Bursa a crescut foarte uşor, cu 0,17%, la debutul şedinţei de joi, urmând tendinţa regională, într-o piaţă în care investitorii au ridicat preţurile acţiunilor Flamingo International (FLA) cu 8,66%, după ce miercuri a fost anunţat cumpărătorul acţiunilor vândute la începutul săptămânii de QVT Fund.

Marile burse europene au deschis şedinţa de joi în creştere cu mai puţin de 0,7%, continuând traiectoria ascendentă a pieţelor din SUA şi Asia. Bursele americane au crescut miercuri cu până la 1,53%, iar pieţele din Asia au avansat cu cel mult 2,3%.

Preluarea Flamingo

Acţiunile Flamingo erau tranzacţionate la ora 10:15 la 0,0439 lei, preţ cu 8,66% peste ultima cotaţie de miercuri, iar operaţiunile însumau 90.000 de lei.

Pachetul de acţiuni Flamingo vândut luni de QVT Fund, reprezentând aproape 22% din titluri, a fost preluat de o firmă cu sediul în magazinul Unirea, aflat în proprietatea familiei Adamescu, care deţine un pachet semnificativ de acţiuni la retailerul de electronice şi electrocasnice. Transferul de acţiuni, pentru 5,1 milioane de lei, a fost operat între QVT Fund şi Midfair Management Services, firmă cu sediul în magazinul Unirea şi deţinută în proporţie de 99,98% de Midfair Limited, societate înregistrată în Cipru.

Centrul comercial Unirea este administrat de firma Unirea Shopping Center (SCDM), la care familia Dan şi Carmen Adamescu deţine 74,16% din acţiuni.

Indicii cresc uşor

Primele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la preţuri în imediata apropiere a cotaţiilor de miercuri, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,24% peste nivelul de la închiderea şedinţei anterioare.

La preţuri mai ridicate au deschis ziua şi acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), astfel că indicele BET-FI a avansat cu 1,67%.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, se plasa cu 0,62% peste nivelul de la finalul sesiunii de miercuri.

Evoluţia pieţei a venit pe un rulaj de 2,1 milioane lei (514.000 de euro), valoare de peste trei ori mai redusă comparativ cu lichidiattae de la debutul şedinţei anterioare, de 6,4 milioane lei (1,5 milioane euro).

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) erau cele mai lichide de la BVB, operaţiunile însumând 501.000 de lei. Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost realizat la 1,25 lei, preţ cu 1,63% peste ultima cotaţie de miercuri.

Bursele europene

Bursele europene au deschis joi în urcare, extinzând creşterea puternică din şedinţa anterioară, datorită unui nou val de optimism privind relansarea economică mondială, care a determinat creşterea apetitului investitorilor pentru active cu grade mai ridicate de risc, transmite Reuters.

Indicele pan-european de referniţă FTSEurofirst 300 a crescut, până la ora 7:08 GMT cu 0,6%, după ce a închis miercuri în urcare cu 1,4%, peste pragul psihologic de 1.000 de puncte pentru prima dată din luna octombrie a anului trecut.

FTSEurofirst 300 a avansat cu aproape 57% de la minimul istoric înregistrat în luna martie, însă se plasează cu 13% sub nivelurile anterioare falimentului băncii americane de investiţii Lehman Brothers, din 15 septembrie 2008, moment care este considerat de mulţi debutul crizei financiare mondiale.

În sectorul bancar, acţiunile Barclays, HSBC, Banco Santander, Natixis, Societe Generale, UBS şi BNP Paribas s-au apreciat cu 0,7-3,7%.

Indicele european al acţiunilor din industria financiară a crescut cu 174% de la minimele atinse în martie.