Când vor fi introduse pașapoartele de vaccinare? Charles Michel a vorbit în cadrul unui interviu acordat programului olandez de televiziune „Buitenhof”. Președintele CE a subliniat că dezbaterea este „foarte pertinentă”, dar decizia va fi luată de liderii Uniunii Europene, conform dpa-international.com

Trebuie menționat că premierul Greciei a cerut marţi, 12 ianuarie, crearea unui pașaport special care să ateste vaccinarea purtătorului. De asemenea, Kyriakos Mitsotakis a trimis o scrisoare pentru realizarea acestui lucru către Comisia Europeană.

Când vor fi introduse pașapoartele de vaccinare?

Președintele CE a explicat că există un acord de principiu privind un astfel de document, dar încă nu este momentul. În primul rând, „trebuie vaccinați mai mulți oameni”, transmite Michel.

Dacă va fi introdus prea devreme, paşaportul ar putea „produce o frustrare uriaşă în Europa” şi în alte părţi ale lumii, transmite sursa menționată.

Totuși, președintele CE a apreciat că „nu exclude” ca pe viitor deplasările în interiorul UE să fie permise numai celor vaccinaţi. „Subiectul ste sensibil în multe ţări europene”, a declarat Charles Michel.

Scandal imens în România privind pașaportul de vaccinare

Pașaportul de vaccinare ar putea să pună probleme serioase celor care se află deja cu gândul la vacanțele de anul acesta. Un astfel de document ar reprezenta o asigurare că vacanțele noastre vor fi sigure, spun unele voci. Totuși, inclusiv președintelui Klaus Iohannis, cred că s-ar crea un cadru de discriminare între cetățeni.

Președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba spune că la nivelul Uniunii Europene există o directivă privind dreptul la liberă circulație și ședere în UE.  Prin aceasta este prevăzută și situația de excepție prin care se pot impune restricții de la aceste drepturi. Motivul ar fi pentru a se proteja sănătatea publică.

„Subiectul este puțin nuanțat. La nivelul UE avem Directiva 38 din 2004 privind dreptul la libera circulație și dreptul de ședere în UE, una dintre excepții – când poți impune restricții, este tocmai sănătatea publică. Art 29 spune clar că sunt boli care justifică măsuri de restricționare a liberei circulații, boli cu potențial pandemic, așa cum sunt definite de OMS, boli infecțioase contagioase.

Potrivit legilor UE, statele membre au și posibilitatea legală să impună restricții ale libertății de circulații și a dreptului de ședere când trebuie să protejeze sănătatea publică.

Solicitarea de teste sau de certificate de vaccinare nu vor fi neapărat o formă de discriminare. Suntem într-o perioadă de vaccinare. Trebuie să punem accent pe transparență și informare cu privire la procesul de vaccinare. Ca populația să aibă încredere și să decidă informat dacă se vaccinează sau nu. Să insistăm pe aceste aspecte de informare. Astfel, conform legilor UE, se pot impune restricții. Și se pot solicita astfel de condiții tocmai pentru a se proteja sănătatea publică”, a explicat Asztalos Csaba.