Moţiunea, intitulată “Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător – ministrul Adrian Nechita Oros”, a fost dezbătută luni de deputaţi, iar Camera Deputaților urmează să dea mericuri votul final.

De menționat este faptul că, în favoarea adoptării moţiunii simple s-au exprimat, alături de deputaţii PSD, şi reprezentanţii AUR.

În ceea ce privește motivația social democraților, PSD susţine, în moţiune, că este obligatoriu ca ministrul Oros să plece urgent din funcţie. Totodată, aceștia în acuză pe ministru că, după 17 luni de guvernare, nu a învăţat nimic şi agricultura traversează cea mai neagră perioadă din cauza “incompetenţei şi amatorismului” de care acesta a dat dovadă.

În același timp, semnatarii moţiunii i-au mai transmis ministrului Oros că munca în agricultură “nu e la patru ace, cu batistuţa galbenă apretată la piept”, ci cu “sudoare, cu nelinişti, cu griji, cu mâini crăpate, cu lacrimi uscate pe obrajii trişti, dar mai ales cu sufletul legat de glia strămoşească!”.

“Dumneavoastră, oare, aveţi sufletul legat de glia acestei naţii? Sau l-aţi vândut pe doi arginţi intereselor celor care îşi doresc distrugerea agriculturii României? Răspunsul îl ştiu toţi fermierii, producătorii şi agricultorii români: prin tot ceea ce aţi făcut demonstraţi că sunteţi cel mai mare dăunător al agriculturii româneşti! Şi pentru asta este obligatoriu să plecaţi urgent din funcţia de ministru”, afirmă parlamentarii PSD.

Răspunsul lui Adrian Oros

Adrian Oros a avut și el un răspuns. În timpul dezbaterilor, ministrul Agriculturii a declarat că România pierde, anual, un miliard de euro din cauza modului “bolnăvicios” în care a fost păstorită agricultura de către guvernarea PSD.

Totodată, el mai menționa că România a agricultura României a fost distrusă timp de 22 de ani, de social democrați.

“Oamenii, fermierii, au înţeles demult că PSD minte, învrăjbeşte, dezinformează şi manipulează. Aţi călărit agricultura României timp de 22 de ani distrugând aproape tot. Acum, precum lupii îmbrăcaţi în blană de oaie, vorbiţi despre problemele agriculturii acumulate în ultimii 30 de ani, agricultură pe care PSD a pus-o pe butuci, şi aşteaptă ca eu, ca noi, să facem minuni într-un an şi jumătate, an de criză sanitară, lovit de fenomene meteo nevaforabile”, le-a transmis Oros reprezentanţilor PSD.

De asemenea, ministrul a mai adăugat că niciun crescător de animale mic sau mare, care creşte porc pentru consum sau pentru comercializare, şi care respectă regulile minime pentru controlul şi combaterea pestei porcine africane nu va avea de suferit, adăugând că PSD îşi exprimă o “falsă îngrijorare” pentru ţăranul român.