Ati dorit vreodata sa luati un credit sau un card de credit pentru firma dvs? Cat de usor sau greu a fost? Cerintele bancii vi s-au parut usor de indeplinit sau v-au determinat sa va lasati pagubasi? Creditul luat a contribuit la succesul afacerii dumneavoastra? Ne intereseaza opiniile dvs pentru ca in sectorul bancar totul pare foarte roz si nu suntem convinsi ca este chiar asa.

Asteptam raspunsurile dvs. in rubrica de comentarii, care vor fi preluate in corpul textului. Va rugam sa raspundeti la obiect, la intrebarea pusa de catre echipa editoriala, cat mai detaliat posibil.

Va multumim!

RASPUNSURI:

1. Toni – @ credit ipotecar la ING

La ING Bucuresti , ni s-a cerut o hartie la o zi dupa ce am fost programati de catre dansii la notarul agreat pentru incheierea tranzactiei.Am mai dat un avans vanzatorului la indicatia managerului de ING Office care se ocupa de dosarul nostru, pentru a nu se razgandi si am prelungit termenul cu inca 5 zile , timp in care am reusit sa obtinem actul solicitat.In ziua cand trebuia , pentru a doua oara sa incheiem tranzactia, cu o ora inainte de a se inchide notariatul ni s-a spus ca este mai bine sa facem rost de bani de unde stim , pentru ca actul prezentat de noi ( si care oricum era inutil ) nu era formulat bine de catre cei care l-au emis.Astfel am fost la mai putin de o ora de a pierde un avans de 21500 euro , casa pe care o vandusem si depusesem banii tot in cont la ING , sa ramanem pe drum cu un copil de 5 luni la acea data .asta in conditiile in care aveam si vechime ca si client la ING , si contul nostru comun cu economii neneglijabile era la dansii.Am facut in scris o reclamatie la centrala bancii si am solicitat cu litere mari de tipar unde sa ni se trimita raspunsul , pentru ca la adresa din buletin nu mai locuiam .Pentru ca dansii isi trateaza pe unii din cei 60000000 de clienti cu indiferenta , au trimis raspunsul la fosta adresa , fapt care ne-a mai confirmat inca odata ca nici nu au citit ceea ce solicitam ( oricum raspunsul era foarte departe de subiectul reclamatiei ).In concluzie , daca aveti de ales intre ING si alta banca ganditi de 2 ori inainte de a face alegerea. La ING , desi totul este portocaliu, echipa ( poate nu toata , oricum cei cu care am venit noi in contact ) este alcatuita din NEPROFESIONISTI.  
 

2.Boros Adrian

Obtinerea unui credit de consum l-am obtinut la a treia banca datorita cred eu, atat conditiilor impuse, si atunci cand l-am obtinut, nu era suma pe care o doream, cu toate ca indeplineam toate conditiile (garantii). La obtinerea creditului conteaza mult si faptul ca salariatii bancilor te trateaza atunci cand vrei un credit ca pe un om sarac care vine la ei la cersit (ca si cum ai intide mana pentru a obtine niste bani).

3. Elena – @ credit brd + banc post + citi banc

Am incercat sa obtin un credit mic (20 milioane lei, anul trecut, in septembrie 2006), de la BRD, unde am un cont de aproape 10 ani. La filiala Super Copou (sint din Iasi), domnisoara director de acolo m-a purtat pe drumuri trei zile pentru ca n-a stiut sa ma verifice la Biroul National de Credite. Figuram acolo pentru ca in urma cu aproape trei ani am intirziat mai mult de o luna plata lunara a unui card Briliant, emis de Banc Post, pe care intre timp il si prelungisem de doua ori, deci nu eram rau platnic, cu restante undeva. I-am adus dovada ca eram in ordine si de la Banc Post si de la Biroul de Credite, unde am trimis un e-mail si mi s-a raspuns foarte prompt, dar mi-a spus ca n-o intereseaza, programul ei de calculator ii spune ca sint restanta din aprilie 2006 (repet, eram in septembrie), desi ii adusesem situatia corecta la 1 septembrie. Am obtinut FOARTE USOR creditul de la CITY FINANCIAL, in decembrie, unde as fi putut lua de 4 – 5 ori mai multi bani decit imi trebuiau atunci, la salariul meu. De atunci, echipa de la CITY FINANCIAL ma suna periodic, de Pasti, de ziua mea etc… sa ma intrebe daca nu vreau sa-mi suplimentez creditul la ei. Ii recomand din toata inima, oricui.
 

4. Pirlea Mihaela @ Domenia Credit

A fost usor la Domenia. La alte banci, imposibil! Domenia nu este o banca, dar eu de la ei mi-am luat creditul ipotecar (numai cu asta se ocupa). Marea majoritate a veniturilor mele sunt din dividende. Am fost la 5 banci cand am cerut creditul. Banca Romaneasca si Raiffeisen mi-au analizat dosarul (micro-societatea mea nu avea atunci 2 ani de functionare) si m-au respins, desi la discutiile cu ofiterul de credit, m-au asigurat ca totul este ok. Aveam venituri sa-mi permit lejer un credit! BRD-ul nici macar nu m-a bagat in seama. Tiriac la fel. BancPost-ul nu recunoaste decat salariile, alte vinituri nu. La Domenia am ajuns din intamplare. Mi-au analizat compania, mi-au cerut originale dupa extrasele de banca ca sa fie convinsi ca intradevar chiar primesc acei bani, si am avut un interviu, chiar interviu, ca la angajare, in care m-au intrebat despre mine, firma mea, planurile mele, garantii, etc. Au dat telefoane de referinta la clientii mei, dar intr-o saptamana am avut dosarul gata, creditul aprobat. Creditul a fost valabil 3 luni, timp sa cauti imobilul ideal, nu 1 luna ca la alte banci. Cand au expirat cele 3 luni si am facut un credit nou, nu au facut altceva decat sa actualizeze dosarul precedent cu cateva hartii, nu ca la alte banci care fac dosarul de la zero. Concluzia mea: in Romania creditele NU se obtin usor.

5.Voda Tina @ CREDIT BANCI

Am incercat sa obtin un card de credit de la Romexterra bank,am prezentat dosarul complet .Dupa analiza acestuia mi s-a raspuns ca figurez in baza de date rau platinica cu o suma de 52 RON,pentru un credit luat prin Reiffeisen bank cu 2-3 ani inainte.Mentionez ca la Reiffeisen bank nu am debite la data terminarii achitarii creditului cf contractului si intarziasem intr-o luna datorita unei neintelegeri neintentionate intre mine si banca.Am luat adeverinta de la Reiffeisen precum nu am debite restante la ei,dar am renuntat sa mai apelez la Romexterra bank Constanta ,pentru ca persoana care a analizat dosarul mi-a vorbit pe un ton nu tocmai profesional ,ca si cum as fi fost ultimul om ..si asta pentru o suma de 52 RON.M-am simtit groaznic de penibil cand mi-a vorbit acea functionara. Profit de aceasta oportunitate de a scrie si a va intreba ,de ce la Biroul de credite restante nu se iau in considerare sumele intr-adevar restante ,limita care sa reprezinte intr-adevar o suma mai serioasa.In al doilea rand,bancile cand intalnesc asa o situatie ,in momentul acordarii unui credit ,de ce nu analizeaza putin situatia ? Va multumesc.

6.Ionel Susanu @ obtinere credit

Stimati domni, Nu stiu sincer cu ce banci ati luat dvs, contact dar eu de fiecare data cind am dorit informatii sau chiar credit am intinit personal calificat care mi-a oferit informatii corecte si adevarate cu privire la toate costurile unui credit. Am un credit ipotecar obtinut de la Raiffesein Bank forte usor cunotar acte etc max 3 zile a durat. Credit pt. nevoi personale tot de la Raiffesein obtinut in max 24 de ore. De la BRD nevoi pesonale obtinut tot in 24 ore. Personal calificat, amabil, dragut iti raspund la obiect. Sorry pt. cei dinainte

7.Daniel Alexandru @ credite

Am citit si comentariile celorlalti(mai mult sau mai putin partinice) si una din concluziile(despre intreg sistemul de creditare din Romania s-ar putea scrie un tratat) ce nu mai trebuiesc verificate este ca ABSOLUT toate institutiile financiare isi mint clientii prin publicitatea agresiva promovata.

8.Adrian V @ credit pentru investitie

Eu am un credit de 25000 de euro de la BRD. m-a deranjat faptul ca as fi vrut sa iau mai mult, dar am fost refuzat pe motiv ca cifra mea de afaceri este prea mica.degeaba incercam eu sa le arat ca aproape toate veniturile mele se transforma in profit pentru ca am cheltuieli destul de mici si imi permit lejer o rata mai mare. banii care totusi mi i-au dat nu au fost greu de obtinut. dupa ce am avut o intalnire la banca in care am explicat de ce am nevoie, mi-a placut ca am putut sa dicut tot si sa trimit acte pe email, direct de la birou. nici nu stiu daca am dus ceva acte in original, stiu ca am semnat si stampilat mai multe hartii ce le-au scos ei la imprimanta din emailurile mele.

9.RAZVAN STEFAN @ CREDIT

Am avut exprienta sau mai mai bine zis am luat parte la cateva concursuri de "SPORT EXTREM " in romania la care au participat : eu si BRD,BCR .Aventura nu a durat mai mult de 3 saptamani in care orice intrabare se termina cu o cerinta din partea lor .NU RECOMAND NIMANUI SA INCERCE "AVENTURA DE A LUA UN CREDIT " mai ales de la cele doua repere …!!!! NU BCR! NU BRD !

10 Georgescu Cristina @ credit obtinut in 6 luni

Si firma noastra a obtinut dupa 6 luni de plimbat acte un credit de la Raiffeisen. De ce a durat atat? Mereu era nevoie de cate o hartie in plus, un alt act, totul suprapus peste vacanta judecatoriilor. SI noi am fost la un pas de a retrage dosarul din raiffeisen pentru ca riscam sa pierdem avans si casa. Foarte neprofesionisti angajatii cu care am avut legatura. La fiecare pas, pareau ca nu ei decid, ci asteapta aprobari de la alti sefi. Impresia mea e ca nici in alte banci nu e mare diferenta.

11.Lucian (UK)

In UK nici nu ma duc la banca si pot obtine un credit de 10k pounti aprox 14k de euro!!!simplu ai acces la internet banking si de acolo faci cam ce vrei iti platesti rate ,faci imprumuturi etc. si in tara asta cu reclame,cu copii care iau credite si etc…dezgustator ! ps:internet banking este complet gratuit!! hsbc sper sa se schimbe ceva in tara aia nenorocita!

                  RASPUNS (de la S DAN): @ Lucian citeste asta

Internetul este o solutie eleganta si ieftina in tarile civilizate. In Romania multi functionari bancari nici nu stiu despre ce este vorba si evita cu buna stiinta folosirea acestuia. Cat despre promovare ce sa mai zic.
      

12.S Dan @ credit

Am reusit sa iau si eu un credit de nevoi personale de la Banca Transilvania. Cred ca am avut noroc, si asta in special datorita faptului ca inspectorul de credite este o cunostinta. Oricum actele solicitate sunt cam aceleasi la toate bancile. Ma bucur ca am reusit dupa vreo luna sa iau creditul, dar motivul pentru care am decis sa scriu si eu un comentariu este altul. In primul rand, toate bancile inca fac publicitate falsa, care induce in eroare consumatorul. Cine doreste sa se imprumute trebuie sa stie ca va afla costul real al creditului abia cand va lua banii. Atunci va afla cat a cerut, cat a primit real in mana, cat este de fapt dobanda (vorbesc de DAE), cat il costa creditul, etc. In al doilea rand, nici o banca nu agreeaza rambursarea creditului in avans si nici refinantarea creditului de la alte banci sau din alte surse, externe bancii, comisioanele platite in plus ducand in final la cresterea costurilor aferente creditului. Un alt motiv ar fi lipsa totala de transparenta a sistemului bancar privind posibilitatea refinantarilor sau a modificarilor dobanzilor aferente creditelor. Adica, pe intelesul multora, daca iau un credit la o dobanda mare, la care dobanda nu se modifica, chiar daca nivelul dobanzilor pe piata a scazut, si incerc renegocierea dobanzii aceasta nu se face decat in sens crescator, adica banca va creste automat dobanda, fara sa intrebe clientul, dar nu o va micsora, chiar daca clientul sesizeaza banca in vederea realinierii dobanzii la ratele noi din piata. In acest caz clientul, daca incearca sa se reorienteze catre un credit mai ieftin, va incerca un artificiu financiar (un credit de refinantare la o alta banca) prin care va incerca acoperirea vechiului credit, fapt care va conduce la pierderea calitatii de client al unei anumite banci in favoarea alteia. Si atunci va intreb si pe voi, pentru ca eu m-am tot intrebat si n-am gasit raspuns: Bancile sunt parteneri de afaceri sau profitori? Eu merg la banca sa "cumpar" bani. Asta inseamna un credit. Negociez cu bancile si cele care imi cer pentru fiecare leu imprumutat cel mai mic cost de rambursare acolo ma indrept, la fel ca si cum as cumpara un produs de pe piata la pretul cel mai mic. Dar pretul cel mai mic nu inseamna si cel mai avantajos. Asa ca, deocamdata, pentru mine, bancile nu sunt decat niste negustori pusi pe capatuiala, profitand de lipsa de capital si de saracia oamenilor. Poate ca se vor sesiza totusi presa, institutiile abilitate si chiar noi, consumatorii, intr-un final.

                               RASPUNS cucu bau @ ptr. S.Dan


da… de acord… in plus: – exista un adevarat cartel, in care sunt implicate TOATE bancile din romania, impotriva refinantarii unui credit, pentru ca refinantarea implica o concurenta adevarata intre banci, iar atunci costurile creditelor ar scadea vertiginos (ergo…) – BNR, este paznicul acestei haite ordonate, ce se cheama sistemul bancar romanesc… de ce?… pentru ca este mai simplu sa ai 2-3 sute de mii de romani care dau failment din cauza costurilor ridicate ale creditelor, decat 2-3 banci falimentate, care ar trage in jos tot sistemul (principiul dominoului) – nu ati observat inghesuirea bancilor europene pe piata romaneasca? de ce…? cititi punctul 2…. P.S…. no comment

13. Chiriacescu Dan @ cit de greu am obtinut un credit

Initial am solicitat un credit ipotecar la Banca Romaneasca deoarece era o promotie: iti dadeau 1000 RON. Avand toate actele in regula am crezut ca 3 saptamini ar fi suficiente sa mi se aprobe creditul si sa prind promotia dar mi s-a dat de inteles ca sansele sunt slabe. Dupa o "matura" chibzuinta m-am hotarit sa ma duc la ABN-AMRO pt. ca si la ei, chipurile, era o promotie. De fapt taxa de care te scuteau promotional era inclus in comisionul de acordare a creditului care era 120 EUR + 2% ! Dar asta nu a fost tot: m-au tinut aproape 3 luni pina sa finalizeze dosarul! Vanzatorul a trebuit sa se duca de 2 ori la Admin. Financiara deoarece actele solicitate de ei expirasera in timpul in care tot analizasera dosarul !   

14.Bogdan S @ diverse banci

Acum 3 ani am vrut sa fac un credit de nevoi personale. Am fost la mai multe banci… BRD mi-au zis ca nu ma calific pt acel credit, Raiffeisen mi-au cerut girant cu salariu minim vreo 20 de milioane, ING nu avea pe vremea aia asa ceva, BCR mi-a dat creditul fara girant, fara garantii, fara alte prostii in cateva zile. Dupa aceasta experienta, cand am avut nevoie de credit imobiliar m-am dus tot la BCR, in ideea ca se misca bine. Totul a mers ca pe roate, am facut creditul (a durat mai mult dar nu din cauza lor, ci a proprietarului care nu avea actele in ordine etc). Asa… pana acum toate bune si frumoase. Dupa care au inceput sa apara problemele… in primul an am avut dobanda fixa de 7,5%. Cand am facut creditul mi-au spus ca din al doilea an voi avea dobanda variabila, dar ofiterul de credite m-a asigurat ca nu va fi mare diferenta. Ei bine, este… de la 7,5% a sarit in al doilea an la 9,9%, mai exact de la o rata de 190 euro/luna la una de 243 euro/luna. Asa ca desi dupa prima experienta as fi recomandat BCR, acum sfatul meu este sa-i evitati. Oricum ma gandesc foarte serios sa fac refinantare la ING pentru creditul imobiliar, pentru ca mi se pare anormal sa cresti dobanda dupa primul an cu peste 30% (de la 7,5 la aproape 10).

15. SZABO ILDIKO @ Cat de greu ai obtinut un credit?

Nu am obtinut credit de la Raiffeisen Bank cu toate insistentele, cu toate ca am loc de munca de 16 ani intr-un singur loc-adevarat bugetar! Salariul tot la aceeasi banca imi este virat!
 

16.Moga Catalin @ Banca cea mai buna apartine clientului

Fiecare banca are niste norme interne de acordare a creditelor, pe care daca un client le respecta,elva reusi sa obtina acel credit. In schimb, si bancile gresesc atunci cand schimba regulile jocului din mers si aplica comisioane inselatoare dar perfect legale cu produsele bancii respective, marind astfel costul creditului. Deci, in concluzie, bancile din Romania inca nu stiu sa-si atraga clientii ci exista incontinuare o fortare a populatiei si a firmelor de a veni si folosi sistemul bancar.

17. Dirvariu Iulian @ Piraeus Bank

Sunt extraordinar de inceti in procesarea actelor, perfectarea unui imprumut durand peste 2 luni (de fiecare data au nevoie de acte suplimentare-la actele suplimentare ,nu au personal suficient iar personalul existent nu este competent si determinat). Chiar si reclamatiile sunt tratate la fel : in data de 30.07.2007 am facut o reclamatie pe site-ul www.piraeusbank.ro (office@piraeusbank.ro) la care se angajau sa raspunda in 24 de ore ,iar pe data de 01.08.2007 (dupa mai mult de 48 ore)dupa ce am sunat pentru lamuriri ,m-au asigurat ca ma vor suna ziua urmatoare-deci 4 zile… In principiu,daca accesati un credit la Piraeus Bank (refinantari cu garantii ipotecare) folositi cu incredere acest coeficient (4x)..deci= de 4 ori mai multe acte,de 4 ori mai mult timp ,nervi,drumuri–totul bineinteles pentru aceeasi suma discutata initial.. succes…

18.V Bogdan @ ipotecar

Dupa ce m-am informat temeinic pe net, am luat cu asalt bancile. Am intalnit multi consilieri sau manageri la banci…ca isi spun in tot felu…care erau mai slab informati ca mine.In fine…..La OTP am gasit pe cineva in masura sa imi raspunda la toate intrebarile…si…l-am luat. Mie personal mi s-a parut usor……. Ce nu mi s-a parut transparent a fost notarul care a luat o gramada de bani…..si a cerut un milion in plus….noroc ca aveam la mine…… si a mai vrut si mai mult dar i-am taiat elanul…..

19.Raluca Marinica-Grando @ Am obtinut usor credit (ABN si Volksbank)

In vara aceasta am cumparat impreuna cu sotul meu un apartament in Bucuresti. Spre placuta mea surprindere lucrurile au mers bine cu aprobarea creditelor (am contractat 20000 EUR fara ipoteca de la ABN – ptr. avans, iar creditul ipotecar l-am luat de la Volksbank). Desi cei de la ABN au fost OK si conform cu standardele lor de banca "elitista", la Volksbank am avut o surpriza placuta de proportii (poate e vorba doar de acea filiala unde am fost trimisa de o colega – Brancoveanu). Ca si concluzie, ABN-ul e OK insa are comisioane enorme, Volksbank-ul ne-a oferit exact ceea ce vroiam ca sa ne mai si ramana bani sa amenajam apartamentul (adica 75% din valoarea evaluata a imobilului, dar nu mai mult de 100% din pretul de vanzare cumparare al imobilului). Succese ! 🙂

20. Dorescu Dragos @ BRD

Birocratie MAXIMA ! Te suspecteaza ca nu vei inapoia, creditul inainte de a intra pe usa,iti cer o gramada de acte total nejustificat, practic iti cer tie sa faci treaba pentru care ei sunt platiti. Ma mir ca nu mi-au cerut si cazierul. Din moment ce semnezi un act prin care te obligi la rambursarea creditului iar ei te verifica, nu inteleg de ce trebuie atatea hartii, mai ales ca nu cerusem decat 3000 EUR. Dupa o hartuiala de trei saptamani in care se trezeau ca le mai trebuie alte si alte acte, am renuntat. Mi-am facut leasing pe PF si i-am trimis la origine. 

21.T Radu @ Unicredit Leasing

Leasing auto nou, pe firma, in valoare de 18.500 euro luat in 3 zile, cu garant persoana fizica. chiar f usor !! 

22.B Anamaria @ dificultatea obtinerii unui credit

Majoritatea comentariilor anterioare sunt subiective, in sensul ca fiecare banca are normele proprii si consider ca angajatii bancilor nu trebuie condamnati pt ca incearca sa respecte regulile/normele insitutiei in care lucreaza. Indiferent de suma solicitata la un credit, daca un client apare cu restante in istoric este firesc sa i se solicite documente justificative, mai ales in cazul creditelor fara garantii. E nevoie de mai multa toleranta…

23.I Monica @ Credit la Banca Romaneasca

Acum 2 ani, aproape imediat dupa casatorie, am decis ca vrem sa ne cumparam o casa. Ne-am documentat (cred ca nu a existat sursa de informare pe care sa nu o folosim) si apoi am decis sa ne orientam spre Banca Romaneasca. Am ajuns la sucursala de la Calarasi (sau George Coposu). Am fost socata de cat de simplu a fost! Am primit o pre-aprobare in 3 zile si din acel moment am stiut ca nu vom avea surprize. Am avut norocul sa gasim apartamentul dorit in aproximativ o saptamana si cateva zile mai tarziu am devenit proprietariii acestuia. Banca ne-a facut programare la notar, ne-a trimis echipa de evaluare aproape imediat. Ofiterul de credite s-a ocupat foarte frumos si de vanzator si de cerintele un pic mai speciale ale acestuia. I-a sfatuit foarte corect ce sa faca si cum sa-si scoata banii din cont, expunandu-le optiunile clar si concis. De atunci, ofiterul de credite ma suna de fiecare data cand trebuie sa-mi platesc asigurarile, ca sa nu uit si sa am probleme cu creditul. Ma mai suna din cand in cand ca sa vada daca nu mai am nevoie de alte servicii bancare. Stiti cum e, daca mai apare ceva nou imi da un telefon sa-mi spuna noutatile. Sunt extremd e multumita de ei! Citind o parte din povestile de aici imi dau seama ca suntem chiar norocosi…

24.Valentina Halac @ credit HVB prin Gemini

Dupa ce am adus toate adeverintele inclusiv de la asociatia de proprietari cum ca nu am restante la intretinere ( ma mir ca nu mi-au cerut la dosar copie dupa adeverinta medicala care sa ateste grupa sanguina ) notarul agreat de banca mi-a cerut sa intabulez terenul de sub blocul apartamentului cu care giram creditul de nevoi personale . comentarii : 1) in tari civilizate banca isi selecteza clientii dupa nivelulu veniturilor si ii trateaza altfel 2) din moment ce apartamentul cu care giram creditul era in proprietatea-mi , ce rost avea sa intabulez terenul de sub bloc ( fapt ce l-am incadrat la categoria aberatii consecvente ale bancii si notarului agreat de HVB ) concluzie : renuntare instant la servicii hvb