Valoarea tranzacției este de 27 miliarde de dolari. Analiştii au evaluat Borsa Italiana între 3,5 şi patru miliarde de euro, conform agerpres.ro

Euronext este un jucător mic comparativ cu rivalii săi europeni

Operatorul bursier pan-european Euronext, care concura cu Deutsche Börse (Germania) şi grupul SIX (Elveţia) pentru Borsa Italiana, a depus o ofertă comună cu banca italiană Intesa Sanpaolo şi investitorul deţinut de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP). În urma finalizării tranzacţiei, CDP va deţine o participaţie de 8% în Euronext, a informat operatorul bursier pan-european.

Bursa de la Londra, care a cumpărat în 2007 Borsa Italiana cu 1,6 miliarde de euro, a anunţat recent vânzarea operatorul Bursei de la Milano. Am demarat „discuţii exploratorii”, care ar putea avea ca rezultat vânzarea platformei MTS sau a întregii subsidiare italiene, se arată într-un comunicat al LSE.

Guvernul de la Roma încearcă de luni de zile să readucă în Italia acţionariatului Borsa Italiana, văzut ca un activ strategic deoarece deţine MTS (platformă de tranzacţionare a obligaţiunilor de stat, controlată de operatorul Bursei de la Milano).

Grupul bancar italian Intesa Sanpaolo SpA este prezent şi pe piaţa din România. Autorităţile de la Roma au anunţat că toate ofertele vor fi analizate cu atenţie de Guvern şi de autorităţile de reglementare.

Euronext este un jucător mic comparativ cu rivalii săi europeni – London Stock Exchange (LSE) şi Deutsche Bourse (DB) – dar şi-a extins treptat operaţiunile. Recent, Euronext a achiziţionat Oslo Bors, iar Norvegia a devenit a şasea ţară europeană în care operează Euronext, după Franţa, Olanda, Belgia, Portugalia şi Irlanda.

Londra încheie cu Tokyo un acord important

Conform unui anunț făcut de Guvernul britanic, Regatul Unit a încheiat cu Japonia un acord comercial „major” după ieșirea din Uniunea Europeană la sfârșitul lui ianuarie. Este primul mare acord comercial după retragerea din UE.

Este primul mare acord comercial al Regatului Unit după retragerea Regatului Unit din UE, formalizat în ianuarie 2020. Guvernul britanic a anunțat pe 11 septembrie că a încheiat un acord comercial „major” cu Japonia, un act care pune primele jaloane ale unei „națiuni independente pe plan comercial”, potrivit france24.com

„Regatul Unit a încheiat un acord de liber-schimb cu Japonia, care este primul acord comercial major” al țării ca „națiune independentă pe plan comercial”, a arătat ministrul comerțului internațional într-un comunicat.

Textul, care trebuie să ducă la creșterea schimburilor comerciale cu Japonia cu circa 15,2 miliarde de lire, face obiectul unui „acord de principiu” din partea ministrului britanic al Comerțului internațional, Elizabeth Truss, și a șefului diplomației japoneze, Toshimitsu Motegi.

Acordul va permite întreprinderilor britanice să scape de taxele vamale la 99% din exporturile lor spre Japonia. El va fi benefic în special pentru industire, sectoarele agroalimentar și tehnologic, a subliniat ministerul în comunicatul său.

Ieșit din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, Regatul Unit are ambiția de a semna înaintea sfârșitului anului noi acorduri comerciale, în special cu Statele Unite. De asemenea și cu țări europene, dar negocierile merg greu. În lipsa unui acord, se vor aplica regulile mai dezavantajoase ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cu taxe vamale ridicate.