Emblema centrului financiar al Europei caută soluţii de urgenţă pentru a depăşi momentul dificil cauzat de falimentul Lehman Brothers, unul dintre cei mai importanţi chiriaşi ai săi.

Săptămåna trecută, printre anunţurile despre bănci salvate de stat de la colaps şi-a făcut loc şi o ştire legată de scăderea valorii Canary Wharf din City-ul londonez. Songbird Estates, compania care deţine circa 60% din acţiunile complexului de birouri, a anunţat că valoarea netă a proprietăţilor sale s-a diminuat cu 21,2% în ultimele şase luni, de la 2,35 miliarde de lire sterline la 1,85 miliarde, în vreme ce acţiunile sale au pierdut 5,1% din valoare. „Nimeni nu e imun la deteriorarea rapidă a pieţei financiare. Ca atare, nici noi nu am scăpat“, a explicat situaţia preşedintele Songbird, David Pritchard. Americanii de la Lehman Brothers aveau închiriate birouri cu o suprafaţă totală de 95.000 de metri pătraţi în Canary Wharf. Dar declaraţiile pe această temă sunt oarecum contrastante. „Într-adevăr, Songbird are o problemă, dar Canary Wharf, nu. Acţiunile Songbird sunt puţin expuse, maximum 5%, iar faptul că valoarea proprietăţilor sale a scăzut nu înseamnă că lucrurile nu merg bine pentru noi“, spune, pentru Capital, George Iacobescu, CEO Canary Wharf, cotat recent între cei mai influenţi 50 de oameni de pe piaţa financiară londoneză.

Chiria pe care Lehman Brothers o plătea pentru cei aproximativ 95.000 mp din cadrul Canary Wharf contribuia cu 14% la veniturile Songbird. Suma a fost, totuşi, garantată pentru patru ani printr-o înţelegere cu gigantul AIG, controlat acum de US Federal Reserve după injecţia de 85 de miliarde de dolari de acum două săptămåni menită să salveze compania de la faliment. O altă şansă pentru Songbird este reprezentată de posibilitatea ca  japonezii de la Nomura, cei care au preluat afacerile europene ale Lehman Brothers, să-şi asume şi o parte din spaţiul închiriat de aceştia. „Songbird e un nume extrem de solid şi dacă intenţionează să våndă din proprietăţile deţinute, asta e o adevărată lovitură pentru ei. Dacă însă au puterea să-şi păstreze portofoliul, în timp, valoarea acestuia se va reface“, crede Diwaker Singh, managing director al Copper Beech, dezvoltator controlat de investitori britanici, care a anunţat investiţii de 2,5 miliarde de euro pe piaţa autohtonă în următorii ani.

Un contract care linişteşte apele

Canary Wharf este foarte aproape de a semna un contract în valoare de 1,5 miliarde de lire sterline cu JP Morgan, destinat dezvoltării sediului londonez al băncii americane. Imobilul va aduce încasări anuale din chirii de peste 100 de milioane de lire sterline. „Suntem aproape de a semna contractul, care va face parte din portofoliul Canary Wharf şi va aduce beneficii tuturor acţionarilor noştri, deci şi celor de la Songbird“, explică George Iacobescu. Proiectul, care va include două imobile interconectate, va avea o suprafaţă de peste 150.000 mp, dar banca americană nu a decis încă dacă va intra în proiect cu o investiţie equity sau va rămåne doar chiriaş.

Un alt gigant, spaniolii de la Metrovacesa, au probleme în a vinde turnul de birouri HSBC din cadrul Canary Wharf. Aceştia au cumpărat imobilul chiar de la banca HSBC în aprilie 2007, pentru 1,1 miliarde de lire sterline (cel mai scump imobil britanic), dar actuala criză îi determină pe iberici să våndă pentru a acoperi un credit de 810 milioane de lire sterline care are scadenţa la sfårşitul lunii noiembrie. Problema pentru mulţi dintre jucătorii din real estate este păstrarea prin diferite metode a valorii imobilelor din portofoliu. O evaluare a acestora la niveluri prea joase poate conduce chiar la falimentul deţinătorului şi îi poate diminua şansele de finanţare sau de efectuare de tranzacţii profitabile.