Administrația Națională de Meteorologie anunță vreme caniculară în București în următoarele patru zile. Potrivit meteorologilor, temperaturile maxime ajung la 37 de grade.

Mai exact, conform prognozei ANM, în intervalul 2 august – 3 august, ora 9:00, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat (indice temperatură-umezeală ITU de peste 80 de unităţi). Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări în a doua parte a zilei, când la rafală se vor atinge viteze de până la 35 – 40 km/h.

În ceea ce privește temperatura maximă, aceasta va fi de 38 – 40 de grade, iar cea minimă de 20 – 22 de grade. Meteorologii mai anunță că vremea va reveni spre normalitate în perioada 3 august, ora 9:00 – 5 august, ora 22:00.

Potrivit ANM, în perioada menționată temperaturile vor fi semnificativ mai scăzute decât în zilele precedente, dar disconfortul termic se va menţine relativ ridicat. Temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 34 de grade, iar joi (5 august) vor fi de 36 – 37 de grade. Pe de altă parte, valorile minime vor oscila între 19 şi 21 de grade, cerul va fi variabil şi trecător, mai ales în cursul serilor, vor fi condiţii pentru manifestări de instabilitate atmosferică.

Cod portocaliu de caniculă în România

Amintim faptul că pe lângă Capitală, în alte zone ale țării temperaturile vor trece de 40 de grade. În acest context, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de caniculă şi local de instabilitate atmosferică, valabile în aproape jumătate de ţară.

Astfel, potrivit meteorologilor, luni va fi în vigoare un Cod galben de disconfort termic ridicat şi caniculă în judeţele Constanţa, Tulcea, Iaşi, Bacău, Vaslui, Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea, unde indicele temperatură – umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 şi 37 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade. Totodată, în paralel, pe parcursul zilei de luni va mai fi în vigoare un Cod portocaliu de căldură persistentă şi disconfort termic deosebit de accentuat va afecta 15 judeţe şi municipiul Bucureşti, zone în care valorile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar în sudul Munteniei se vor atinge chiar 41 de grade.