Biserica Ortodoxă Română îl celebrează duminică, 23 februarie pe Sf. Sfinţit Mc. Policarp, episcopul Smirnei; Sf. Cuv. Gorgonia

Povestea sfântului Policarp

S-a născut în Efes, părinţii săi fiind creştini, foarte bogaţi şi milostivi. Tatăl lui, Pangratie, iar mama sa, Teodora, au fost denunţaţi pentru credinţa lor, fiind torturaţi şi în cel din urmă omorâţi. Teodora era atunci însărcinată cu Sfântul Policarp şi în temniţă a născut copilul. Pruncul a fost dus la o femeie bătrână, bogată şi creştină, cu numele Calista, care l-a botezat şi l-a crescut cu toată purtarea de grijă şi sârguinţa, fără să spună nimănui taina aceasta. Sfântul Mucenic Policarp a fost ucenicul Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan. A urmat în scaunul episcopal al Smirnei Sfântului Vucol, care a fost hirotonit episcop de Sfântul Apostol Ioan.

În această calitate a păstorit apostoleşte Biserica lui Dumnezeu, suferind multe dureri şi străduinţă pentru mântuirea sufletelor omeneşti. A fost învăţător şi următor al Sfinţilor Apostoli şi proroc sfânt; pentru că tot ce spunea se împlinea întocmai. Sfântul Policarp a depus mari eforturi pentru combaterea ereziilor şi a sectelor gnostice iudeo-creştine.

Calendar ortodox duminică, 23 februarie. Sărbătoare mare după Sâmbăta Morților, sfântul care te vindecă de boli! 

A pătimit moarte mucenicească în timpul împăratului roman Marcus Aurelius (161-180), când s-a dezlănţuit persecuţia împotriva creştinilor în Smirna conform principiului: „non licet esse vos” („tu nu poţi să exişti”). A fost condamnat să fie dat fiarelor în amfiteatru, dar fiindcă la „jocuri” lupta cu fiarele se încheiase a fost osândit la moarte pe rug; şi pentru că focul părea să nu-l atingă, a fost ucis cu o suliţă (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”).Sfântul Policarp este sărbătorit, în aceeași zi, pe 23 februarie, de către credincioșii ortodocși și catolici deopotrivă. Sfântul Policarp al Smirnei se numără printre martirii de seamă, care și-au dat viața în numele credinței creștine.

Mare vindecător de boli

Anii au trecut și, când Policarp a ajuns la vârsta de 20 de ani, a auzit că Sfântul Apostol Ioan propovăduia Evanghelia. L-a urmat cu credință, numărându-se printre ucenicii lui. După surghiunul Sfântului Ioan, a fost numit episcop al Smirnei Vucol, care l-a luat ajutor pe Policarp, hirotonisindu-l. Aşa se face că, după moartea lui Vucol, Policarp a fost ales episcop al Smirnei. S-a bucurat de dragostea enoriașilor săi, mai ales pentru harul de clarvăzător cu care fusese înzestrat și pentru minunile pe care le săvârșea, vindecând bolnavi și izgonind diavolul din oameni.

Calendar ortodox duminică, 23 februarie. Sărbătoare mare după Sâmbăta Morților, sfântul care te vindecă de boli!