 1981, independența de stat în cadrul Commonwealth-ului.

Capitala Belize este orașul Belmopan locuit de 17.000 de oameni (2014), conform publicației online The World Factbook.

În 1961, uraganul Hattie a devastat capitala Belize City, potrivit www.visitcapitalcity.com. În urma acestui dezastru, autoritățile guvernamentale au luat în considerare faptul că reconstruirea capitalei în aceeași zonă de coastă nu era o soluție, aceasta aflându-se tot timpul sub amenințarea uraganelor. Astfel, în 1971 s-a început construirea unei noi capitale, exact în centrul țării, numită Belmopan.

Rezultatul a fost o capitală liniștită, aflată în plin proces de dezvoltare.

Capitala Belmopan nu are muzee naționale sau monumente precum alte capitale ale lumii, dar orașul are o dimensiune internațională datorită numeroaselor sedii de ministere, ambasade și organizații.
Cele mai multe dintre atracțiile din zonă sunt situate în afara orașului, ceea ce face ca Belmopan să fie un punct de plecare în explorarea Belize.

Una dintre cele mai importante instituții ale capitalei este Centrul pentru Pace și Dezvoltare ''George Price'' construit în onoarea lui George Cadle Price (1919-2011), primul prim-ministru al statului (1981-1984 și 1989-1993) și cel care a condus țara către independență. Aici există o mică expoziție permanentă dedicată vieții și operei sale. De asemenea, este centrul cultural al orașului, care găzduiește în mod regulat expoziții de artă, proiecții de film, spectacole de teatru și dans.

Grădina Zoologică din Belize reprezintă una dintre zonele de recreere ale orașului. Înființată în 1983, grădina adăpostește 125 de animale indigene.

Zona din jurul capitalei Belmopan este împânzită de peșteri, care erau considerate de civilizația maya drept portaluri mistice între o lume a spiritelor aflată sub pământ și lumea vie de la suprafață. Ei foloseau peșterile pentru diverse ritualuri funerare sau sacrificii sau erau folosite ca depozite. Astăzi, turiștii pot explora acest sistem de peșteri pe jos sau pe râurile din interior, cu ajutorul canoei sau kaiacului.AGERPRES