Când se vopsesc ouăle de Paște

De obicei, ouăle se vopsesc în Joia Mare sau cel târziu, în Vinerea Mare. Obiceiul face trimitere directă la Sfintele Patimi ale lui Iisus Hristos, concret, la jertfa de pe Golgota.

Legenda pe care toți o știu spune că după ce Iisus a fost răstingnit, Maica Domnului a venit să-și plângă Fiul răstingnit și a așezat sub cruce un coș cu ouă care s-au înroșit de la sângele ce curgea din rănile lui Iisus.

Ce simbolizează fiecare culoare

Deși majoritatea aleg să vopsească în roșu ouăle de Paște, există și oameni care folosesc și alte culori.

Un preot din Suceava este de părere că vopsirea ouălor în diferite culori înafară de roșu nu este  un lucru greșit deoarece toate culorile fac trimetere la un simbol creștin.

„Cred că toate culorile în care credincioşii vopsesc ouă fac trimitere la un simbol, la o valoare creştină de multe ori: albastrul la infinitul cerului, la univers şi implicit la viaţa veşnică, verdele simbolizează revenirea naturii la viaţă, iar galbenul e culoarea belşugului, a recoltei, a grâului copt, a pâinii euharistice”, precizează Sfinţia Sa.

Există si gospodine care folosesc culoarea neagră pentru vopsirea ouălor. Culoarea acestă aduce aminte de cei care au murit.

Și ouăle încondeiate au mai multe semnificații ma ales că pe ele există diverse simboluri care fac trimiteri la sărbătorile pascale.

Părintele Goban a declarat că modelele cu care sunt încondeiate ouăle nu sunt alese la întâmplare și că acestea chiar reprezintă simboluri creștine.

„Cel mai adesea pe ouăle încondeiate se întâlneşte semnul Sfintei Cruci, chiar dacă într-o variantă „stilizată“, cum este frunza de trifoi. Un alt simbol reprezentativ este peştele, semn distinctiv al creştinismului din primele veacuri; spicul de grâu, simbol al prescurii care se aduce la biserică pentru Sfânta Euharistie, dar şi al rodului; scara – aspiraţia spre cer, spre veşnicie; spirala, care ne trimite cu gândul la ritualul „Isaia dănţuieşte“, prezent în cadrul Sfintei Taine a Cununiei. Alte motive vorbesc despre habitat şi preocupările zilnice ale celor care le realizează, cum sunt: grebla, fierul plugului. Un alt simbol este vârtelniţa, care simbolizează mişcarea planetelor în jurul soarelui”, spune părintele pentru dexologia.ro