Ce măsuri s-au luat în Premier League

Prima ligă engleză de fotbal va interzice sărbătorirea în grup a golurilor, schimburile de tricouri şi scuipatul pe teren, în cadrul noului protocol pentru reluarea sezonului, informează presa britanică, citată de agenţia EFE, conform Agerpres.

Potrivit cotidianului The Telegraph, măsurile se vor aplica în acest sezon şi ar putea fi extinse pe o perioadă de până la 12 luni, pentru a se evita propagarea noului coronavirus.

Cluburile din Premier League speră ca premierul britanic Boris Johnson să anunţe duminică noile măsuri de relaxare a restricţiilor pentru combaterea răspândirii Covid-19.

De acestea depinde în mare măsură reuniunea pe care cele 20 de cluburi de primă ligă o vor avea luni, în cadrul căreia se vor discuta condiţiile în care fotbalul englez urmează să îşi reia activitatea, la începutul lunii iunie.

Utilizarea terenurilor neutre, reducerea duratei meciurilor şi introducerea mai multor schimbări sunt alte măsuri luate în calcul pentru reluarea sezonului fotbalistic în Anglia.

Ce se întâmplă în liga franceză

Preşedintele clubului Olympique Lyon, Jean-Michel Aulas consideră că oficialii fotbalului francez s-au grăbit atunci când au decis să pună capăt campionatului intern, din cauza pandemiei de coronavirus, în condiţiile în care alte ţări, în frunte cu Germania, se pregătesc pentru reluarea sezonului, informează Reuters.

Liga franceză de fotbal (LFP) a oprit definitiv sezonul în Ligue 1, cu zece etape înainte de final şi a atribuit titlul de campioană echipei Paris Saint-Germain, în timp ce Olympique Lyon a rămas în afara locurilor care asigură prezenţa în viitoarea ediţie a cupelor europene.

În urma acestei situaţii, Jean-Michel Aulas a ameninţat, în cursul acestei săptămâni, că va da în judecată responsabilii fotbalului francez, pentru a le cere „daune de milioane de euro”.

Sezonul din Bundesliga va fi reluat din 15 mai

Miercuri, Liga germană de fotbal a anunţat reluarea sezonului în Bundesliga începând din 15 mai, devenind primul campionat de top din Europa care se va disputa din nou după criza generată de Covid-19.

„Am constatat că antrenamentele au fost reluate în aproape zece ţări europene. Dacă şi noi ne-am fi adaptat metodele, probabil ar fi fost capabili să finalizăm sezonul”, a declarat Aulas pentru cotidianul L’Equipe.

„Suntem pe un drum greşit, însă nu este târziu să încercăm şi să ne gândim la ceva coerent. Cât timp există viaţă, există şi speranţă… Deciziile care au fost luate pot pune fotbalul francez într-o situaţie catastrofală. Este un strigăt de alarmă”, a adăugat preşedintele clubului Olympique Lyon, la care joacă şi portarul român Ciprian Tătăruşanu.

„Pentru toţi oamenii al căror principal argument pentru a ne spune să ne oprim a fost acela că toate celelalte ligi s-au oprit, (decizia Germaniei) este un pas foarte important”, a replicat Aulas, fiind întrebat până când ar putea Franţa să schimbe această decizie.

Nu se știe când se va relua Serie A în Italia

Ministrul italian al Sportului, Vincenzo Spadafora, a avertizat miercuri că este „imposibil să fie stabilită o dată” pentru reluarea Serie A, în condiţiile în care ţara continuă să lupte împotriva pandemiei de coronavirus, scrie AFP.

„Sperăm cu toţii că va fi posibilă reluarea campionatelor, în acelaşi timp este imposibil astăzi să stabilim o dată sigură”, a declarat Spadafora în Parlamentul italian.

„Trebuie să aşteptăm date despre curba contagiunilor în următoarele două săptămâni, fiindcă sunt doar două zile de când ţara a început etapa ieşirii progresive din izolare. Doar atunci guvernul va putea decide”, a subliniat el.

Fotbalul din Italia a fost oprit pe 10 martie din cauza pandemiei de COVID-19 care a provocat mai mult de 29.000 de decese în această ţară.

Jucătorii au fost autorizaţi să reia antrenamentul individual în centrele sportive ale echipelor în această săptămână, dar trebuie să aştepte cel puţin până pe 18 mai pentru a se putea antrena în grup.

Când se reia LaLiga în Spania

Liga spaniolă a realizat un program în patru faze pentru reluarea sezonului, care cuprinde teste de depistare a Covid-19, antrenamente individuale, antrenamente în grupuri mici şi, în final, antrenamente colective.

Preşedintele Ligii spaniole de fotbal (LaLiga), Javier Tebas, a ţinut să risipească temerile formulate de unii jucători în privinţa întoarcerii la antrenamente, în contextul pandemiei de coronavirus cu care se confruntă Spania, informează presa sportivă iberică.

„Este mai riscant să mergi la farmacie decât să mergi la antrenament”, a declarat Tebas, citat de cotidianul AS. „Între emoţiile oamenilor se află şi frica, dar revenirea pe teren este sigură”, a adăugat responsabilul.

În momentul întreruperii sezonului în Primera Division, pe 12 martie, după etapa a 27-a, FC Barcelona era lider al clasamentului, cu un avans de două puncte faţă de Real Madrid. Se speră într-o reluare a competiţiei în iunie.

Sezonul din Olanda revine pe 1 septembrie

Sportul organizat, inclusiv fotbalul profesionist, va putea fi reluat în Olanda doar de la 1 septembrie, însă golful recreaţional şi tenisul vor fi permise începând de luni, a declarat premierul olandez Mark Rutte, care a anunţat miercuri relaxarea măsurilor de izolare impuse din cauza pandemiei de coronavirus, informează Reuters.

Autorităţile olandeze au interzis la sfârşitul lunii aprilie toate evenimente sportive până la 31 august, de la această restricţie nefiind exceptat nici campionatul naţional de fotbal, care nu a putut continua nici cu porţile închise, sezonul fiind astfel oprit, fără să se mai acorde titlul de campioană.

Între timp, numeroase echipe de elită, în frunte cu Ajax Amsterdam, au reînceput pregătirile în grupuri mici, respectând regulile în vigoare.

Cluburile din Eredivisie speră să se poată revenit în curând la antrenamentele colective, cât timp acest lucru nu va prezenta niciun pericol, pentru a se pregăti astfel în vederea sezonului viitor.