Invitat: MIHAI DARABAN presedinte Camera de Comert si Industri…

 

Posted by capital.ro on Wednesday, December 13, 2017

Mediul de afaceri este prietenos, alții nu sunt prietenoși cu mediul de afaceri.

Camera de Comerț și Industrie a României este o entitate sută la sută privată , cu o lege proprie, se ocupă de promovarea mediului de afaceri în țară și în afara țării, organizează cursuri de pregătire profesională și prezintă puncte de vedere. Cameră de Comerț se găsește peste tot în lume, în peste 40,000 de locații pe planeta Pământ

Codul Fiscal este biblia economiei în orice țară, statisticile la import export ne interesează. Nu există un dialog între Camera de Comerț și Industrie a României și mediul politic.

Doar când se pleacă în delegații, atunci își aduc aminte politicienii că existăm, suntem rugați să aducem oameni de afaceri pentru diverse întâlniri. Dialogul a fost o problemă în România ultimilor 27 de ani, dialogul nu există decât prin măsuri coercitive, din moment ce nici macar drept consultativ nu avem, de multe ori nu suntem luați în considerare, noi semnalăm toate problemele din mediul de afaceri.

România are o economie foarte polarizată, (…), Guvernul se bazează pe un număr redus de firme care contribuie la PIB și plata taxelor.

În prezent, în România sunt 603.000 microintreprinderi, nu se fac profituri mari, rata profitului brut este 7,2%

Ce face angajatorul dacă pică Ordonanța 79, rămâne cu salarii brute mărite? Se revine la vechea situație sau angajatorul rămîne cu salariul marit brut crescut cu 25%? Ordonața 79 vreau să o văd lege.

Problema majoră este frecvența de schimbare a codului fiscal, după fiecare schimbare mă întreabă toate lumea despre agenții economici, agenții economici simulează, problema legată de frecvență ne pune în offsaid.

Mărirea nesustenabilă a salariilor în mediul bugetar înseamnă o bulă, s-a lucrat din stilou cu măritul de salarii, au ajus oamenii să plece din mediul privat la stat, nu cred că este o enomiei reală.

La sfârșitul anului 2016, în România se înregistra un PIB de 187 miliarde de dolari, acum suntem sub Cehia. Nu cred că aparatul adminstrativ este bine structurat, trebuie o reformă administrativă de urgență.