Calendar ortodox 11 aprilie. Mare sărbătoare pentru români! Este Cruce Roșie. Ce sfânt cinstim astăzi?

Conform Calendarului Ortodox, astăzi este prăznuit Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Acesta s-a născut în data de 7 octombrie, 1787 în București, aproape de biserica Sfântul Visarion iar numele său de botez a fost Constantin. Deoarece a crescut într-o familie plină de credință și dragoste față de Dumnezeu, acesta a ales calea celor sfinte.

Astfel, Calinic a urmat cursurile unei școli românești, lângă o biserică, unde a învățat și limba greacă. Ulterior, marele Sfânt s-a retras la Mănăstirea Cernica.

Calendar ortodox 11 aprilie. Mare sărbătoare pentru români! Este Cruce Roșie

În data de 12 noiembrie 1808, tânărul Constantin a primit numele monahal de Calinic. Este demn de menționat că, după ce a refuzat să fie mitropolit al Ungrovlahiei, acesta a fost ales în anul 1850 în fruntea episcopiei Râmnicului. Totodată, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica este cel care a reclădit catedrala episcopală de la Ramnicu-Valcea , unde s-a și mutat în anul 1857. În această locație a păstorit până în 1868.

De asemenea, el a fost și cel care a ridicat Mănăstirea Frăsinei, locul în care nu au acces femeile. Tradiția relatează că sfântul Calinic a pus pe drumul spre Frăsinei o bornă pe care este scrisă următorul lucru: „Până aici au voie femeile, de aici este partea monahilor”. Totuși, borna a fost scoasă în perioada comunistă iar acum este păstrată în mănăstire.

Sfântul Calinic a murit în data de 11 aprilie 1868. Acesta fost înmormântat două zile mai târziu, în tinda ctitoriei sale, biserica Sfântul Gheorghe. Slujba a avut loc în prezența mitropolitului Nifon și a unui public numeros.

Calendar ortodox 11 aprilie. Mare sărbătoare pentru români! Este Cruce Roșie

Acesta este troparul Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului:

„De Dumnezeu purtătorule, Părintele nostru Calinic, povățuitorule al călugărilor, podoaba cuvioșilor și lauda arhiereilor, ajutătorule al celor din nevoi și făcătorule de minuni, cu nevoințele tale chip de sfințenie te-ai arătat, iar acum cu îngerii în ceruri te veselești; cu care roagă pe Milostivul Dumnezeu să ne dăruiască pace și mare milă.”