Potrivit acestuia, cele mai indicate măști sunt cele de unică folosință, deoarece acestea rețin „microparticulele care sunt vehiculul virusului”.

Totodată, profesorul atrage atenția că măștile trebuie purtate până în momentul în care acestea devin umede.

În ceea ce privește schimbarea măștii, aceasta trebuie înlocuită cel puțin odată pe zi, adică va fi nevoie de minim două măști într-o zi de muncă.

„Cel mai bine este să folosim măștile de unică folosință cu trei pliuri – aşa-numitele măşti chirurgicale – care sunt filtrante, reţin acele microparticule care sunt vehiculul virusului. Această mască se poartă câteva ore, până devine umedă. Depinde mult de sezon, de intensitatea activităţii fizice pe care o faci, ca să se umezească mai repede sau mai târziu.

Masca trebuie schimbată cel puţin o dată pe zi. Va fi nevoie de cel puţin două măşti pe zi, când persoana se deplasează cu mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă”, a explicat prof.dr. Alexandru Rafila, la Antena 3.

Improvizațiile nu sunt bune!

Alexandru Rafila mai atrage atenția cu privire la eventualele imporvizații.

Potrivit acestuia, improvizațiile nu sunt bune, deoarece „masca trebuie să acopere integral gura și nasul”, iar acest lucru poate fi făcut doar cu masca de protecție, care are „o mică întăritură în jurul nasului”.

„O astfel de mască ar trebui să fie confecţionată în așa fel încât să fie cât mai apropiată de conturul feței, să nu fie o improvizaţie, ci o mască adevărată. Improvizaţiile nu sunt bune, probabil ați auzit la un moment dat: să pui batiste, fulare, orice să îți acoperi gura. Nu este chiar așa. Masca trebuie să acopere integral gura şi nasul. Măştile chirurgicale au şi o mică întăritură metalică ce se mulează în jurul nasului şi le face mai etanşe. Măştile refolosibile, probabil, nu vor avea aşa ceva, dar sunt convins că există posibilitatea confecţionării unor măşti care să fie apropiate ca formă de conturul feței. Aceste măşti ar trebui să aibă două sau trei straturi pentru că o mască, cu cât are mai multe straturi, cu atât este mai eficientă, iar materialul trebuie să fie suficient de dens, să se poată spăla – de exemplu bumbac – şi să îţi permită să respiri cu uşurinţă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Nu purtați măștile pe stradă

Profesorul Rafila îi atenționează pe români cu privire la purtarea măștilor. Acestea se poartă doar în spații închise, sau în locuri unde interacționăm cu alte persoane. În cazul în care mergem pe stradă, nu este nevoie de acest lucru.

„Pe stradă nu trebuie purtate, ci doar în spaţii închise, dacă mergem la magazine, la locul de muncă, unde interacţionam şi cu alte persoane. Dacă lucrăm singuri în birou, nu este nevoie să purtăm masca, nici în autovehiculul propriu nu este necesar sau dacă mergem cu bicicleta. Trebuie să purtăm masca în mijloacele de transport în comun şi în alte încăperi unde există mai multe persoane. Acesta este scopul utilizării măştii: să reduci riscul de transmitere al unor boli cu transmitere respiratorie”, a adăugat Rafila.