Potrivit reprezentanţilor bursei, principalul factor al evoluţiei preţului acţiunilor Transgaz este dat de distribuirea de dividende. 

"Data ex-ante pentru Transgaz fiind luni, preţul s-a corectat cu puţin peste valoarea brută a dividendului (brut n.r.) acordat (10,4%). Cei care cumpără acţiuni la Trangaz nu mai beneficiază de dividende. Data până la care puteai să beneficiezi de dividende a fost vineri. Atunci era normal să existe o corecţie a preţului", au adăugat sursele citate. 

În topul deprecierilor se află şi Retrasib, companie ale cărei acţiuni au pierdut luni 9,57% din valoare, şi Oltchim, cu o scădere de 6,13%. 

La polul opus, cele mai semnificative aprecieri au fost consemnate pe titlurile Armătura – 12,96%, Turism Felix – 6,41% şi Transelectrica – 4,38%. 

Per ansamblu, valoarea totală a tranzacţiilor derulate luni la BVB s-a cifrat la 37,99 milioane de lei (8,30 milioane de euro), din care schimburile cu acţiuni au fost de 37,42 milioane de lei (8,18 milioane de euro). 

Cele mai semnificative tranzacţii pe Piaţa Reglementată au fost realizate cu acţiunile SIF Moldova (6,18 milioane lei), Transgaz (6,05 milioane de lei) şi Fondul Proprietatea (5,44 milioane de lei). 

Indicele de referinţă BET, care arată evoluţia celor mai lichide 12 acţiuni, a consemnat o scădere de 1,32%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 1,30%. Indicele BET-FI al SIF-urilor înregistra, la închidere, o apreciere de 0,20%. 

BET-NG, care reuneşte 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a consemnat o scădere cu 2,49%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 1,16%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a "pierdut" 0,62%. 

AGERPRES