Vinerea trecută, chiar în timp ce președintele Donald Trump avea probleme cu oxigenul, iar oamenii săi se pregăteau să îl mute la spitalul militar național, unii dintre consilierii campaniei sale au crezut că li se oferă o nouă șansă, transmite New York Times.

Dacă Trump își revenea rapid după atacul de coronavirus, iar mai apoi arbora în fața publicului o mină simpatică vorbind despre propria sa experiență și despre cea a altor milioane de americani, el s-ar fi putut bucura de o redresare politică. Un oficial din campanie a spus că actuala criză din sectorul sănătății a însemnat niște pași înapoi pentru campania de realegere, având în vedere că sondajele arătau un regres care dura de luni de zile, dar și o șansă de a demonstra o nouă poziție față de virus, care i-ar fi putut atrage niște alegători.

Iar președintele ar fi putut arăta acest lucru până la cea de-a doua dezbatere prezidențială, programată pe 15 octombrie, afirmând că boala este gravă, dar poate fi combătută și că el este pregătit să-și reia campania.

Deși asta era speranța, ea a fost subminată dur în ultimele zile chiar de comportamentul președintelui, nu mai departe decât luni, când el a transmis națiunii pe Twitter următorul mesaj: “Nu vă temeți de coronavirus! Nu-l lăsați să vă subjuge viața!“, fără să recunoască faptul că, în calitate de președinte, el se bucură de o îngrijire mult mai bună decât cea a unui cetățean de rând. Declarațiile sale au demonstrat o altă realitate, și anume, că modul inconsecvent în care Trump și colaboratorii săi au tratat boala le va aminti alegătorilor eșecurile administrației sale și eforturile prin care, de șase luni, ei au tot minimalizat această pandemie mortală.

“Este vorba despre o strategie extrem de riscantă, iar eu sper ca președintele să nu se grăbească să reintre în spiritul campaniei – ceea ce el dorește să facă încă dinainte de a-și reveni – până când nu i se va spune că nu mai reprezintă un pericol pentru ceilalți“, a declarat Ed Rollins, consilier la PAC, o superorganizație care îl sprijină pe Trump.

Nerăbdător să iasă din spital, Trump și-a văzut împlinită dorința luni. Medicii i-au permis să plece la Casa Albă, recunoscând însă că el nu a respectat perioada de 7-10 zile în care ei urmăresc de obicei evoluția bolii ca să vadă dacă starea pacienților se agravează.

Revenind la Casa Albă, el a urcat două rânduri de scări până în Balconul Truman – o intrare care pentru el nu e cea obișnuită – și aproape imediat și-a smuls masca de pe față pentru camerele care îl filmau. Ulterior, el a filmat de la balcon un videoclip în stil electoral, afirmând că e “mai bine” și că “poate sunt imun, nu știu” în fața ravagiilor acestui virus.

Nu este nici pe departe pentru prima oară când Trump nu respectă dorințele colaboratorilor săi. El i-a contrazis în privința multor probleme, de la politica față de China până la pregătirile pentru dezbaterea de săptămâna trecută.

La sfârșitul săptămânii trecute, consilierii politici ai lui Trump afirmau că știu prea bine cu cine au de-a face. În general, Trump este considerat un om incapabil să manifeste vreo compasiune. Dar se spera ca discutarea propriilor sale experiențe să îl ajute să abordeze mai bine pandemia, putând totodată avea niște beneficii de ordin politic.

Trump ar putea reveni în campanie cu o retorică falsă despre virus

Trump a făcut însă prea puțin ca să adere la retorica pe care o sperau colaboratorii, o retorică de care el ar fi putut profita din punct de vedere politic. În videoclipurile filmate de colaboratorii lui Trump în culise, videoclipuri menite să îl arate la lucru, președintele nu a pomenit greutățile pe care virusul le-a provocat altora și nici nu a spus că cineva ar fi avut mult de suferit din cauza lui. După cum nu a pomenit nici membrii personalului Casei Albe care s-au îmbolnăvit. Iar mesajul său de pe Twitter, în care el mai spunea că “Mă simt chiar mai bine decât acum 20 de ani”, a făcut ca virusul să pară un simplu weekend petrecut la băi. Asta a arătat că, cel mai probabil, Trump va reveni în campanie difuzând în continuare o retorică falsă despre virus.

Dar campania, care, în septembrie, a renunțat la o serie de sondaje pe care anterior le comanda de obicei, a suferit din lipsa unor lichidități, o lipsă accentuată și de incapacitatea lui Trump de a apărea la strângerea de fonduri, după cum au declarat două persoane la curent cu decizia.

Oficiali din cadrul campaniei au declarat că încă se mai speră ca mitingurile prezidențiale să se reia înaintea lunii noiembrie, ei dând totodată de înțeles că singura prezență reală a lui Trump în fața celor care asistă la evenimente va fi din avion, iar numărul celor care îl vor însoți va fi mai mic, având în vedere că atât de mulți dintre ei s-au îmbolnăvit la rândul lor. Pentru a dezvălui amănunte legate de aceste discuții interne, oficialii au vorbit cu condiția de a li se respecta anonimatul.

În general, președintele continuă să se comporte ca și când ar fi o persoană privată care, întâmplător, lucrează la Casa Albă. De exemplu, el s-a arătat deranjat de știrile în care se spunea dacă nu cumva el ar trebui să-i transfere vicepreședintelui atribuțiile – un gen de știre care a existat și în cazul altor președinți care au avut probleme medicale la un moment dat.

“Cum mai sunt doar patru săptămâni și aproape 4 milioane de americani au votat deja, este prea târziu ca să se mai poată schimba impresia despre evoluția președintelui Trump”, a declarat Liam Donovan, un strateg republican. “Și, în măsura în care alegătorii ar mai fi dispuși încă să-și reconsidere opiniile, aparițiile sale video reflectă problema pe care campania sa încearcă să o depășească: străfulgerarea inițială de umanitate și modestie este rapid înlocuită de un monolog sforăitor care subminează întregul demers”.