Omul de afaceri Gheorghe Călburean, acţionarul majoritar al Dafora, începe să mizeze pe producţia de energie alternativă din surse geotermale.

Călburean are în concesiune circa 50% din apele geotermale din România. În prezent, localitatea Beiuş. beneficiază deja de un sistem de încălzire centralizată geotermală. Datorită apropierii de apele termale, şi Oradea poate beneficia de un astfel de system.

“Suntem în discuţii cu mai multe oraşe pentru ca apa geotermală să devină principalul agent de încălzire”, a declarat Călburean.

Afacerile cu energie geotermală ale lui Călburean sunt derulate prin firma Transgex din Oradea, la care deţine, prin alte firme, o participaţie de aproape 90%.

Omul de afaceri a anunţat că are în plan şi investiţii prin care să transforme energia din apa geotermală în energie electrică. Călburean a precizat că pentru aceasta, are nevoie de cât mai multe sonde cu temperaturi peste 100 de grade. Este optimist, dat fiind că una din sursele pe care le are concesionate are apă cu temperaturi peste acest nivel.

Dafora n-a prea simţit efectele crizei

În primele nouă luni, grupul Dafora a obţinut o cifră de afaceri de peste 360 de milioane de lei, în creştere cu 14% faţă de  aceeaşi perioadă din 2008. În schimb, profitul grupului a scăzut cu 1%, 17 milioane de lei. Principalelel companii din grup sunt Dafora şi Condgmag – specializate în foraj şi conducte magistarele, care generează peste 80% din afacerile grupului.