Capital te intreaba: Esti multumit de locuinta ta de la ANL? Esti multumit de conditiile de locuit oferite? Raportul calitate/pret ti se pare corect? Consideri ca ai facut o afacere buna?

Te rugam sa raspunzi argumentat, cat mai la obiect. Raspunsurile tale ne ajuta sa ne formam o imagine cat mai relevanta pe care o vom utiliza in realizarea unui articol in numarul viitor al saptamanalului Capital.

Raspunsuri:

13.  P AL

De cativa ani locuiesc intr-un cartier ANL. Finisarile lasa de dorit: usa la bucatarie nu se poate inchide, tavanul si peretii sunt strambi, iar la geamul de la camera este spatiu intre partea fixa si partea care se deschide. Gresia pe casa scarii a inceput sa cada, iar in pivnita intra apa la fiecare ploaie. Atata timp cat in constructii folosesc mana de lucru ieftina (ex: puscariasi) lucrurile nu vor fi de calitate. Dupa 8 luni de la darea in folosinta s-a trezit Electrica, ca trebuie toti sa cumparam contorul, desi primaria e proprietarul. TZAPA! In primii 3 ani a fost de groaza: erau balti care ajungeau la 40 cm adancime si cateodata si 100m patrati ca suprafata. Pana la masina mergeam in bocanci, schimbam incaltamintea in masina si mergeam la lucru. Acum s-a asfaltat pe langa blocurile mai vechi, dar mai sunt 3 blocuri a caror locatari traiesc ce am trait eu timp de 3 ani. De cat pe strada, tot mai bine la ANL. Macar de s-ar imparti in mod corect, ca prea multi sunt politisti cu terenuri si case, angajati ai primariei si prefecturii, sau au depasit 50 de ani. Sanatosi sa fim si trecem peste toate! Ca asa e invatat romanul sa inghita nedreptatile


12. mihalache luciana

Eu nu sunt multumita de locuninta ANL, pentru ca inca nu o am. Am depus dosarul la primarie de 3 ani, dar la fiecare reactualizare a dosarului am fost ba pe locul 165, ba pe 196, ba pe 123. Si de fiecare data tot s-au dat 80 sau 60 locuinte, dupa socoteala mea ar fi trebuit sa iau si eu. Numai ca ordine ape liste nu se pastreaza. Care "cotizeaza" mai mult, acela este pe lista mai in fata. Astept sa vad de data asta p

11.Ionescu Victor

Locuiesc de 2 ani si ceva in cartierul ANL Brancusi din Bucuresti. In general sunt multumit de conditiile de locuit, mai ales daca le compar cu conditiile din blocurile vechi. Mai zboara bucati de acoperis, burlane, usi… dar le punem la loc si gata. Problemele reale sunt legate de viteza cu care se schimba legile si suspansul in care suntem tinuti in permanenta. S-a anuntat recent ca se vor putea cumpara doar daca avem sub dublul salariului mediu asa ca am discutat cu patronul sa imi scada un pic salariul pe cartea de munca. Anunturi de genul asta se fac inca de cand am primit apartamentul si dupa o vreme devine ceva obisnuit dar nu cred ca este normal. Trebuie sa ne putem planifica si noi viatza si pentru asta avem nevoie sa stim cum stau lucruril

10.Corina Victoria

Si eu stau intr-o locuinta ANL in Galati.Avem 3 camere.Apartamentul este foarte spatios,foarte frumos,nu ma pot plange de gresia si faianta din aparatment,sunt bine puse.In schimb intre perete si usa de la bucatarie e o distanta de aproximativ 2 cm.Pe unde intra vantul evident,desi era termopan.Am pus si noi niste purfix. Usa la intrare am schimbat-o cu una metalica,pentru mai multa siguranta.La intrarea in bloc am pus interfon.Am pus deasemenea si repartitoare de caldura si apometre.Noi avem centrala de bloc pe gaz.Caldura ar fi..insa e problema ca calculul ei.In sensul ca societati precum Ista sau techem calculeaza in gigacalorii si cauta intr-un fel sa ne faca un calcul si noua.Nu le prea iese.Asa ca incalzirea daca lasi la caloriferul pe o treapta mare-poate ajunge si la 7 milioane,ceea ce e cam aberant. O mare problema e faptul ca izolatia e foarte proasta si ca toata lumea are in casa mucegai.Pt ca peretii sunt subtiri.Avem mucegai in toate camerele…sa tii deschis caloriferul la maxim nu-ti da mana…si tot asa.Incercam sa facem cerere sa ne izoleze Primaria sau Apatermul care ne-a preluat pe noi peretii pe dinafara cu polistiren.Incercam…daca nu..o sa facem pe interior desi asta nu ajuta……. cam asa e situatia la noi… Si cine stie la ce preturi se vor vinde..de nu o sa dea nimeni asa un credit.Daca aveam atatia bani imi luam apartament cu banii in mana de acum 3 ani! Succes tuturor!

9.chirias anl

Si eu locuiesc intr-un bloc ANL si exista aceeasi problema cu incalzirea pe timpul iernii. E vina Primariei ca a primit de la constructor (care constructor nu si-a achitat furnizorul de centrala si accesorii desi a primit toti banii de la Primarie) centrala de bloc incompleta, adica fara automatizarea care regleaza temperatura din calorifere in functie de temperatura de afara si de cererea de apa calda. Apropo de apa calda, si aici sunt probleme, pentru ca este montat un stocator de apa calda cam la jumatate din volumul de apa calda necesar pentru consumul din 30 apartamente, iar seara si in weekend, cand sunt toti locatarii acasa, centrala nu face fata sa inclzeasca apa. Vecinii nu inteleg sa inchida caloriferele atunci cand este cald afara si aleg sa deschida geamurile, ceea ce inseamna bani aruncati chiar si pentru mine care mi-am montat robinet cu cap termostatic care imi mentine caldura constanta in apartament si asta face sa se deschida caloriferul de cateva ori pe zi timp de cateva zeci de minute. O alata problema: Primaria nu a impus constructorului sa monteze sigilii la apometre, iar cum unii locatari declara apa consumata dupa bunul lor plac, facturile de apa vin cu o diferenta in plus de 30-80% lunar. Calculati cam cat inseamna in bani la un consum mediu lunar de 5 mc apa, daca ne-am mutat in iulie 2005!!! Una peste alta, e bine sa ai un acoperis deaspupra capului, dar cat economisesti pe chirie daca ar fi sa stai in alta parte, dai pe gaz si apa cat nu face!

8.YYY Florin

Locuiesc intr-un apartament ANL, achizitionat din primele loturi, respectiv 2002. Pretul in perioada respectiva a fost unul relativ convenabil avand in vedere suprafata si faptul ca era nou. Insa au fost si sunt in continuare aceleasi probleme legate de finisaje: termopane turcesti ff proaste, instalatii sanitare, faianta/gresie. O concluzie sigura si f clara:finisajele de proasta calitate atit manopera cit si materiale. Un lucru interesant ar fi de stiut cum arata structura blocurilor si daca s-au respectat standardele.

7.S rezidentiAlex

Caz concret: pereti strambi, glet care cade, shapa care se macina, instalatii sanitare cu tubulatura din cele mai proaste materiale de pe piata, copexul se vede pe sub tencuiala etc. nu mai vorbesc de cum este montata faianta/ gresia, ca sufla vantul pe sub termopane, iar la iesirea pe terasa pe sub usa cu tamplarie pvc rehau (platita extra, ca sa nu puna d’aia turceasca nasoala), razele soarelui intra in living la asfintit (cat romantism…). apropo pe sub usa de la garaj poate intra si zapada, ca spatiu au lasat vreo 3-4 cm! intarziere la predare: 1 an si 7 luni si inca nu e gata!  
 
6. Dana A

Buna ziua, Locuiesc intr-o garsoniera ANL, in loc. Sanmartin, jud.Bihor. Sunt foarte multumita de calitatea apartamentului, e frumos, spatios, bine izolat, iar chiria e rezonabila. Insa marea problema e legata de incalzire: avem centrala proprie, pe motorina. Primaria Sanmartin ne aprovizioneaza cu combustibil, urmand ca apoi sa isi recupereze banii de la noi. Insa nu se tine cont de nevoile noastre reale si de posibilitatile noastre financiare, astfel ca se face un consum irational de combustibil, care apoi ni se factureaza la un pret foarte piperat. Pe luna decembrie 2007, am avut de platit 740 RON (!!!!!) pentru incalzire, suma la care s-au mai adaugat cheltuielile cu apa, salubrizare, toate acestea adunate rezultand intr-o suma care depaseste cu mult salariul celor mai multi dintre locatarii acestor apartamente (toate acestea in conditiile in care unii locatari tin caloriferele inchise permanent, din cauza caldurii excesive). Se presupune ca blocurile ANL sunt locuinte sociale, care se aloca celor care nu isi permit sa isi cumpere singuri o locuinta. Si atunci, cum ar putea o persoana care nu are posibilitatea de a plati o rata de 400 RON la o banca (rata aproximativa pentru cumpararea unei locuinte similare), sa plateasca dublu doar pentru a achita contravaloarea incalzirii pentru o luna? Cunoscand problema de iarna trecuta (iarna trecuta plateam 300 RON/luna), mai mult de jumatate dintre locatari am vrut sa ne debransam, in vara ce a trecut, de la sistemul de incalzire pus la dispozitie de primarie, intrucat, dupa calculele noastre, incalzirea cu un calorifer la curent sau cu aer conditionat ar fi costat mult mai putin (cca 200 RON/luna), insa cererile ne-au fost refuzate de catre Primarie.

5.Angelescu Nina

Din pacate in Romania, Blocurile ANL nu sunt Izolate corespunzator asa cum reiese si din parerea celor din articolul de mai sus, si pe langa asta mai sunt si putine. Eu am locuit foarte multi ani in strainatate si am vazut acolo locuinte sociale executate intr-un timp record si fara o armata de muncitori din care jumatate se uita la ceilalti cum muncesc si in plus mai ies si peretii strambi, asa cum se intampla la noi!!! de ce nu incercam sa inovam si noi, sa luam lucrurile bune de la straini, ne e frica sau sunt interese la mijloc? Va dau exemplu sistemul Plastbau din Elvetia, eu nu l-am vazut aplicat in Romania, si nu lipsesc distribuitorii de linii de productie la noi, eu l-am vazut la un targ de constructii! Cred ca mai degraba lipseste vointa.Cu sistemul asta ar fi putut fi ajutati si cei nenorociti de inundatii, in loc sa le fi dat case de carton, mai bine le dadeau case de beton si la acelasi pret, dar ma rog, probabil ca pana romanul va uita obiceiurile proaste si va prinde un pic de curaj sa incerce ceva nou, mai dureaza. Haideti sa nu ne mai multumim cu putin, ca nu asa vom reusi sa ne imbunatatim nivelul de trai. Ce inseamna, sunt multumit dar peretii nu au cinent, tigla de pe acoperis a zburat, si tencuiala a cazut? ce fel de multumire poate fi asta?

4. BRANZA ANGELICA

Locuiesc intr-un apartament cu o camera tip ANL, sunt foarte multumita ca am unde locui si sunt multumita si de structura locuintei. Singurele probleme au fost si inca mai apar, acum dupa aproape 4 ani, legate de executia lor : in casa si nu numai la mine au cedat racordurile si instalatiile la apa, peretii s-au crapat ptr ca cimentul este apoape inexistent, iar in exterior au zburat burlane, tigle, usile de la intrare. Ideea cu aceste locuinte este nemapomenita, dar din pacare este pusa in practica si executata in Romania.

3.CIUCAR FLORINEL

Locuiesc in Curtea de Arges la A.N.L. si sunt aproape multumit .Zic aproape deoarece mai avem si unele probleme cu acoperisul au mai zburat bucati de acoperis usile de la intrare sau deschis de la incheieturi pe pereti s-a dat cu un strat subtire de tot de vopsea dar oricum sunt multumit .In legatura cu ceea ce zice colega cu excesul de caldura asta e si vina lor,noi am strans bani si am montat un ambient care se regleaza la o temperatura de 20 de grade si e super .Nu am depasit facturi la apartamente de 200 de ron pe frigul mare,mai trebuie sa ne si autogospodarim de ni sa dat ceva totusi.Ne-am pus interfon am reparat usile de la intrare si acum e totul O.K.EU SUNT MULTUMIT PROBLEMA CARE MA ROADE ESTE:
-SE VOR VINDE?
-CU CAT?
– IN CE CONDITII?
-STAU CU TEAMA CA NU STIU CE SE VA HOTARI SI CUM VOR FI PRETURILE.

2. Strungariu Ionut

Salut! eu am o mare problema.inca nu am locuinta,dar nici nu pot aplica pentru una deoarece,dupa ce tatal meu a decedat a trebuit sa facem succesiunea(pentru asigurari)si acum sunt proprietar cu 50% la apartamentul parintilor.Apartamentul este in Navodari,iar eu locuiesc cu chirie in Constanta.Cred ca ar trebui sa se modifice si legile de acordare a locuintelor(sau ma rog macar hotararile Consiliilor Locale.O ZI BUNA !

1. Ancuta Claudia

Locuiesc in Loc. Darmanesti, Jud. Bacau, la garsoniera ANL. Pentru suprafata acestui imobil platesc factura la energia termica, pe timp de iarna de 200 lei.Problema principala consta in faptul ca temperatura din casa este prea mare, astfel incat trebuie sa stau doar cu caloriferul din bucatarie deschis pentru a putea dormi, sau mai rau, sa tin geamul continuu deschis. Nu este vorba doar de sfarsitul lunii februarie si inceputul lunii martie, ci de toata perioada. Nu pot intelege cum pentru un apartament ANL cu doua camere in Onesti se plateste o factura pentru caldura de pana la 170 lei, iar in Darmanesti pentru garsoniera (cu spatiu mai mic) se plateste mai mult. Va multumesc.