Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății dă vestea momentului. Acesta a spus când vom putea scăpa de masca de protecție. Mai exact, Rafila susține că românii ar putea scăpa de mască din toamna acestui an, adică în momentul în care se va atinge pragul de 10 milioane de persoane imunizate.

”Dacă vom avea doar o transmitere sporadică, masca ar putea să devină opţională”, a spus Rafila, la Antena 3. 

Reprezentantul României la OMS a mai adăugat că nu știe dacă va fi făcută o reglementare în acest sens, însă totul se va vedea în funcție de transmiterea comunitară și în funcție de numărul infectărilor care vor fi raportate. În acest context, românii ar putea folosi masca de protecție opțional, atunci când se află în zone aglomerate.

”Nu ştiu dacă va fi o reglementare în acest sens. Important este să obervăm că transmiterea comunitară nu mai există şi va exista o transmitere sporadică, sigur asta nu poate să fie controlată nicăieri în lume. Dacă va scădea foarte mult numărul de cazuri şi vom avea doar o transmitere sporadică, masca ar putea să devină opţională. Adică, fiecare să facă în aşa fel încât să utilizeze masca atunci când consideră că este într-o zonă aglomerată”, a mai spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre ridicarea restricțiilor 

Totodată, el a comentat și declarația făcută de premierul Florin Cîțu privind ridicarea restricților de la 1 iunie. Rafila susține că el ar mai fi așteptat pentru ca numărul persoanelor vaccinate să mai crească.

În același timp, profesorul Rafila susține că dacă ritmul de vaccinare va crește în continuare, atunci, cu siguranță restricțiilr vor fi ridicate de la 1 iunie.

”Am auzit și declarația domnului prim-ministru, referitoare la data de 1 iunie. Eu o să vă spun sincer, dacă eram în locul dânsului, făceam în așa fel încât să am o medie de 100.000 de persoane vaccinate zilnic și să fim siguri că pe platforma penru vaccinare sunt 2-3 milioane de persoane înscrise și atunci puteam să fac această declarație. Deocamdată avem 750-780.000 de persoane pe platformă și o medie de 50-55.000 de doze de vaccin administrate zilnic.

Dar, să putem să ajungem la ceea ce își propune domnul prim-minisru, trebuie să atingem cifrele pe care vi le spun eu. Asta este problema. Ajungem să vaccinăm 100.000 medie pe zi? Reușim să păstrăm ritmul acesta de vaccinare și să convingem lumea să se înscrie pe platformă? Atunci sigur că o să putem să avem o siguranță pentru data de 1 iunie și cu atât mai mult pentru sfârșitul toamnei. O să fie cu totul altă situație, pentru că transmiterea comunitară va continua pe deoparte”, a spus Rafila.