Valul de vești despre Grecia și despre Codul fiscal a acaparat spațiul mediatic rezervat economiei. Așa au fost acoperite și informațiile despre piața de capital, sectorul care ar trebui să reprezinte un refugiu pentru cei care au economii disponibile pentru investiții și o zonă de finanțare pentru companii. Din păcate, nici Bursa de Valori București (BVB) nu a reușit să iasă mai mult în media cu informații pozitive legate de lichiditate în tranzacții, astfel încât să urce în topul piețelor din regiune.

Problema BVB este că, după o creștere anuală relativ constantă începând cu 2009, anul acesta consemnează o scădere față de anul trecut. Mai exact, după mai bine de jumătate din an, valoarea medie zilnică a tranzacțiilor se ridică la 33,68 milioane lei pe piața principală a bursei, față de 51,9 milioane lei anul trecut, o scădere de peste 35%. În ultimii șase ani, doar în 2012 a mai avut loc o scădere, de 23,6% a lichidității zilnice, diferența majoră dintre cei doi ani fiind listarea din 2011 a Fondului Proprietatea. Fără lichiditate și fără listări ale unor companii mari, BVB nu va reuși prea curând să treacă la statutul de piață emergentă de la cel de „frontieră“. Adică nu va fi ajutată nici de sume importante de bani pe care investitorii instituționali străini le au disponibile pentru piețele emergente; un cerc vicios în care orice bursă are nevoie de ajutor și din partea autorităților pentru a ieși. De altfel, una dintre cele mai mari diferențe dintre București și Varșovia este chiar acest ajutor din partea statului, colaborarea cu instituțiile publice care pot susține și folosi piața de capital. Bursa de la Varșovia are o lichiditate zilnică de aproximativ 220 milioane euro.

Piața rămâne pe creștere

Partea pozitivă la noi este că, totuși, cotațiile rămân pe creștere, în ciuda problemelor economice regionale, atât în Grecia, cât și în UE. Indicele BET, care urmărește evoluția celor mai importante zece companii listate (blue-chipsurile), a crescut cu 6,3% în cele aproape șapte luni de tranzacționare din 2015, iar BET XT, indicele extins la cele mai importante 25 de acțiuni, a urcat cu 3,1%. Avem aici exemplul cel mai bun pentru un investitor care caută să meargă „la sigur“ și câștigă; blue-chipsurile sunt recomandate pentru cei care nu au timp să „sape“ după companii mai puțin cunoscute, dar cu potențial mai mare și își construiesc un portofoliu cu cele mai mari și mai stabile acțiuni. De aceea, este important ca acești indici să aibă evoluții pozitive deoarece reprezintă imaginea întregii piețe. Iar creșterile de până acum sunt mult peste ce oferă depozitele bancare și apropiate de cele mai bune randamente ale fondurilor mutuale.

BET Fi, indicele SIF-urilor și al Fondului Proprietatea, are un avans, în aceeași perioadă, de 4,6%, dar după o evoluție puternic volatilă în primele șapte luni. De altfel, avansul din prezent este pus de unii analiști pe seama faptului că nu a trecut încă data de raportare pentru încasarea de dividende la toate SIF-urile, ceea ce susține cotațiile într-o anumită măsură. Se poate adăuga și discontul mare dintre valoarea la zi și valoarea activului net, care atrage investitorii atunci când piața se află pe un trend general de creștere.

Fondul Proprietatea, care rămâne una dintre principalele acțiuni de la BVB și după listarea de la Londra, a înregistrat un profit de 356 milioane lei în primul semestru, de trei ori mai mic decât cel din aceeași perioadă a anului trecut, dar mai mare decât profitul cumulat al celor cinci SIF-uri, de 296 milioane lei. FP continuă politica de răscumpărare de acțiuni proprii, în vederea reducerii discontului de tranzacționare, dar evoluția din ultimele luni nu a ajutat administratorii de la Franklin Templeton. În prezent, discountul este de circa 30%, la cotația de 0,82 lei pe titlu și VAN de 1,18 lei.

Val de listări noi

Singurul sector de la BVB care crește semnificativ este piața alternativă de tranzacționare (AeRO), lansată în actuala formă în februarie anul acesta. Piața a ajuns la o capitalizare de 2,15 miliarde lei în prezent și la o medie zilnică de lichiditate de 185.800 lei, cu un total de 156 societăți emitente. AeRO trebuie să atragă companiile de pe piața Rasdaq, aflată în curs de desființare, care nu urcă pe piața principală, dar decid să rămână totuși la BVB. Ultimul val de intrări pe AeRO s-a petrecut în urmă cu o săptămână, când 15 companii au făcut pasul de pe Rasdaq. Au apărut astfel societăți din diverse sectoare economice, printre care regăsim 24 Ianuarie (fabricare utilaje pentru metalurgie, cu o capitalizare de 6,8 milioane lei), BTT (hoteluri și alte facilități de cazare, 4,4 milioane lei), Emailul (fabricarea altor produse din metal, 21,2 milioane lei), Practic București (închirierea și subînchirierea de spații, 213 milioane lei) și Studioul Cinematografic Animafilm (producție cinematografică, 0,2 milioane lei).

Printre companiile noi de pe AeRO s-a făcut remarcată și Bittnet Systems, singura companie românească din sectorul IT listată în acest moment, societate cu o capitalizare de 9,7 milioane lei. Bittnet are venituri din cursurile cu specific IT oferite specialiștilor și din livrarea de componente de infrastructură pentru companii precum HP, Vmware, Cisco sau Microsoft. Societatea se face remarcată prin dinamica estimată pentru afacerile din următorii ani, cu o creștere anuală a cifrei de afaceri de 54% și a profitului net cu 85%.  În condițiile în care industria IT este în plină expansiune în țara noastră, este o perioadă foarte bună pentru companii să caute finanțare pe piața de capital. „Prezența Bittnet la cota AeRO este de bun augur, iar momentul curent este unul pozitiv pentru aceste tipuri de companii“, spune Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville. Din păcate, noi listări la BVB din sectorul IT nu prea se anunță.