Aproape 140.000 de persoane au primit prima doză de vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer-BioNTech în prima săptămână a campaniei de imunizare, a informat miercuri ministrul responsabil cu acest program, transmite Reuters.

Vaccinul a fost aprobat în urmă cu două săptămâni pentru utilizare de urgenţă, iar campania a început pe 8 decembrie, ceea ce a făcut din Marea Britanie prima ţară unde vaccinul a fost administrat în afara testelor clinice.

‘Un start cu adevărat bun al programului de vaccinare. Au trecut 7 zile şi am realizat: Anglia – 108.000, Ţara Galilor – 7.897, Irlanda de Nord – 4.000, Scoţia – 18.000. Total UK 137.897’, a scris Nadhim Zahawi pe Twitter.

‘Acest număr va creşte pentru că am operaţionalizat sute de reţele de asistenţă primară’, a adăugat el.

Pentru a se imuniza, oamenilor trebuie să le fie administrate două doze de vaccin, la distanţă de 21 de zile, aşa încât niciunul din cei care au primit prima doză nu este încă pe deplin protejat. Primul lot de vaccinuri primit de Marea Britanie conţinea 800.000 de doze, care trebuie păstrate la o temperatură de cel mult -70 grade Celsius şi, după dezgheţare, ţinute în frigider timp de maximum cinci zile.

Marea Britanie a comandat în total 40 milioane de doze de vaccin de la Pfizer, iar ministrul sănătăţii Matt Hancock a spus că se aşteaptă ca până la sfârşitul anului să sosească milioane de doze. Luni, Statele Unite şi Canada au început la rândul lor campaniile de vaccinare împotriva COVID-19.

Măsuri drastice în Marea Britanie

Situația este drastică în Marea Britanie, se anunță lockdown prelungit. Autorităţile britanice au ridicat la maximum (#Tier3/Very High) nivelul de alertă pentru Londra (toate cele 32 de cartiere şi City of London) şi părţi ale regiunilor Essex şi Hertfordshire începând de miercuri 16 decembrie, din cauza creşterii numărului de cazuri de infecţie cu coronavirus, informează Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Conform regulilor pentru acest nivel de alertă, nu sunt permise întâlnirile în spaţiile închise cu persoane din afara familiei şi nici adunări formate din mai mult de 6 persoane în spaţii exterioare precum parcurile, plajele sau zonele de agrement din afara oraşelor.

De asemenea, se închid restaurantele, puburile, cafenelele, hotelurile, pensiunile, campingurile şi casele de oaspeţi, locurile de joacă din spaţiile închise, sălile de distracţie (cazinouri, săli de bingo, cinematografe, teatre, săli de concerte). Se recomandă evitarea călătoriilor în afara regiunii de rezidenţă cu excepţia celor necesare (în scop de muncă, educaţie sau tratament medical).